ΚΟΣΜΟΣ

Ένταση στις σχέσεις Αλβανίας-Ιράν - Κυβερνοεπιθέσεις και διακοπή διπλωματικών σχέσεων

Ένταση στις σχέσεις Αλβανίας-Ιράν - Κυβερνοεπιθέσεις και διακοπή διπλωματικών σχέσεων
Η Αλβανία διέκοψε τις διπλωματικές σχέσεις με το Ιράν στον απόηχο της μεγάλης κυβερνοεπίθεσης της 15ης Ιουλίου AP Photo/Virginia Mayo

Βαρύ πλήγμα έχουν υποστεί οι σχέσεις Τιράνων-Τεχεράνης, με φόντο μεγάλη κυβερνοεπίθεση που σημειώθηκε τον Ιούλιο και με στόχο δημόσιες υπηρεσίες της Αλβανίας

Στον απόηχο της κυβερνοεπίθεσης στις 15 Ιουλίου, τα Τίρανα κατηγόρησαν το προσωπικό της πρεσβείας του Ιράν στην Αλβανία ότι ενορχήστρωσαν το πλήγμα που είχε στόχο να παραλύσει δημόσιες υπηρεσίες, να κλέψει και να διαγράψει κυβερνητικά δεδομένα και να προκαλέσει γενικό χάος.

Η επίθεση αντιμετωπίστηκε επιτυχώς, ωστόσο το πλήγμα στις σχέσεις των δύο χωρών ήταν αποφασιστικό. Η Αλβανία διέκοψε τις διπλωματικές σχέσεις με το Ιράν, αποπέμποντας το διπλωματικό προσωπικό της πρεσβείας στα Τίρανα.

Ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα υποστήριξε ότι έχει αδιάσειστα στοιχεία ότι η Τεχεράνη εμπλέκεται στην κυβερνοεπίθεση, κάτι που το Ιράν διέψευσε ως αβάσιμο.

Σήμερα, Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου, η Αλβανία έγινε στόχος νέας κυβερνοεπίθεσης, η οποία εκδηλώθηκε κατά της αλβανικής αστυνομίας, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών, επιρρίπτοντας την ευθύνη στην Τεχεράνη.

Το επεισόδιο σημειώνεται τρεις ημέρες μετά την απόφαση της αλβανικής κυβέρνησης για τη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων με το Ιράν.

«Τα πληροφοριακά συστήματα της αστυνομίας επλήγησαν χθες από κυβερνοεπίθεση, η οποία, μετά τις πρώτες πληροφορίες, διαπράχθηκε από τους ίδιους αυτουργούς που είχαν επιτεθεί τον Ιούλιο κατά των δημοσίων και κυβερνητικών υπηρεσιών της χώρας», αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών.

Οι σχέσεις των δύο χωρών βρίσκονται σε κρίση από όταν η Αλβανία πρόσφερε άσυλο σε χιλιάδες Ιρανούς αντιφρονούντες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ