ΚΟΣΜΟΣ

Ράτκο Μλάντιτς: Νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση

Ράτκο Μλάντιτς: Νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση
AP Photo/Peter Dejong

Σε νοσοκομείο της Ολλανδίας έχει μεταφερθεί ο Ράτκο Μλάντιτς. Ο Σέρβος στρατηγός που διέταξε τη σφαγή στη Σρμπρένιτσα και την πολιορκία του Σαράγεβο είναι βαριά άρρωστος, σύμφωνα με τον γιο του.

Σύμφωνα με τα σερβικά ΜΜΕ Novosti και Republika, τα οποία επικαλούνται δηλώσεις του γιου του Ράτκο Μλάντιτς, Ντάρκο, ο 80χρονος πρώην στρατηγός πάσχει από πνευμονία και καρδιολογικές παθήσεις.

Η υγεία του «χασάπη των Βαλκανίων», Ράτκο Μλάντιτς, φέρεται να έχει επιδεινωθεί από τον Μάιο.

Την περασμένη Κυριακή, ο Ράτκο Μλάντιτς μεταφέρθηκε από το κελί της φυλακής στην ολλανδική πόλη Σέβενινγκεν σε νοσοκομείο, όπου εισήχθη για αρκετές ημέρες. Τώρα είναι σε νοσοκομείο φυλακών, σύμφωνα με τον Ντάρκο Μλάντιτς.

Είναι σε δύσκολη κατάσταση, και μου φαίνεται ότι κινδυνεύει η ζωή του, δήλωσε ο Ντάρκο Μλάντιτς στο Novosti.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο πατέρας του δεν μπορεί πλέον να κινηθεί και μπορεί μόνο να κάθεται ή να ξαπλώνει.

Ο Ράτκο Μλάντιτς καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη για γενοκτονία στον πόλεμο της Βοσνίας, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και άλλα εγκλήματα πολέμου.

Υπό τις διαταγές του Μλάντιτς, σερβικές στρατιωτικές μονάδες επιτέθηκαν τον Ιούλιο του 1995 στην πόλη που ήταν «ζώνη ασφαλείας» του ΟΗΕ. Οι παρόντες Ολλανδοί κυανόκρανοι και τα νατοϊκά στρατιωτικά αεροπλάνα δεν αντέδρασαν. Οι Σέρβοι στρατιώτες σφαγίασαν 8.000 μουσουλμάνους της Βοσνίας, άνδρες και παιδιά.

Τον Μάιο του 2016 ο «συνοδοιπόρος» του Μλάντιτς, ο Σερβοβόσνιος ηγέτης Ράντοβαν Κάρατζιτς, είχε ήδη καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη σε πρώτο βαθμό. Η απόφαση τελεσιδίκησε το 2019. Ο Μλάνιτς συνελήφθη μόλις το 2011, 16 χρόνια μετά το τέλος του πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία και εκδόθηκε στο δικαστήριο της Χάγης.

Εκτός από την κατηγορία της γενοκτονίας στη Σρμπρένιτσα αντιμετωπίζει κι άλλες, όπως για την πολιορκία του Σαράγεβου με πάνω από 10.000 νεκρούς και τη λεγόμενη εθνοκάθαρση σε άλλες περιοχές με θανατώσεις και εκτοπίσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ