ΚΟΣΜΟΣ

Ελισάβετ Β: Στο Εδιμβούργο η νεκρική πομπή - Χιλιάδες κόσμου αποχαιρετούν τη βασίλισσα

Ελισάβετ Β: Στο Εδιμβούργο η νεκρική πομπή - Χιλιάδες κόσμου αποχαιρετούν τη βασίλισσα
Χιλιάδες πολίτες να έχουν συγκεντρωθεί στους δρόμους για να αποτίσουν φόρο τιμής στη μακροβιότερη βασίλισσα AP Photo/Jon Super

Η σορός της Ελισάβετ Β’ έφθασε στο Εδιμβούργο το απόγευμα της Κυριακής, με χιλιάδες πολίτες να έχουν συγκεντρωθεί στους δρόμους για να αποτίσουν φόρο τιμής στη μακροβιότερη βασίλισσα του Ηνωμένου Βασιλείου και του κόσμου.

Η νεκρική πομπή, συνοδεία της πριγκίπισσας Άννας, κόρης της Ελισάβετ, ξεκίνησε από το Μπαλμόραλ με προορισμό το ανάκτορο του Χόλιρουντ Χάουζ, στο Εδιμβούργο -ένα ταξίδι έξι ωρών και 300 χιλιομέτρων.

Η αυτοκινητοπομπή ξεκίνησε το πρωί, αφού οι έξι δασοφύλακες του Μπαλμόραλ μετέφεραν το φέρετρο από την αίθουσα χορού του κάστρου στη νεκροφόρα. Το φέρετρο ήταν καλυμμένο με το σκωτσέζικο βασιλικό λάβαρο και με ένα στεφάνι από λουλούδια, όλα μαζεμένα από τους κήπους του Μπαλμόραλ.

Τα επτά οχήματα πέρασαν αργά μπροστά από τα μπουκέτα που είχαν αφήσει οι πολίτες κατά μήκος της περίφραξης.

Το Μπαλάτερ ήταν το πρώτο χωριό που υποδέχτηκε την Ελισάβετ. Εκατοντάδες κάτοικοι και επισκέπτες, κληρικοί και τοπικοί αξιωματούχοι, πολλοί ντυμένοι στα μαύρα αλλά και με παραδοσιακές σκωτσέζικες ενδυμασίες, είχαν στηθεί στην άκρη του κεντρικού δρόμου. Κάποιοι έσκυβαν σε ένδειξη σεβασμού, άλλοι έραιναν τη νεκροφόρα με λουλούδια. «Ήταν η μοναδική βασίλισσα που γνώρισα στη ζωή μου», είπε η Νία Γκρέι-Γουόνελ, μια επιστήμονας που ζει σε γειτονικό χωριό.

Κατόπιν, τα χωριά διαδέχτηκαν το ένα το άλλο. Στο Μπάνκορι, χειροκροτήματα. Μια γυναίκα ξεσπά σε λυγμούς.

Καθισμένη σε μια πράσινη, σπαστή καρέκλα, η Λίντσεϊ Λιούις, εργαζόμενοι σε δημόσια υπηρεσία υγείας, περιμένει από το πρωί για να τιμήσει τη βασίλισσα. Έφτασε από το Γιορκ, στη βόρεια Αγγλία, μαζί με τον σύζυγό της. «Είναι πολύ ήσυχα», σχολίασε, επισημαίνοντας την «κατανυκτική αίσθηση» που επικρατεί στην πόλη.

Πού και πού ένα ελικόπτερο σπάζει τη σιωπή, κατόπιν ακούγονται οι οπλές των αλόγων της έφιππης αστυνομίας.

Φορώντας κιλτ, ο 66χρονος Στιούαρτ Μακέι, πρώην στρατιώτης στο βασιλικό ιππικό στο Λονδίνο, περιμένει και αυτός κοντά στον οίκο ευγηρίας των βετεράνων όπου ζει. «Εδώ γράφεται ιστορία. Ζήσαμε τόσα με τη βασίλισσα, 70 χρόνια… Είναι η μοναδική μονάρχης που γνωρίσαμε, είναι καθήκον μου να της πω αντίο», σχολίασε. Μολονότι, όπως λέει «είχε το προνόμιο να δει τη βασίλισσα από κοντά πολλές φορές, χωρίς να χρειαστεί να στηθεί στην ουρά», αισθάνθηκε ότι τώρα όφειλε να το κάνει. «Υπάρχει πολύς κόσμος πιο πάνω στον δρόμο, αλλά εδώ έχουμε την καλύτερη θέση», εξήγησε.

Μια ομάδα Ουκρανών προσφύγων κατέβηκε στον δρόμο για να αφήσει μερικά λουλούδια. «Θέλαμε να ευχαριστήσουμε εκ βάρους καρδίας τη Βρετανία, τη βασίλισσα και όλη την οικογένειά της», καθώς και τον πρώην πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον «επειδή βοήθησαν την Ουκρανία’, είπε η Βικτόρια Σαγιένκο, 29 ετών, από το Χάρκοβο.

Το φέρετρο θα παραμείνει τη νύχτα στο Χόλιρουντχαουζ και αύριο θα μεταφερθεί στον Καθεδρικό του Αγίου Αιγιδίου, όπου θα τελεστεί δέηση. Το βράδυ της Τρίτης θα μεταφερθεί αεροπορικώς στο Λονδίνο.

Δείτε live εικόνα:

Την Τρίτη (13/09) το φέρετρο με τη σορό της βασίλισσας αναμένεται να φτάσει στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, όπου και θα παραμείνει για λίγες ώρες πριν από τη μεγάλη τελετή που έχει προγραμματιστεί στο Λονδίνο για την ίδια ημέρα.

Στις 14 Σεπτεμβρίου θα ξεκινήσει το τετραήμερο λαϊκό προσκύνημα στο Ουέστμινστερ Χολ, το παλαιότερο τμήμα του κτιρίου του Κοινοβουλίου, έπειτα από πομπή στους δρόμους του Λονδίνου.

Παράλληλα, σήμερα, στο Λονδίνο, ο βασιλιάς Κάρολος Γ' θα συναντηθεί με τον γενικό γραμματέα της Κοινοπολιτείας στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ.

Τη Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η κηδεία στο Αββαείο του Ουεστμίνστερ, όπως ανακοινώθηκε από το παλάτι του Μπάκιγχαμ.

Το φέρετρο θα είναι τοποθετημένο σε μια υπερυψωμένη εξέδρα, σκεπασμένο με τη βασιλική σημαία, ενώ πάνω σε αυτήν θα είναι τοποθετημένα το αυτοκρατορικό στέμμα και το σκήπτρο.

Η κηδεία θα πραγματοποιηθεί στο Αββαείο του Ουεστμίνστερ, την ιστορική εκκλησία όπου πραγματοποιούνται οι τελετές στέψης στη Βρετανία και όπου η Ελισάβετ τέλεσε τον γάμο της με τον πρίγκιπα Φίλιππο το 1947.

Στην κηδεία θα παραβρεθούν αρχηγοί κρατών από ολόκληρο τον πλανήτη, ενώ στην τελετή θα χοροστατήσει ο κοσμήτορας του Γουεστμίνστερ Ντέιβιντ Χόιλ και ο Αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι Τζάστιν Ουέλμπι. Η πρωθυπουργός Λις Τρας θα εκφωνήσει επικήδειο.

Τις ημέρες πριν από την κηδεία, ο βασιλιάς Κάρολος και η βασιλική σύζυγος Καμίλα θα πραγματοποιήσουν περιοδεία σε Σκωτία, Ουαλία και Βόρεια Ιρλανδία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ