ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: «Η Ρωσία στοχεύει μη στρατιωτικές υποδομές ως εκδίκηση» - Χωρίς ρεύμα και νερό οι κάτοικοι

Ουκρανία: «Η Ρωσία στοχεύει μη στρατιωτικές υποδομές ως εκδίκηση» - Χωρίς ρεύμα και νερό οι κάτοικοι
Tα μπλακ άουτ έχουν επηρεάσει περίπου εννέα εκατομμύρια ανθρώπους σε ανατολικές περιοχές AP Photo/Leo Correa

Η Ρωσία στοχεύει κρίσιμες υποδομές ως αντίποινα στην Ουκρανία, που έχει καταφέρει να επανακτήσει αρκετά εδάφη γρήγορα, καταγγέλλει ο πρόεδρος της χώρας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Η Ρωσία στοχεύει να «στερήσει από τους ανθρώπους το φως και τη θερμότητα» προκαλώντας διακοπές ρεύματος στην ανατολική Ουκρανία ως εκδίκηση ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ζελένσκι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μπλακ άουτ έχουν επηρεάσει περίπου εννέα εκατομμύρια ανθρώπους σε ανατολικές περιοχές, όπως το Χάρκοβο και το Ντόνετσκ.

Ο δήμαρχος του Χάρκοβου, Ιχόρ Τερέχοφ, δήλωσε ότι οι ρωσικές επιθέσεις σε μη στρατιωτικές υποδομές άφησαν μεγάλο μέρος της πόλης του χωρίς ρεύμα ή νερό. Τις χαρακτήρισε μια ποταπή και κυνική απόπειρα εκδίκησης για τις πρόσφατες επιτυχίες του ουκρανικού στρατού.

Ο δήμαρχος και ο κυβερνήτης της περιοχής ζήτησαν ηρεμία, λέγοντας ότι οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης εργάζονται για την αποκατάσταση των ζημιών και την κατάσβεση των πυρκαγιών. Ο κυβερνήτης της γειτονικής περιοχής Σούμι είπε ότι περισσότεροι από 130 οικισμοί σε μία μόνο περιοχή δεν έχουν ρεύμα.

Αξιωματούχοι στις περιοχές Sumy, Dnipropetrovsk και Poltava δήλωσαν ότι η ηλεκτροδότηση αποκαταστάθηκε λίγο μετά, αλλά το Χάρκοβο ήταν ακόμα στο σκοτάδι καθώς πλησίαζαν τα μεσάνυχτα. Ο Mιχαίλο Ποντόλιακ, κορυφαίος συνεργάτης του Zελένσκι, είπε ότι ο σταθμός ηλεκτρικής ενέργειας CHPP-5 της πόλης χτυπήθηκε.

Ζελένσκι: «Τρομοκρατικές ενέργειες»

Ο Ουκρανός πρόεδρος κατηγόρησε τη Ρωσία ότι διενεργεί «τρομοκρατικές ενέργειες» στοχεύοντας μη στρατιωτικές υποδομές.

«Το κρύο, η πείνα, το σκοτάδι και η δίψα δεν είναι τόσο τρομερά και θανατηφόρα για εμάς όσο η «φιλία και αδελφοσύνη», έγραψε στο Telegram. Έρχεται μετά από μια αξιοσημείωτη ουκρανική προέλαση, η οποία εάν επιβεβαιωθεί θα σημαίνει ότι οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν τριπλασιάσει τα εδαφικά τους κέρδη σε λίγο περισσότερο από 48 ώρες.

Το Κρεμλίνο, πρόσθεσε δεν θα καταφέρει να κάμψει τον ουκρανικό λαό και φάνηκε να απευθύνεται στη ρωσική ηγεσία, ρωτώντας: «Ακόμα πιστεύετε ότι μπορείτε να μας τρομάξετε, να μας κάμψετε, να μας κάνετε να υποχωρήσουμε; Αλήθεια δεν καταλάβατε τίποτα;»

Ο πρόεδρος Ζελένσκι είπε ότι 1.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα ανακαταλήφθηκαν το βράδυ της Πέμπτης. Αυτός ο αριθμός αυξήθηκε στα 2.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα το απόγευμα του Σαββάτου και στη συνέχεια στα 3.000 την Κυριακή.

Σε μια ενημέρωση για τη στρατιωτική κατάσταση, ο Valeriy Zaluzhnyi, ο αρχιστράτηγος των ουκρανικών δυνάμεων, δήλωσε ότι οι Ουκρανοί στρατιώτες είχαν ανακτήσει τον έλεγχο περίπου 3.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων εδάφους από τις αρχές Σεπτεμβρίου και πλησίαζαν τα σύνορα στα βορειοανατολικά της χώρας. Οι δημοσιογράφοι δεν έχουν πρόσβαση στην πρώτη γραμμή, αλλά πολλά βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν ότι ουκρανικά στρατεύματα βρίσκονται σε πόλεις και χωριά που μέχρι πρόσφατα κατείχε η Ρωσία

Σε μια προσπάθεια να αντεπιτεθεί, η Ρωσία εξαπέλυσε πλήγματα με στόχο το ηλεκτρικό δίκτυο την Κυριακή που βύθισε στο σκοτάδι το Χάρκοβο και άλλες περιοχές. Η ηγεσία της Ουκρανίας φοβόταν εδώ και καιρό ότι θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν επιθέσεις στο δίκτυο ενόψει του χειμώνα.

Στην επαρχία Σούμι στα βορειοανατολικά, ο κυβερνήτης προέτρεψε τους κατοίκους να αποσυνδέσουν τις ηλεκτρικές συσκευές. «Η ηλεκτρική ένταση έχει πέσει στο δίκτυο μέσω της περιοχής», έγραψε ο Dmytro Zhyvytsky στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram. «Συνιστώ να αποσυνδέσετε τις ηλεκτρικές συσκευές όσο το δυνατόν περισσότερο.»

Τα ρωσικά χτυπήματα έρχονται μετά από αρκετές ημέρες κερδών της Ουκρανίας.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου, μια δεξαμενή σκέψης των ΗΠΑ, η Ουκρανία έχει ανακαταλάβει περισσότερα εδάφη σε πέντε ημέρες από ό,τι είχε καταλάβει η Ρωσία από τον Απρίλιο στην αστραπιαία αντεπίθεση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ