ΚΟΣΜΟΣ

Η Βρετανία αποχαιρετά την Ελισάβετ: Το λαϊκό προσκύνημα και οι προειδοποιήσεις των Αρχών

Η Βρετανία αποχαιρετά την Ελισάβετ: Το λαϊκό προσκύνημα και οι προειδοποιήσεις των Αρχών
Χιλιάδες πολίτες να έχουν συγκεντρωθεί στους δρόμους για να αποτίσουν φόρο τιμής στη μακροβιότερη βασίλισσα (Ian Forsyth/Pool Photo via AP)

Την Ελισάβετ, τη μακροβιότερη μονάρχη του πλανήτη, αποχαιρετά η Βρετανία, με τις Αρχές να προειδοποιούν τους πολίτες που θέλουν να αποτίσουν φόρο τιμής στη βασίλισσα ότι θα πρέπει να «οπλιστούν» με υπομονή και να είναι προετοιμασμένοι να περιμένουν για ώρες στην ουρά.

Η σορός της βασίλισσας, που ξεκίνησε το τελευταίο της «ταξίδι» χθες, Κυριακή, από το κάστρο Μπαλμόραλ της Σκωτίας, αναμένεται να φτάσει στο Λονδίνο την Τρίτη.

Μάλιστα, βρετανικά ΜΜΕ μεταδίδουν πως αναμένεται πλήθος κόσμου στο λαϊκό προσκύνημα στο παλάτι του Ουέστμινστερ και όσοι θέλουν να πουν το δικό τους «αντίο» στη βασίλισσα Ελισάβετ μπορεί να χρειαστεί να περιμένουν και όλη νύχτα.

Οι Αρχές προτείνουν στον κόσμο να έχει μαζί του φαγητό, νερό και να φορούν κατάλληλα ρούχα.

Το λαϊκό προσκύνημα θα ξεκινήσει το απόγευμα της Τετάρτης και θα διαρκέσει μέχρι τα ξημερώματα της Δευτέρας 19 Σεπτεμβρίου -την ημέρα της κηδείας της βασίλισσας.

Το τελευταίο μέλος της βασιλικής οικογένειας που ετέθη σε λαϊκό προσκύνημα είναι η βασιλομήτωρ το 2022, όταν περισσότεροι από 200.000 άνθρωποι περίμεναν υπομονετικά για ώρες μέχρι να φτάσουν στο φέρετρό της.

Οι επόμενες ημέρες

Την Τρίτη (13/09) το φέρετρο με τη σορό της βασίλισσας αναμένεται να φτάσει στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, όπου και θα παραμείνει για λίγες ώρες πριν από τη μεγάλη τελετή που έχει προγραμματιστεί στο Λονδίνο για την ίδια ημέρα.

Στις 14 Σεπτεμβρίου θα ξεκινήσει το τετραήμερο λαϊκό προσκύνημα στο Ουέστμινστερ Χολ, το παλαιότερο τμήμα του κτιρίου του Κοινοβουλίου, έπειτα από πομπή στους δρόμους του Λονδίνου.

Παράλληλα, σήμερα, στο Λονδίνο, ο βασιλιάς Κάρολος Γ' θα συναντηθεί με τον γενικό γραμματέα της Κοινοπολιτείας στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ.

Τη Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η κηδεία στο Αββαείο του Ουεστμίνστερ, όπως ανακοινώθηκε από το παλάτι του Μπάκιγχαμ.

Το φέρετρο θα είναι τοποθετημένο σε μια υπερυψωμένη εξέδρα, σκεπασμένο με τη βασιλική σημαία, ενώ πάνω σε αυτήν θα είναι τοποθετημένα το αυτοκρατορικό στέμμα και το σκήπτρο.

Η κηδεία θα πραγματοποιηθεί στο Αββαείο του Ουεστμίνστερ, την ιστορική εκκλησία όπου πραγματοποιούνται οι τελετές στέψης στη Βρετανία και όπου η Ελισάβετ τέλεσε τον γάμο της με τον πρίγκιπα Φίλιππο το 1947.

Στην κηδεία θα παραβρεθούν αρχηγοί κρατών από ολόκληρο τον πλανήτη, ενώ στην τελετή θα χοροστατήσει ο κοσμήτορας του Γουεστμίνστερ Ντέιβιντ Χόιλ και ο Αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι Τζάστιν Ουέλμπι. Η πρωθυπουργός Λις Τρας θα εκφωνήσει επικήδειο.

Τις ημέρες πριν από την κηδεία, ο βασιλιάς Κάρολος και η βασιλική σύζυγος Καμίλα θα πραγματοποιήσουν περιοδεία σε Σκωτία, Ουαλία και Βόρεια Ιρλανδία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ