ΚΟΣΜΟΣ

Egyptair: Και οι Αιγύπτιοι λένε τώρα ότι δεν ανήκουν τα συντρίμμια στο αεροσκάφος

Egyptair: Και οι Αιγύπτιοι λένε τώρα ότι δεν ανήκουν τα συντρίμμια στο αεροσκάφος
Reuters

Συνεχίζεται το θρίλερ για την εξαφάνιση της πτήσης MS804 της Egyptair καθώς και ο αντιπρόεδρος της Egyptair λέει τώρα ότι τα συντρίμμια που βρέθηκαν δεν συνδέονται με το αεροπλάνο, μεταδίδει το CNN. Παρά το γεγονός ότι υπήρξε επίσημη ενημέρωση από την εταιρεία μέσω Facebook για ταυτοποίηση των ευρημάτων αλλά και ενημέρωση των συγγενών των επιβαινόντων στην πτήση, ο αντιπρόεδρος της εταιρείας, Αχμέτ Αντέλ, με νέα τοποθέτησή του και σε συνέντευξή του στο CNN τόνισε ότι "διορθώνουμε. Δεν ανήκουν τα συντρίμμια στο αεροσκάφος μας. Οι έρευνες θα συνεχιστούν αύριο".

Νωρίτερα, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Διερεύνησης Ατυχημάτων και Ασφάλειας Πτήσεων, Αθανάσιος Μπίνης, δήλωσε στην κρατική τηλεόραση ότι τα συντρίμμια που έχουν εντοπιστεί δεν συνδέονται με το αεροσκάφος.

Όπως δήλωσε ο κ. Μπίνης, που είναι σε διαρκή επαφή με τον θάλαμο επιχειρήσεων, «τα τελευταία στοιχεία που έχουμε αυτήν τη στιγμή αναφέρουν ότι τα ευρήματα δεν ανήκουν στο αεροσκάφος. Από την αξιολόγησή τους προκύπτει ότι δεν ανήκουν σε συντρίμμια αεροπλάνου». Επίσης, διέψευσε ότι έχουν βρεθεί συντρίμμια χρώματος μπλε και άσπρου, τα οποία είναι τα χρώματα της Egyptair.

Όπως είπε ο κ. Μπίνης, οι έρευνες για τη διάσωση συνεχίζονται από θαλάσσης κατά τη διάρκεια της νύχτας. Για το συμβάν, ο κ. Μπίνης τόνισε ότι «από τη στιγμή που το αεροπλάνο «ξεκίνησε μία αλλαγή πορείας μέχρι να χαθεί από τα ραντάρ, είναι της τάξης των 6-8 λεπτών».

Η Επιτροπή Διερεύνησης Ατυχημάτων και Ασφάλειας Πτήσεων είναι ο επίσημος Eλληνικός φορέας διερεύνησης αεροπορικών ατυχημάτων και συμβάντων. Eποπτεύεται από τον Υπουργό Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων.

Τι ανακοίνωσαν το απόγευμα οι αιγυπτιακές αρχές

Η "EgyptAir" ανακοίνωσε στο Facebook ότι το υπουργείο Εξωτερικών του Καΐρου επιβεβαίωσε την εύρεση συντριμμιών του αεροσκάφους.

Συγκεκριμένα, το Υπουργείο Πολιτικής Αεροπορίας της Αιγύπτου έλαβε επίσημη επιστολή από το Υπουργείο Εξωτερικών όπου και επιβεβαιώνεται ότι βρέθηκαν συντρίμια, κοντά στην Κάρπαθο. Στην ανακοίνωση, η EgyptAir εκφράζει τα συλλυπητήρια της προς τις οικογένειες των επιβατών της πτήσης MS804, ενώ όπως αναφέρεται έχουν ήδη ενημερωθεί οι συγγενείς των θυμάτων.

Όλα όσα ξέρουμε ως τώρα

Το αεροπλάνο της EgyptAir της πτήσης MS804 που πετούσε με 66 ανθρώπους από το Παρίσι για το Κάιρο εξαφανίστηκε από τα ραντάρ το πρωί της Πέμπτης:

-Σύμφωνα με τον Αιγύπτιο υπουργό πολιτικής αεροπορίας είναι πιο πιθανό η αίτια της πτώσης να είναι τρομοκρατική ενέργεια παρά ατύχημα.

-Την εκδοχή του τρομοκρατικού χτυπήματος υποστηρίζουν και αμερικάνικες, ισραηλινές και ρωσικές πηγές.

-Μεταξύ των επιβαινόντων βρίσκονταν 30 Αιγύπτιοι, 15 Γάλλοι, 2 Ιρακινοί, 1 υπήκοος Κουβέιτ, 1, Βρετανίας, 1 Βελγίου, 1 Σαουδικής Αραβίας, 1 Σουδάν, 1 Τσαντ, 1 Πορτογαλίας, 1 Αλγερίας και 1 Καναδά. Ανάμεσά τους βρίσκονται δύο βρέφη κι ένα παιδί.

-Η πρώτη επικοινωνία με τις ελληνικές υπηρεσίες έγινε στη 01:55 ώρα Καΐρου (02:55 ώρα Αθήνας) όταν το αεροσκάφος βρισκόταν πάνω από την Κέα και ο κυβερνήτης «δεν ανέφερε προβλήματα».

-Στη συνέχεια ο ελεγκτής εναέριας κυκλοφορίας προσπάθησε να επικοινωνήσει εκ νέου στις 02:27 (ώρα Καΐρου, 03:27 Αθήνας) με το αεροσκάφος κατά την έξοδο από το ελληνικό FIR αλλά ο κυβερνήτης δεν ανταποκρίθηκε.

-Tο στίγμα χάθηκε στις 02:30 (ώρα Καΐρου), τρία τέταρτα πριν την προγραμματισμένη άφιξή του.

-Σε ανάρτησή της στο Twitter, η εταιρεία ανέφερε πως το αεροσκάφος πετούσε στα 37.000 πόδια και είχε ήδη μπει 16 χιλιόμετρα στον αιγυπτιακό ενάεριο χώρο όταν χάθηκε «κάθε επαφή» μαζί του.

-Το αεροσκάφος της Egypt Air έκανε μια απότομη αριστερή στροφή 90 μοιρών και μετά κάνοντας κύκλους έχασε απότομα ύψος από τα 37000 πόδια στα 8500, σύμφωνα με πληροφορίες.

-Την ώρα της εξαφάνισης, πετούσε σε απόσταση περίπου 280 χλμ. από τις αιγυπτιακές ακτές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ