ΚΟΣΜΟΣ

Πακιστάν: Προσπάθειες για να προστατευτεί ηλεκτροπαραγωγικός σταθμός - Τροφοδοτεί εκατομμύρια άτομα

Πακιστάν: Προσπάθειες για να προστατευτεί ηλεκτροπαραγωγικός σταθμός - Τροφοδοτεί εκατομμύρια άτομα
Υπηρεσίες του ΟΗΕ έχουν αρχίσει να κάνουν αποτίμηση των αναγκών ανοικοδόμησης που θα έχει το Πακιστάν μετά τις καταστροφικές πλημμύρες (AP Photo/Fareed Khan, File)

Υπεράνθρωπες προσπάθειες διεξάγονται από τις Αρχές του Πακιστάν προκειμένου να προστατεύσουν από τα νερά έναν ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό που τροφοδοτεί με ηλεκτρικό εκατομμύρια ανθρώπους και απειλείται ολοένα και περισσότερο να πλημμυρίσει. 

Οι αρχές έχουν προβεί σε μέτρα, όπως η δημιουργία αναχώματος μπροστά από αυτόν. Οι καταρρακτώδεις βροχές την εποχή των μουσώνων και το λιώσιμο των παγετώνων στο βόρειο Πακιστάν προκάλεσαν εκτεταμένες πλημμύρες που έπληξαν 33 εκατομμύρια ανθρώπους και στοίχισαν τη ζωή σε σχεδόν 1.400, ενώ παρέσυραν σπίτια, δρόμους, σιδηροδρομικές γραμμές, γέφυρες, άφησαν πίσω τους νεκρά ζώα και κατεστραμμένες σοδειές. Οι ζημιές που προκάλεσαν υπολογίζονται σε 30 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η πακιστανική κυβέρνηση και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες αποδίδουν στις κλιματικές αλλαγές τις ακραίες καιρικές συνθήκες που οδήγησαν στις πλημμύρες, οι οποίες έχουν βυθίσει στο νερό σχεδόν το ένα τρίτο της χώρας των 220 εκατομμυρίων κατοίκων.

Σε σκηνές ζουν εκατομμύρια άνθρωποι στο Πακιστάν μετά τις φονικές πλημμύρες / (AP Photo/Fareed Khan)

Ο σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην περιοχή Νταντού, στην νότια επαρχία Σιντ, μια από τις χειρότερα πληγείσες περιοχές, παρέχει ηλεκτρικό ρεύμα σε έξι επαρχιακές περιφέρειες.

Ο στρατός αγωνιζόταν χθες, Κυριακή, για την ενίσχυση αναχώματος που έχει δημιουργηθεί μπροστά από τον σταθμό.

«Ήδη έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα πρόληψης για τη διάσωση του δικτύου στην περίπτωση πλημμύρας», δήλωσε σήμερα στο Reuters ο υψηλόβαθμος τοπικός αξιωματούχος Σιέντ Μουρτάζα Άλι Σαχ. Η δήλωση αυτή γίνεται μετά τις εντολές που έδωσε ο πρωθυπουργός του Πακιστάν Σεχμπάζ Σαρίφ, τις οποίες μετέδωσε ο δημόσιος ραδιοσταθμός του Πακιστάν, να διασφαλιστεί ότι ο σταθμός των 500 kV δεν θα πλημμυρίσει.

Ένα αυτοκίνητο μεταφέρει τρόφιμα για να τα μοιράσει σε όσους γλίτωσαν από τις πλημμύρες και ζουν σε σκηνές / (AP Photo/Naveed Ali)

Υπηρεσίες του ΟΗΕ έχουν αρχίσει να κάνουν αποτίμηση των αναγκών ανοικοδόμησης που θα έχει το Πακιστάν μετά τις καταστροφικές πλημμύρες. Τον Ιούλιο και τον Αύγουστο έπεσαν στο Πακιστάν 391 χιλιοστά βροχής, ή σχεδόν 190% περισσότερη βροχή σε σχέση με τον μέσο όρο 30 ετών.

Στην επαρχία Σιντ έπεσε 466% περισσότερη βροχή από τον μέσο όρο και όλα τα νερά των πλημμυρών περνούν από την Νταντού, περιοχή με 1,5 εκατομμύριο κατοίκους, λόγω της τοποθεσίας στην οποία βρίσκεται.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ