ΚΟΣΜΟΣ

Ευλογιά των πιθήκων: Ανακοινώθηκε το πρώτο θύμα του ιού στο Λος Άντζελες

Ευλογιά των πιθήκων: Ανακοινώθηκε το πρώτο θύμα του ιού στο Λος Άντζελες
Η ευλογιά των πιθήκων σπανίως αποδεικνύεται θανατηφόρα, αλλά οι άνθρωποι με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα κινδυνεύουν περισσότερο AP Photo

Ο πρώτος θάνατος που αποδίδεται στην ευλογιά των πιθήκων επιβεβαιώθηκε από την υπηρεσία Δημόσιας Υγείας του Λος Άντζελες στην περιοχή και αφορά έναν ασθενή που ήταν ανοσοκατεσταλμένος και νοσηλευόταν.

Πρόκειται για το δεύτερο θύμα της ευλογιάς των πιθήκων στις ΗΠΑ. Τον προηγούμενο μήνα οι υγειονομικές αρχές του Τέξας ανέφεραν τον θάνατο ενός ακόμη ατόμου, ο οποίος ήταν επίσης ανοσοκατεσταλμένος και είχε προσβληθεί από την ευλογιά των πιθήκων.

Η ευλογιά των πιθήκων σπανίως αποδεικνύεται θανατηφόρα, αλλά οι άνθρωποι με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα κινδυνεύουν να νοσήσουν σοβαρά ή ακόμη και να χάσουν τη ζωή τους, σύμφωνα με τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).

Παρόλο που οποιοσδήποτε μπορεί να μολυνθεί από τον ιό, ο οποίος μεταδίδεται μέσω στενής επαφής, η συντριπτική πλειονότητα των 21.985 κρουσμάτων ευλογιάς των πιθήκων στις ΗΠΑ αφορά άνδρες που έχουν σεξουαλικές επαφές με άλλους άνδρες, υπογραμμίζει το CDC.

Μπορεί να προκαλέσει σοβαρές νευρολογικές και ψυχιατρικές επιπλοκές

Πρόσφατα μία νέα βρετανική έρευνα έδειξε πως η ευλογιά των πιθήκων μπορεί να οδηγήσει σε νευρολογικές ή ψυχιατρικές επιπλοκές όπως εγκεφαλίτιδα (φλεγμονή του εγκεφάλου), σύγχυση και επιληπτικές κρίσεις.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Λονδίνου (UCL) και του Βασιλικού Κολλεγίου (King's), με επικεφαλής τον δρα Τζόναθαν Ρότζερς του Ινστιτούτου Ψυχικής Υγείας του Τμήματος Ψυχιατρικής του UCL, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «eClinicalMedicine», προχώρησαν σε συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση όλων των έως τώρα επιστημονικών ερευνών (συνολικά 19) και δεδομένων σχετικά με την ευλογιά των πιθήκων μέχρι τον Μάιο του 2022, που αφορούσαν συνολικά 1.502 άτομα από διάφορες χώρες (ΗΠΑ, Βρετανία, Νιγηρία, Κονγκό κ.α.).

Πέρα από σχετικά συνήθη συμπτώματα όπως οι μυικοί πόνοι (τουλάχιστον στο 50% των ασθενών), η κόπωση, οι πονοκέφαλοι, το άγχος και η κατάθλιψη, διαπιστώθηκε ότι το 2% έως 3% των ασθενών εμφανίζουν πιο σοβαρές νευρολογικές επιπλοκές. Η ανάλυση εκτιμά ότι το 2,7% των ασθενών με ευλογιά των πιθήκων εμφανίζει τουλάχιστον μια επιληπτική κρίση, το 2,4% σύγχυση και το 2% εγκεφαλίτιδα.

Οι ερευνητές τόνισαν επίσης την ανάγκη να μελετηθεί περαιτέρω πόσο και πώς η ευλογιά των πιθήκων μπορεί να επηρεάσει τον εγκέφαλο. Πέραν αυτού, ανέφεραν ότι η νόσος μπορεί να επιφέρει μεγαλύτερα ποσοστά προβλημάτων ψυχικής υγείας σε σχέση με άλλες λοιμώδεις ασθένειες λόγω της παρουσίας σοβαρών εξανθημάτων και πιθανώς του συνοδευτικού κοινωνικού στίγματος (με δεδομένο ότι η μετάδοση γίνεται κυρίως με σεξουαλική επαφή).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ