ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ-Twitter: O χάκερ Πέιτερ Ζάτκο καταθέτει ενώπιον της Επιτροπής Δικαιοσύνης της Γερουσίας

ΗΠΑ-Twitter: O χάκερ Πέιτερ Ζάτκο καταθέτει ενώπιον της Επιτροπής Δικαιοσύνης της Γερουσίας
O χάκερ Πέιτερ Ζάτκο, γνωστός και ως «Mudge» που εργάστηκε ως υπεύθυνος κυβερνοασφάλειας στην Twitter, καταθέτει ενώπιον της Επιτροπής Δικαιοσύνης της Γερουσίας (AP Photo/Gregory Bull, File)

O χάκερ Πέιτερ Ζάτκο, γνωστός και ως «Mudge» που εργάστηκε ως υπεύθυνος κυβερνοασφάλειας στην Twitter και απολύθηκε την προηγούμενη χρονιά, καταθέτει ενώπιον της Επιτροπής Δικαιοσύνης της Γερουσίας.

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Επιτροπής Δικαιοσύνης στη Γερουσία και ο πιο υψηλόβαθμος Ρεπουμπλικάνος στην ίδια επιτροπή, ανακοίνωσαν ότι έχουν καλέσει προς κατάθεση τον εκτελεστικό διευθυντή της Twitter Παράγκ Αγκραουάλ, ώστε να απαντήσει σε ερωτήσεις που θα είναι σχετικές με ένα πρώην στέλεχος διοίκησης της εταιρείας, που έγινε πληροφοριοδότης δημοσίου συμφέροντος.

Ο Ντικ Ντάρμπιν, πρόεδρος της Επιτροπής Δικαιοσύνης στη Γερουσία και ο Ρεπουμπλικάνος Τσακ Γκράσλεϊ ζήτησαν από τον Αγκραουάλ να απαντήσει σε ερωτήσεις μέχρι την 26η Σεπτεμβρίου, συμπεριλαμβανομένων και των ισχυρισμών του Ζάτκο ότι «έκανε τα στραβά μάτια στη διείσδυση ξένων μυστικών υπηρεσιών, ότι η Twitter δεν προστατεύει επαρκώς τα στοιχεία των χρηστών και ότι παρείχε παραπλανητικές και μη ακριβείς πληροφορίες σχετικά με τις πρακτικές ασφάλειας που εφαρμόζει σε κυβερνητικές υπηρεσίες».

Πάντως η εταιρεία Twitter αρνήθηκε να σχολιάσει επί του θέματος.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από εναν μήνα ο Ίλον Μασκ ζήτησε να κληθεί ο Ζέιτερ Ζάτκο, πληροφοριοδότης της Twitter, ζητώντας έγγραφα και επικοινωνίες σχετικά με τις αδυναμίες που έχει η εταιρεία τόσο σε ζητήματα πλασματικών χρηστών, όσο και ασφάλειας.

Ο Μασκ ζήτησε πληροφορίες από τον πληροφοριοδότη Πέιτερ Ζάτκο κυρίως για τον τρόπο με τον οποίο η Twitter καταμετράει τους πλασματικούς λογαριασμούς των χρηστών της πλατφόρμας. Ο ίδιος έχει δηλώσει ότι αποχωρεί από τη συμφωνία για την εξαγορά της εταιρίας επειδή η Twitter τον παραπλάνησε, όπως και τις αρμόδιες αρχές, σχετικά με τον αληθινό αριθμό των πλασματικών λογαριασμών.

Επίσης, ο Μασκ ζήτησε έγγραφα και επικοινωνίες σχετικά με προσπάθειες που φέρονται να έγιναν για να αποκρύψουν αδυναμίες σε ζητήματα ασφάλειας, αναφορικά με τη συμμόρφωση με τη συμφωνία της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Εμπορίου του 2011, αλλά και «την εμπλοκή της Twitter σε οποιαδήποτε παράνομη δραστηριότητα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ