ΚΟΣΜΟΣ

Ο Αμπντεσλάμ ενώπιον των ανακριτών

Ο Αμπντεσλάμ ενώπιον των ανακριτών

Ο Σαλά Αμπντεσλάμ, ο τζιχαντιστής που διαδραμάτισε κεντρικό ρόλο στις επιθέσεις το Παρίσι, τον περασμένο Νοέμβριο με θύματα 130 ανθρώπους, έφθασε στο δικαστικό μέγαρο του Παρισιού, όπου θα ανακριθεί για πρώτη φορά από τους αντιτρομοκρατικούς εισαγγελείς, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες.

Ο Αμπντεσλάμ μεταφέρθηκε νωρίς το πρωί από το κελί του στη φυλακή υψίστης ασφαλείας του Φλερί-Μεροζί και η φάλαγγα των αυτοκινήτων έφθασε λίγο μετά τις 07.15 στο δικαστικό μέγαρο για μία σημαντική για τη συνέχεια της έρευνας ανακριτική διαδικασία.

Για πολλούς μήνες ο Αμπντεσλάμ ήταν ο πλέον καταζητούμενος άνθρωπος στην Ευρώπη μέχρι που εντοπίστηκε και συνελήφθη στις Βρυξέλλες, στην συνοικία Μόλενμπεκ, στις 18 Μαρτίου.

Ο Αμπντεσλάμ μεταφέρθηκε στην Γαλλία υπό άκρα μυστικότητα στις 17 Απριλίου και κρατείται στη φυλακή υψίστης ασφαλείας του Φλερί – Μεροζί στα νοτιοανατολικά του Παρισιού.

O Αμπντεσλάμ θεωρητικά θα μπορούσε να ρίξει φως στον σχεδιασμό και την εκτέλεση των επιθέσεων στο Παρίσι, να δώσει λετπομέρειες για την ιεραρχική δομή του πυρήνα των τζιχαντιστών σε ευρωπαϊκό έδαφος και να αποκαλύψει τους υπόλοιπους συνεργούς που ακόμη διαφεύγουν της σύλληψης.

Επίσης θα μπορούσε να εξηγήσει την σύνδεση μεταξύ των επιθέσεων στο Παρίσι με αυτές στις Βρυξέλλες.

Κι ενώ, σύμφωνα με τον δικηγόρο του, ο Αμπντεσλάμ επιθυμεί να δώσει εξηγήσεις και να απολογηθεί, οι ειδικοί δεν αναμένουν μεγάλες αποκαλύψεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ