ΚΟΣΜΟΣ

Επικοινωνία Σολτς-Πούτιν για την Ουκρανία: Να βρεθεί διπλωματική λύση

Επικοινωνία Σολτς-Πούτιν για την Ουκρανία: Να βρεθεί διπλωματική λύση
Ο ομοσπονδιακός καγκελάριος τόνισε την ανάγκη να υπάρξουν εγγυήσεις για την ασφάλεια του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια (Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν είχε το απόγευμα της Τρίτης ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς.

Η συνομιλία ακολούθησε την τηλεφωνική συνομιλία του καγκελαρίου με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι την περασμένη εβδομάδα. Στο επίκεντρο της συνομιλίας διάρκειας 90 λεπτών ήταν ο συνεχιζόμενος πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και τα επακόλουθά του, δήλωσε ο εκπρόσωπός του Στέφεν Χεμπεστράιτ.

Δεδομένης της σοβαρότητας της στρατιωτικής κατάστασης και των συνεπειών του πολέμου στην Ουκρανία, ο Γερμανός καγκελάριος προέτρεψε τον Ρώσο πρόεδρο να βρεθεί μια διπλωματική λύση το συντομότερο δυνατό, που να βασίζεται στην εκεχειρία, την πλήρη απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων και τον σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας της Ουκρανίας.

«Ο Ομοσπονδιακός καγκελάριος τόνισε ότι οποιαδήποτε περαιτέρω βήματα προσάρτησης εκ μέρους της Ρωσίας δεν θα μείνουν αναπάντητα και δεν θα αναγνωριστούν σε καμία περίπτωση», ανέφερε ο Χεμπεστράιτ στην δήλωση του, προσθέτοντας ότι ο Σόλτς και ο Πούτιν συμφώνησαν να παραμείνουν σε επαφή.

Ο Σολτς κάλεσε ακόμα τον Ρώσο πρόεδρο να μεταχειριστεί τους αιχμαλώτους μαχητές σύμφωνα με τις διατάξεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, ιδίως τις Συμβάσεις της Γενεύης, και να εξασφαλίσει την απρόσκοπτη πρόσβαση της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού.

Αναφορικά με την κατάσταση στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, ο ομοσπονδιακός καγκελάριος τόνισε την ανάγκη να υπάρξουν εγγυήσεις για την ασφάλεια του πυρηνικού σταθμού. Στο πλαίσιο αυτό, ζήτησε να αποφευχθούν τυχόν βήματα κλιμάκωσης και να εφαρμοστούν άμεσα τα μέτρα που προτείνονται στην έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας.

Οι δύο ηγέτες μίλησαν επίσης για την παγκόσμια επισιτιστική κατάσταση, η οποία είναι ιδιαίτερα τεταμένη ως αποτέλεσμα του ρωσικού πολέμου. Ο καγκελάριος έδωσε έμφαση στον σημαντικό ρόλο της συμφωνίας για τα σιτηρά υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών και κάλεσε τον Ρώσο Πρόεδρο να συνεχίσει να την εφαρμόζει πλήρως.

Ο καγκελάριος και ο Ρώσος πρόεδρος συμφώνησαν να παραμείνουν σε επαφή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ