ΚΟΣΜΟΣ

Ο Ερντογάν στρέφεται στον Πούτιν για βοήθεια, ενόψει των εκλογών στην Τουρκία

Ο Ερντογάν στρέφεται στον Πούτιν για βοήθεια, ενόψει των εκλογών στην Τουρκία
Ο Ερντογάν δεν αποζητά μόνο οικονομικά οφέλη. Θέλει επίσης πολιτική υποστήριξη κατά τις εκλογές του 2023 (Turkish Presidency via AP, File)

Στη Ρωσία και τον Βλαντίμιρ Πούτιν για βοήθεια έχει στραφεί ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενόψει των επερχόμενων εκλογών του 2023, «ποντάροντας» στην αποκόμιση οικονομικών οφελών, στους δύσκολους καιρούς που ταλανίζουν την τουρκική οικονομία, και σε ευνοϊκότερους όρους στην τιμή της ενέργειας και του φυσικού αερίου για τους καταναλωτές, με απώτερο στόχο να τον υποστηρίξει ώστε να επανεκλεγεί.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά την επιστροφή του από μια περιοδεία στα Βαλκάνια την περασμένη εβδομάδα, ο Ερντογάν αποκάλυψε τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις με τον Ρώσο πρόεδρο σχετικά με μια έκπτωση στην τιμή του φυσικού αερίου. «Η Ρωσία δεν μας έχει επιβάλει κυρώσεις. Μίλησα μαζί του για την τιμή (των παραδόσεων φυσικού αερίου)», είπε στους δημοσιογράφους. «Εάν το προσεγγίσει θετικά, τότε αυτό θα είναι κορυφαίο γιατί στόχος μας είναι να παρέχουμε όσο το δυνατόν περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια και φυσικό αέριο στους πολίτες μας με ευνοϊκότερους όρους», πρόσθεσε.

Η δημοτικότητα του Ερντογάν μειώνεται στην Τουρκία και το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) έχασε σημαντική υποστήριξη σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, κυρίως λόγω του εκτοξευόμενου πληθωρισμού και της υψηλής ανεργίας, ειδικά στους νέους, και της αύξησης των τιμών των τροφίμων και της ενέργειας. Σύμφωνα με το Nordic Monitor, η πρώτη προτεραιότητα του Ερντογάν είναι να σταματήσει τη Ρωσία από το να περικόψει τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Τουρκία όπως έκανε ο Πούτιν στην Ευρώπη, και το πιο σημαντικό, να λάβει από τη Ρωσία μειωμένη τιμή, ενώ η Μόσχα αναζητά τρόπους να νικήσει τις δυτικές κυρώσεις.

Ο Ερτνογάν θα έχει τετ-α-τετ με τον Πούτιν, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO) που θα πραγματοποιηθεί στη Σαμαρκάνδη του Ουζμπεκιστάν στις 15-16 Σεπτεμβρίου.

Όπως δήλωσε προ ημερών ο ίδιος ο Ερντογάν, με τον Ρώσο ηγέτη πρόκειται να συζητήσουν το ζήτημα της εξαγωγής σιτηρών, τονίζοντας πως η Ρωσία θα πρέπει επίσης να είναι σε θέση να ξεκινήσει τις εξαγωγές σιτηρών, όπως κάνει η Ουκρανία από τα λιμάνια της, έπειτα από συμφωνία.

Ο Ερντογάν υποστήριξε ακόμα ότι η Τουρκία θέλει επίσης να ξεκινήσει η αποστολή ρωσικών σιτηρών, ώστε αυτά τα προϊόντα να παραδοθούν και στις φτωχές χώρες.

Οι δηλώσεις του Τούρκου προέδρου κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στη Βοσνία, τη Σερβία και την Κροατία, όπου τάχθηκε στο πλευρό του Πούτιν για τη διακοπή του φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, αντιτάχθηκε στις κυρώσεις και κατηγόρησε τη Δύση ότι προκαλεί τη Ρωσία, είχαν εν μέρει στόχο να ευχαριστήσουν τον Ρώσο πρόεδρο ενόψει των συνομιλιών τους στο Ουζμπεκιστάν για να τον βοηθήσει να επανεκλεγεί στις επερχόμενες εκλογές στην Τουρκία.

Ο Ερντογάν έχει ήδη δηλώσει ότι η κυβέρνησή του δεν θα συμμετάσχει στις κυρώσεις στη Ρωσία και άνοιξε τα τουρκικά χρηματοπιστωτικά και τραπεζικά συστήματα στους Ρώσους ολιγάρχες που ήθελαν να ξεφύγουν από τις δυτικές κυρώσεις και να αποφύγουν το πάγωμα και τις κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων.

Στις δηλώσεις του από το αεροπλάνο, ο Ερντογάν είπε ότι ορισμένες εταιρείες είχαν ήδη τοποθετήσει τα χρήματά τους στην Τουρκία επειδή, όπως ισχυρίστηκε, «Δεν υπάρχει εμπιστοσύνη σε καμία άλλη χώρα. Αλλά υπάρχει εμπιστοσύνη στην Τουρκία σε αυτό το σημείο. Οι συνάδελφοί μου και εγώ πραγματοποιούμε πολλές συναντήσεις για αυτό το θέμα και έχουμε θετικά αποτελέσματα λόγω αυτών των συναντήσεων», εξήγησε.

Ο Ερντογάν, όμως, δεν αποζητά μόνο οικονομικά οφέλη. Θέλει επίσης πολιτική υποστήριξη κατά τις εκλογές του 2023. Στο πλαίσιο αυτό, «κυνηγά» τα λόμπι της Ρωσίας στην Τουρκία, όπου η Μόσχα έχει δημιουργήσει με τα χρόνια ένα τεράστιο δίκτυο επιχειρήσεων επιρροής.

Παράλληλα, για τον ίδιο λόγο, πολλοί Τούρκοι ειδικοί και εμπειρογνώμονες, συμπεριλαμβανομένων πρώην στρατηγών, εμφανίζονται συχνά στις τουρκικές ειδησεογραφικές εκπομπές, επαναλαμβάνοντας τα λόγια της Μόσχας, ενώ υποστηρίζουν την κυβέρνηση Ερντογάν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ