ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Σοκαρισμένος ο Ζελένσκι από την καταστροφή στο Ιζιούμ

Ουκρανία: Σοκαρισμένος ο Ζελένσκι από την καταστροφή στο Ιζιούμ
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι παρευρίσκεται στην τελετή έπαρσης της σημαίας στο Ιζιούμ, αφού οι ουκρανικές δυνάμεις ανακατέλαβαν τον έλεγχο της πόλης από τις ρωσικές δυνάμεις στο Χάρκοβο της Ουκρανίας (Photo by Metin AktaÅ/Anadolu Agency via Getty Images)

Σοκαρισμένος από όσα είδε στο Ιζιούμ δήλωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος επισκέφτηκε την Τετάρτη την πρόσφατα απελευθερωμένη πόλη στην περιοχή του Χαρκόβου βορειοανατολικά της Ουκρανίας, πέντε ημέρες αφότου οι δυνάμεις της χώρας ανακατέλαβαν τον έλεγχό της από τη Ρωσία.

«Αυτό που βλέπουμε είναι σοκαριστικό, αν και το έχουμε ήδη δει στην Μπούτσα (κοντά στο Κίεβο), στα πρώτα αποκατεχόμενα εδάφη. Ομοίως, καταστράφηκαν κτήρια, σκότωσαν ανθρώπους», είπε στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια της επίσκεψης και πρόσθεσε: «Δυστυχώς, αυτό είναι μέρος της ιστορίας μας σήμερα. Και αυτό είναι μέρος του σύγχρονου ρωσικού έθνους, αυτό που έκαναν».

Η πόλη καταστράφηκε σχεδόν εξ ολοκλήρου και περισσότεροι από 1.000 κάτοικοι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια πέντε μηνών κατοχής και στις πρόσφατες μάχες, σύμφωνα με το Κίεβο.

Ο Ζελένσκι ευχαρίστησε τις ξένες κυβερνήσεις που έστειλαν ανακριτές και εισαγγελείς στην Ουκρανία για να ερευνήσουν αναφερόμενες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από δυνάμεις κατοχής.

«Όλοι καταλαβαίνουμε ότι αυτή η διαδικασία απαιτεί χρόνο...Είμαι βέβαιος ότι θα υπάρξουν ετυμηγορίες για όλα αυτά, θα υπάρξει δικαστήριο. Δεν αμφιβάλλω ούτε για ένα δευτερόλεπτο», είπε.

Εξέφρασε επίσης τη βεβαιότητα ότι όλες οι κατεχόμενες περιοχές θα επιστρέψουν τελικά στην Ουκρανία.

«Θα πρέπει να στείλουμε σήματα στους ανθρώπους μας που, δυστυχώς, είναι ακόμα υπό κατοχή. Και το σήμα μου προς τον λαό της Κριμαίας: γνωρίζουμε ότι αυτοί είναι οι δικοί μας άνθρωποι και είναι τρομερή τραγωδία το γεγονός ότι βρίσκονται υπό κατοχή για περισσότερο από οκτώ χρόνια. Θα επιστρέψουμε εκεί. Δεν ξέρω πότε ακριβώς. Αλλά έχουμε σχέδια», είπε ο Ζελένσκι.

Φωτογραφίες στη σελίδα της 25ης αερομεταφερόμενης ταξιαρχίας στο Facebook δείχνουν τον Ζελένσκι σε τελετή στην κεντρική πλατεία να υψώνει την ουκρανική σημαία πάνω από το διοικητικό κτήριο της πόλης. Παρούσα ήταν και η αναπληρώτρια υπουργός Άμυνας Χάνα Μαλιάρ.

«Παλαιότερα, όταν κοιτάζαμε ψηλά, πάντα αναζητούσαμε τον γαλάζιο ουρανό. Σήμερα, όταν κοιτάμε ψηλά, ψάχνουμε μόνο ένα πράγμα, τη σημαία της Ουκρανίας», είπε ο Ζελένσκι σε ανάρτησή του στο προεδρικό κανάλι στο Telegram.

«Η μπλε και κίτρινη σημαία μας κυματίζει ήδη στο αποκατεχόμενο Ιζιούμ. Και θα είναι έτσι σε κάθε πόλη και χωριό της Ουκρανίας. Προχωράμε μόνο προς μία κατεύθυνση, προς τα εμπρός και προς τη νίκη», συμπλήρωσε ο ίδιος.

«Θέλω να σας ευχαριστήσω που σώσατε τον λαό μας, τις καρδιές, τα παιδιά και το μέλλον μας. Ήταν εξαιρετικά δύσκολο για εσάς τους τελευταίους μήνες. Ως εκ τούτου, σας ζητώ να προσέχετε τους εαυτούς σας, γιατί είστε το πολυτιμότερο αγαθό που έχουμε», είπε ο Ζελένσκι, σύμφωνα με δήλωση που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο του Προέδρου.

«Μπορεί να είναι δυνατή η προσωρινή κατάληψη των εδαφών του κράτους μας. Αλλά είναι σίγουρα αδύνατο να καταλάβουν τον λαό μας, τον ουκρανικό λαό», υπογράμμισε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Στην τελετή τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη όσων είχαν χαθεί κατά τη διάρκεια στρατιωτικών επιχειρήσεων.

Οι ουκρανικές δυνάμεις ανέλαβαν τον έλεγχο του Ιζιούμ το Σάββατο, σηματοδοτώντας ένα τεράστιο στρατηγικό πλήγμα στη στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας στα ανατολικά.

Το Ιζιούμ, το οποίο βρίσκεται κοντά στα σύνορα μεταξύ των περιοχών Χάρκοβο και Ντόνετσκ, βρισκόταν υπό ρωσική κατοχή για πάνω από πέντε μήνες και έγινε σημαντικός κόμβος για τον στρατό εισβολής.

Η Μόσχα χρησιμοποιούσε το Ιζιούμ ως εξέδρα εκτόξευσης για επιθέσεις νότια στην περιοχή του Ντονέτσκ και του Κουπιάνσκ, περίπου 30 μίλια βόρεια του Ιζιούμ, ως σιδηροδρομικό κόμβο για τον ανεφοδιασμό των δυνάμεών της.

Σύμφωνα με τον Ζελένσκι περίπου 8.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα έχουν απελευθερωθεί από τις αντεπιθέσεις στη βορειοανατολική Ουκρανία.

Στις απελευθερωμένες περιοχές περιλαμβάνονται ζώνες στα νότια της χώρας όπου βρίσκεται σε εξέλιξη μια ξεχωριστή αντεπίθεση με στόχο την ανακατάληψη της πόλης της Χερσώνας. Οι ρωσικές μονάδες τράπηκαν σε άτακτη φυγή.

Η κατάρρευση της Ρωσίας στη βορειοανατολική Ουκρανία πυροδότησε οργή από τους πιστούς του Πούτιν, οι οποίοι καταδίκασαν την εγκατάλειψη του Χαρκόβου από το Κρεμλίνο σε μια σπάνια επίδειξη κριτικής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ