ΚΟΣΜΟΣ

Ακόμη ένα κομμάτι στο παζλ για την ύπαρξη ζωής στον Άρη - Το Perseverance βρήκε οργανική ύλη

Ακόμη ένα κομμάτι στο παζλ για την ύπαρξη ζωής στον Άρη - Το Perseverance βρήκε οργανική ύλη
Η αποστολή του Perseverance ξεκίνησε πριν από 18 μήνες στον Άρη και περιλαμβάνει την αναζήτηση σημείων αρχαίας μικροβιακής ζωής NASA/JPL-Caltech via AP

Τα σημαντικότερα ευρήματα της μέχρι τώρα έρευνας του Perseverance στον Άρη παρουσίασε η NASA, με κάποια από τα ευρήματα να περιλαμβάνουν δείγματα οργανικής ύλης, υποδεικνύοντας ότι ο κρατήρας Jezero, στον οποίο πιθανότατα υπήρχε λίμνη, ίσως αποτέλεσε κατοικήσιμο περιβάλλον πριν από 3,5 δισεκατομμύρια χρόνια.

Κάποια από τα ευρήματα περιλαμβάνουν δείγματα οργανικής ύλης:

«Οι βράχοι που ερευνούμε στο δέλτα έχουν την υψηλότερη συγκέντρωση οργανικής ύλης που έχουμε βρει στην αποστολή», δήλωσε ο Κεν Φάρλι, επιστήμονας της αποστολής του Perseverance.

Η αποστολή του Perseverance ξεκίνησε πριν από 18 μήνες στον Άρη και περιλαμβάνει την αναζήτηση σημείων αρχαίας μικροβιακής ζωής. Οι επιστήμονες συλλέγουν δείγματα πετρωμάτων.

Τα ευρήματα θα φτάσουν στη Γη από μία σειρά αποστολών που ονομάζεται Mars Sample Return.

Ο κρατήρας Jezero εκτείνεται σε 28 μίλια (45 χιλιόμετρα) και έχει κεντρίσει το μεγάλο ενδιαφέρον των επιστημόνων της NASA.

Το χαρακτηριστικό σε σχήμα βεντάλιας, που κάποτε υπήρχε εκεί όπου ένας ποταμός συνέκλινε με μια λίμνη, διατηρεί στρώματα της ιστορίας του Άρη σε ιζηματογενή πετρώματα, τα οποία σχηματίστηκαν όταν τα σωματίδια συγχωνεύτηκαν σε αυτό το πρώην γεμάτο νερό περιβάλλον.

Το rover ερεύνησε τον κρατήρα και βρήκε στοιχεία πυριγενούς ή ηφαιστειακού βράχου.

Κατά τη δεύτερη εκστρατεία για τη μελέτη του δέλτα τους τελευταίους πέντε μήνες, το Perseverance βρήκε πλούσια στρώματα ιζηματογενούς πετρώματος που προσθέτουν περισσότερα στην ιστορία του αρχαίου κλίματος και του περιβάλλοντος του Άρη.

«Το δέλτα, με τα ποικίλα ιζηματογενή πετρώματα του, έρχεται σε όμορφη αντίθεση με τα πυριγενή πετρώματα - που σχηματίζονται από κρυστάλλωση μάγματος - που ανακαλύφθηκαν στον πάτο του κρατήρα», είπε ένας εκ των επιστημόνων στην παρουσίαση των ευρημάτων.

«Αυτή η αντιπαράθεση μας παρέχει μια πλούσια κατανόηση της γεωλογικής ιστορίας μετά τον σχηματισμό του κρατήρα και μια ποικιλία δειγμάτων. Για παράδειγμα, βρήκαμε έναν ψαμμίτη που φέρει κόκκους και θραύσματα βράχου που δημιουργήθηκαν μακριά από τον κρατήρα Jezero».

Η ομάδα της αποστολής έδωσε το παρατσούκλι Wildcat Ridge σε έναν από τους βράχους.

Ο βράχος πιθανότατα σχηματίστηκε όταν η λάσπη και η άμμος εγκαταστάθηκαν σε μια λίμνη θαλασσινού νερού καθώς εξατμίστηκε πριν από δισεκατομμύρια χρόνια. Η ανάλυση του οργάνου αποκάλυψε ότι τα οργανικά ορυκτά είναι πιθανώς αρωματικά, ή σταθερά μόρια άνθρακα και υδρογόνου, τα οποία συνδέονται με θειικά άλατα. Τα θειικά ορυκτά, που συχνά βρίσκονται μέσα στα στρώματα των ιζηματογενών πετρωμάτων, διατηρούν πληροφορίες για τα υδάτινα περιβάλλοντα στα οποία σχηματίστηκαν.

Τα οργανικά μόρια παρουσιάζουν ενδιαφέρον στον Άρη επειδή αντιπροσωπεύουν τα δομικά στοιχεία της ζωής, όπως ο άνθρακας, το υδρογόνο και το οξυγόνο, καθώς και το άζωτο, ο φώσφορος και το θείο. Δεν απαιτούνται όλα τα οργανικά μόρια για να σχηματιστούν ζωή επειδή μερικά μπορούν να δημιουργηθούν μέσω χημικών διεργασιών.

«Αν και η ανίχνευση αυτής της κατηγορίας οργανικών από μόνη της δεν σημαίνει ότι η ζωή ήταν οριστικά εκεί, αυτό το σύνολο παρατηρήσεων αρχίζει να μοιάζει με μερικά πράγματα που έχουμε δει εδώ στη Γη», είπε ο Sharma. «Για να το θέσω απλά, αν αυτό είναι ένα κυνήγι θησαυρού για πιθανά σημάδια ζωής σε άλλο πλανήτη, η οργανική ύλη είναι μια ένδειξη. Και αποκτούμε όλο και πιο ισχυρές ενδείξεις καθώς προχωράμε στην εκστρατεία μας».

Η Perseverance όπως και το Curiosity έχει βρει οργανική ύλη στο παρελθόν στον Άρη.

«Στο μακρινό παρελθόν, η άμμος, η λάσπη και τα άλατα που αποτελούν τώρα το δείγμα Wildcat Ridge είχαν αποτεθεί υπό συνθήκες όπου η ζωή θα μπορούσε ενδεχομένως να είχε ευδοκιμήσει», είπε ο Φάρλι και πρόσθεσε: «Το γεγονός ότι η οργανική ύλη βρέθηκε σε ένα τέτοιο ιζηματογενές βράχο – γνωστό για τη διατήρηση απολιθωμάτων της αρχαίας ζωής εδώ στη Γη – είναι σημαντικό. Ωστόσο, όσο ικανά κι αν είναι τα όργανά μας στο Perseverance, περαιτέρω συμπεράσματα σχετικά με το τι περιέχεται στο δείγμα Wildcat Ridge θα πρέπει να περιμένουν μέχρι να επιστρέψει στη Γη για εις βάθος μελέτη».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ