ΚΟΣΜΟΣ

Πούτιν: Η Ρωσία είναι έτοιμη να μοιράσει δωρεάν λιπάσματα στον αναπτυσσόμενο κόσμο

Πούτιν: Η Ρωσία είναι έτοιμη να μοιράσει δωρεάν λιπάσματα στον αναπτυσσόμενο κόσμο
Ο Πούτιν κατηγόρησε την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι ενεργεί «εγωιστικά» άροντας τις κυρώσεις στα ρωσικά λιπάσματα μόνο για τα δικά του μέλη Sergei Bobylev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Έτοιμη να παράσχει δωρεάν περισσότερους από 300.000 τόνους ρωσικών λιπασμάτων που έχουν κολλήσει στα ευρωπαϊκά λιμάνια είναι η Μόσχα, σύμφωνα με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν

Οι παραπάνω δηλώσεις έγιναν στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σανγκάης (OCS, ΟΣΣ), στην οποία παίρνουν μέρος ξένοι ηγέτες, μεταξύ των οποίων ο Ρώσος πρόεδρος, και η οποία διεξάγεται στη Σαμαρκάνδη του Ουζμπεκιστάν.

Όπως υπογράμμισε ο Πούτιν, η Ρωσία αυξάνει τις εξαγωγές σιτηρών στον κόσμο ενώ κατηγόρησε την Ευρώπη ότι μόνο εν μέρει ήρε τις κυρώσεις της ενάντια στα ρωσικά λιπάσματα, εμποδίζοντας την ικανότητά της να πουλά και να στέλνει λιπάσματα σε όλο τον κόσμο.

Ο Πούτιν είπε ότι η Ρωσία χαιρέτισε την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να χαλαρώσει ορισμένες υλικοτεχνικές κυρώσεις στις ρωσικές εξαγωγές, αλλά κατηγόρησε το μπλοκ ότι ενεργεί «εγωιστικά», άροντας απλώς τις κυρώσεις για τα δικά του μέλη.

«Μόνο αυτοί μπορούν να αγοράσουν τα λιπάσματά μας. Τι γίνεται όμως με τον αναπτυσσόμενο κόσμο και τις φτωχότερες χώρες του κόσμου;», δήλωσε ο Πούτιν στη σύνοδο κορυφής των ηγετών της SCO.

Μία από τις άμεσες προτεραιότητες του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης είναι να διευκολύνει την επίλυση των συγκρούσεων στα σύνορά της, ειδικά στο Αφγανιστάν, πρόσθεσε ακόμη ο Ρώσος πρόεδρος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ