ΚΟΣΜΟΣ

Προειδοποίηση Μπάιντεν σε Πούτιν: Μην χρησιμοποιήσεις όπλα μαζικής καταστροφής

Προειδοποίηση Μπάιντεν σε Πούτιν: Μην χρησιμοποιήσεις όπλα μαζικής καταστροφής
«Πιστεύετε ότι θα σας έλεγα αν ήξερα ακριβώς ποιες θα ήταν; Φυσικά, δεν θα σας το πω. Θα έχει, όμως, συνέπειες», απάντησε ο ο Μπάιντεν ερωτηθείς για το ποιες θα ήταν οι συνέπειες για τον Πούτιν εάν ξεπεραστεί μια τέτοια γραμμή (AP Photo/Alex Brandon)

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε τη Ρωσία να μην χρησιμοποιήσει χημικά ή τακτικά πυρηνικά όπλα στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης στο CBS News, ο κ. Μπάιντεν είπε ότι μια τέτοια ενέργεια θα «αλλάξει το πρόσωπο του πολέμου σε σχέση με οτιδήποτε άλλο ακολούθησε μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο».

Ειδικότερα, ο Μπάιντεν, ρωτήθηκε από τον ανταποκριτή του CBS στο 60 Minutes Scott Pelley στον Λευκό Οίκο, τι θα έλεγε στον πρόεδρο Πούτιν εάν σκεφτόταν να χρησιμοποιήσει όπλα μαζικής καταστροφής στην Ουκρανία.

«Μην το κάνεις, μην, μην», ήταν η απάντηση του προέδρου Μπάιντεν.

Στη συνέχεια ο Μπάιντεν ρωτήθηκε ποιες θα ήταν οι συνέπειες για τον Πούτιν εάν ξεπεραστεί μια τέτοια γραμμή.

«Πιστεύετε ότι θα σας έλεγα αν ήξερα ακριβώς ποιες θα ήταν; Φυσικά, δεν θα σας το πω. Θα έχει, όμως, συνέπειες», απάντησε ο ο Μπάιντεν.

«Θα γίνουν περισσότερο παρίας στον κόσμο από ότι ήταν οποιαδήποτε άλλη στιγμή. Και ανάλογα με την έκταση των πράξεών του θα καθοριστεί ποια απάντηση θα υπάρξει», συνέχισε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έθεσε τις πυρηνικές δυνάμεις της χώρας σε «ειδικό» συναγερμό μετά την εισβολή της στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο.

Είπε στους αρχηγούς Άμυνας ότι οφείλεται σε «επιθετικές δηλώσεις» της Δύσης.

Τα πυρηνικά όπλα υπάρχουν εδώ και σχεδόν 80 χρόνια και πολλές χώρες τα βλέπουν ως αποτρεπτικό μέσο που εξακολουθεί να εγγυάται την εθνική τους ασφάλεια.

Η Ρωσία εκτιμάται ότι έχει περίπου 5.977 πυρηνικές κεφαλές, σύμφωνα με την Ομοσπονδία Αμερικανών Επιστημόνων.

Ωστόσο, παραμένει απίθανο ότι προτίθεται να χρησιμοποιήσει τέτοια όπλα.

Τα τακτικά πυρηνικά όπλα είναι εκείνα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε σχετικά μικρές αποστάσεις, σε αντίθεση με τα «στρατηγικά» πυρηνικά όπλα που μπορούν να εκτοξευθούν σε πολύ μεγαλύτερες αποστάσεις και να δημιουργήσουν το φάσμα ενός ολοκληρωτικού πυρηνικού πολέμου.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν πήγε τόσο καλά όσο ήλπιζε το Κρεμλίνο.

Τις τελευταίες ημέρες, η Ουκρανία λέει ότι έχει ανακαταλάβει περισσότερα από 8.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα εδάφους στη βορειοανατολική περιοχή του Χαρκόβου.

Παρά την προφανή οπισθοδρόμηση, ο πρόεδρος Πούτιν επέμεινε ότι η επιτυχημένη αντεπίθεση της Ουκρανίας δεν θα σταματήσει τα σχέδια της Ρωσίας να συνεχίσει τις επιχειρήσεις της στα ανατολικά της χώρας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ