ΚΟΣΜΟΣ

Τα -εξαφανισμένα- τσιτάχ επιστρέφουν στην Ινδία μετά από 70 χρόνια 

Τα -εξαφανισμένα- τσιτάχ επιστρέφουν στην Ινδία μετά από 70 χρόνια 
Συνολικά, τουλάχιστον 20 τσιτάχ θα φτάσουν στην Ινδία από τη Νότια Αφρική και τη Ναμίμπια INDIA PRESS INFORMATION BUREAU / HANDOUT

Σε ινδικό έδαφος αναμένεται να πατήσουν σήμερα τσιτάχ, για πρώτη φορά από τότε που κηρύχθηκαν επίσημα εξαφανισμένα το 1952.

Μια αγέλη οκτώ γατόπαρδων έφτασε από τη Ναμίμπια στην Ινδία με αφορμή τα γενέθλια του πρωθυπουργού, Ναρέντρα Μόντι, σήμερα, Σάββατο.

Θα μπουν σε κατάσταση καραντίνας για διάστημα ενός μήνα προτού απελευθερωθούν σε εθνικό πάρκο της κεντρικής Ινδίας.

Το ταχύτερο θηλαστικό της ξηράς, που μπορεί να φτάσει ταχύτητα 113 χλμ/ώρα, ζούσε στα δάση και τις ζούγκλες της Ινδίας με άλλα αιλουροειδή, όπως λιοντάρια και τίγρεις.

Ωστόσο, το 1952 κηρύχθηκε επισήμως είδος εξαφανισμένο.

Είναι η πρώτη φορά που ένα μεγάλο σαρκοβόρο μετακινείται από μία ήπειρο σε άλλη, σε μια προσπάθεια επανάκαμψης του πληθυσμού τους στην άγρια ινδική φύση.

Συνολικά, τουλάχιστον 20 τσιτάχ θα φτάσουν στην Ινδία από τη Νότια Αφρική και τη Ναμίμπια - «σπίτι» άνω του ενός τρίτου του παγκόσμιου πληθυσμού γατόπαρδων που φτάνει τα 7.000 τσιτάχ.

Ο Ινδός πρωθυπουργός επιβλέπει την άφιξη των τσιτάχ σε ινδικό έδαφοςAPE/INDIA PRESS INFORMATION BUREAU / HANDOUT

Ειδικοί σε θέματα άγριας ζωής, κτηνίατροι και τρεις βιολόγοι συνόδευαν τα ζώα καθώς έκαναν το διηπειρωτικό ταξίδι με ένα τροποποιημένο επιβατικό αεροπλάνο Boeing 747, το λεγόμενο «Cat plane» που, μάλιστα, είναι ζωγραφισμένο σαν τεράστιος γατόπαρδος.

«Πρόκειται μια ιστορική, παγκόσμια πρώτη μεταφορά που αλλάζει το παιχνίδι. Είμαι όλοι παραπάνω από ενθουσιασμένοι γιατί αυτό συμβαίνει την επέτειο των 75 χρόνων της ινδικής ανεξαρτησίας» ανέφερε για το πρώτο αυτό διηπειρωτικό πρότζεκτ μεταφοράς ο ύπατος αρμοστής στη Ναμίμπια, Πρασάντ Αγκρουάλ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ