ΚΟΣΜΟΣ

Νέο είδος δεινοσαύρου βρέθηκε… «κατά λάθος»

Νέο είδος δεινοσαύρου βρέθηκε… «κατά λάθος»
Canadian Museum of Nature

Ένας ερασιτέχνης κυνηγός απολιθωμάτων στην Μοντάνα, των ΗΠΑ, «έπεσε» πάνω σε μια τεράστια ανακάλυψη πριν από περίπου μια δεκαετία. Σε μια εξόρμηση αναζήτησης, βρήκε ένα τεράστιο οστό, το οποίο αποκαλύφθηκε ότι ανήκει σε ένα νέο είδος δεινοσαύρου.

Ο συνταξιούχος πυρηνικός φυσικός Μπιλ Σιπ (Bill Shipp) ανακάλυψε ένα απολίθωμα του είδους (Spiclypeus shipporum), αφού προσέλαβε έναν ερασιτέχνη παλαιοντολόγο να του δείξει τη διαδικασία εξέτασης των απολιθωμάτων, όπως αναφέρει η Independent.

Η Τζούντιθ, όπως ονομάστηκε ο δεινόσαυρος, θεωρείται ότι είναι συγγενείς με τον φυτοφάγο δεινόσαυρο Τρικεράτωψ, που έζησε στην Μοντάνα πριν από περίπου 7 εκατομμύρια χρόνια.

«Βρήκα το απολίθωμα τελείως τυχαία. Για την ακρίβεια, έψαχνα κόκκαλα δεινοσαύρων, χωρίς να έχω την πεποίθηση ότι θα βρω κάτι», αναφέρει ο Σιπ στο AP.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η Τζούντι ότι ήταν 4 τόνων χορτοφάγο ζώο, ενώ έφερε ενδείξεις μόλυνσης στο πόδι. Ο επιστήμονας Τζόρνταν Μάλλον (Jordan Mallon) του Καναδικού Μουσείου Φυσικής (Canadian Museum of Nature), πιστεύει ότι ο δεινόσαυρος είχε δεχτεί επίθεση από αρπακτικά.

«Είναι συναρπαστική η ιστορία, καθώς πρόκειται για ένα τελείως νέο είδος. Αν και δεν είναι ακριβές ακόμα γιατί βρέθηκε στην Μοντάνα, φαίνεται ότι κατά πάσα πιθανότητα το πλάσμα δεν μπορούσε να συμβαδίσει με το κοπάδι λόγω του τραυματισμού του», δήλωσε ο ίδιος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ