ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Ψηφίστηκε η αμφιλεγόμενη άρση της βουλευτικής ασυλίας

Τουρκία: Ψηφίστηκε η αμφιλεγόμενη άρση της βουλευτικής ασυλίας
Οι ηγέτες του HDP Σελαχατίν Ντεμίρτας και Φιγκέν Γιουκσεκντάγ REUTERS

Το Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών (HDP), το οποίο εκπροσωπεί την κουρδική μειονότητα, ανακοίνωσε σήμερα ότι θα αμφισβητήσει προσφεύγοντας στο Συνταγματικό Δικαστήριο την απόφαση της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης που δίνει την δυνατότητα άρσης της βουλευτικής ασυλίας.

Σύμφωνα με το HPD Η συγκεκριμένη απόφαση έχει απώτερο στόχο να ενισχυθούν οι εξουσίες του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ η αναθεώρηση της σχετικής διάταξης του Συντάγματος της Τουρκίας, η οποία εγκρίθηκε νωρίτερα σήμερα από την τουρκική Βουλή—και επιθυμούσε διακαώς ο Ερντογάν— ενδέχεται να οδηγήσει στην εξάλειψη του HDP από το κοινοβούλιο.

Ο συμπρόεδρος του HDP Σελαχατίν Ντεμίρτας τόνισε μιλώντας σε δημοσιογράφους πως ο στόχος της πρωτοβουλίας είναι να ενισχυθεί η προεδρία και πρόσθεσε πως το κόμμα του θα την αμφισβητήσει προσφεύγοντας στο ανώτατο δικαστήριο της Τουρκίας.

Και ο ίδιος ο Ντεμίρτας αντιμετωπίζει πιθανή ποινική δίωξη για «τρομοκρατική προπαγάνδα».

Η νέα διάταξη προβλέπει τη δυνατότητα να αίρεται η ασυλία κοινοβουλευτικών που διώκονται ποινικά, προκαλώντας ανησυχία στην Τουρκία και στην Ευρώπη, καθώς θεωρείται ότι θέτει στο στόχαστρο τα μέλη του HDP, τα οποία εκπροσωπούν κατά κύριο λόγο την κουρδική μειονότητα.

Το κείμενο που υπερψηφίστηκε σήμερα, κατόπιν εισήγησης του κυβερνώντος κόμματος, εγκρίθηκε από 376 από τα 550 μέλη της Εθνοσυνέλευσης, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του σώματος Ισμαήλ Καχραμάν, δηλαδή με μια ενισχυμένη πλειοψηφία άνω των δύο τρίτων (367) που απαιτείτο για την υιοθέτησή του. Ο πρόεδρος Ερντογάν καλείται να επικυρώσει τη διάταξη υπογράφοντάς την.

Συνολικά 138 κοινοβουλευτικοί από όλα τα κόμματα της τουρκικής Βουλής θα μπορούσαν να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης εάν αρθεί η ασυλία τους, εκ των οποίων οι 50 ανήκουν στο HDP—το κόμμα καταλαμβάνει 59 έδρες στην Εθνοσυνέλευση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ