ΚΟΣΜΟΣ

Σουηδία: Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Ουλφ Κρίστερσον υπό το βλέμμα της Ακροδεξιάς

Σουηδία: Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Ουλφ Κρίστερσον υπό το βλέμμα της Ακροδεξιάς
Εκλογικές αφίσες του Ουλφ Κρίστερσον μπροστά από το σουηδικό Κοινοβούλιο στη Στοκχόλμη AP Photo/J. Scott Applewhite

Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης έλαβε ο επικεφαλής των συντηρητικών Ουλφ Κρίστερσον έπειτα από τις βουλευτικές εκλογές στη Σουηδία που έδωσαν οριακή πλειοψηφία στο μπλοκ της δεξιάς/ακροδεξιάς. Η κάλπη έφερε ανατροπή στο πολιτικό σκηνικό της σκανδιναβικής χώρας, οδηγώντας στη δεύτερη θέση τους Σουηδούς Δημοκράτες, ένα κόμμα με ναζιστικές-νεοναζιστικές ρίζες, που ετοιμάζεται να επηρεάσει την κυβερνητική πολιτική.

Προβαίνοντας στη σχετική ανακοίνωση για την ανάθεση της εντολής, ο πρόεδρος του σουηδικού Κοινοβουλίου, Άντερς Νόρλεν, ανέφερε ότι δεν έχει θέσει προθεσμία για την χρονική διάρκεια των διαβουλεύσεων.

Οι Μετριοπαθείς, οι ακροδεξιοί Σουηδοί Δημοκράτες, οι Χριστιανοδημοκράτες και οι Φιλελεύθεροι εξασφάλισαν 176 έδρες στο 349μελές Κοινοβούλιο και έχουν οριακή πλειοψηφία έναντι του μπλοκ της κεντροαριστεράς (173 έδρες).

Ο Ουλφ Κρίστερσον αναμένεται να προσπαθήσει να σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας, από την οποία μάλλον θα απουσιάζουν οι ακροδεξιοί Σουηδοί Δημοκράτες και ίσως ένα ακόμη από τα κόμματα του μπλοκ, υπολογίζοντας στην κοινοβουλευτική τους στήριξη.

Η αλλαγή που επέφερε η κάλπη είναι ιστορικών διαστάσεων: Ποτέ μέχρι σήμερα μία σουηδική κυβέρνηση δεν είχε την κοινοβουλευτική υποστήριξη των ακροδεξιών του SD, οι οποίοι και αναδείχθηκαν σε νικητές των εκλογών με το 20,5% των ψήφων.

Τα τρία κινήματα της παραδοσιακής δεξιάς (Μετριοπαθείς, Χριστιανοδημοκράτες και Φιλελεύθεροι) δεν υποστηρίζουν τη συμμετοχή των ακροδεξιών στην κυβέρνηση.

Ο Ουλφ Κρίστερσον άρα θα κληθεί να πετύχει την ακροβασία ολοκληρώνοντας και διατηρώντας την ενότητα της φιλελεύθερης, της συντηρητικής και της εθνικιστικής δεξιάς. Αλλωστε αυτός είναι που «οραματίστηκε» στο τέλος του 2019 για πρώτη φορά το σενάριο της συνεργασίας ανάμεσα στην δεξιά και τους ακροδεξιούς Δημοκράτες της Σουηδίας.

Το πιθανότερο σενάριο είναι, σύμφωνα με τους αναλυτές, οι Δημοκράτες της Σουηδίας να περιορισθούν στην κοινοβουλευτική υποστήριξη της κυβέρνησης, χωρίς απευθείας συμμετοχή στο κυβερνητικό σχήμα. Και αυτό με αντάλλαγμα πολιτικές δεσμεύσεις για τα θέματα που προωθεί η σουηδική ακροδεξιά ή την προεδρία του Κοινοβουλίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ