ΚΟΣΜΟΣ

Οργή στην Τουρκία για την αμερικανική υποστήριξη στην Αρμενία - Στο στόχαστρο η Νάνσι Πελόζι

Οργή στην Τουρκία για την αμερικανική υποστήριξη στην Αρμενία - Στο στόχαστρο η Νάνσι Πελόζι
Η Νάνσι Πελόζι επισκέφθηκε την Αρμενία το Σαββατοκύριακο, σε μια πρωτοφανή επίδειξη αμερικανικής υποστήριξης προς τη χώρα EPA/MICHAEL REYNOLDS

Ο Τούρκος αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι δηλώνει ότι οι «προκατειλημμένες» δηλώσεις της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι, σχετικά με τις συγκρούσεις μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν, «σαμποτάρουν τις διπλωματικές προσπάθειες» και είναι απαράδεκτες.

Η Νάνσι Πελόζι επισκέφθηκε την Αρμενία το Σαββατοκύριακο, σε μια πρωτοφανή επίδειξη αμερικανικής υποστήριξης προς τη χώρα, η οποία για περισσότερο από τρεις δεκαετίες βρίσκεται σε διαμάχη με το γειτονικό Αζερμπαϊτζάν για την αποσχισθείσα περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Στη διάρκεια της επίσκεψής της, η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ έπλεξε το εγκώμιο της δημοκρατίας στην Αρμενία και επέκρινε τις «παράνομες», όπως τις αποκάλεσε, επιθέσεις του Αζερμπαϊτζάν, μετά τις συγκρούσεις που ξέσπασαν κατά μήκος των συνόρων των δύο χωρών την περασμένη εβδομάδα με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 200 άνθρωποι.

Ο Φουάτ Οκτάι, με ανάρτηση του στο Twitter, κάλεσε την Ουάσιγκτον να αποσαφηνίσει πότε οι δηλώσεις της Πελόζι απηχούν την επίσημη στάση των ΗΠΑ.

«Οι δηλώσεις που έκανε η πρόεδρος του Κοινοβουλίου, Νάνσι Πελόζι, κατά την επίσκεψή της στην Αρμενία, οι οποίες είναι ασύμβατες με τα ιστορικά και τρέχοντα γεγονότα, στερούνται εντελώς καλής θέλησης, αντανακλούν μεροληπτική άποψη και υπονομεύουν τις διπλωματικές προσπάθειες, δεν είναι ποτέ αποδεκτές», αναφέρει ο Φουάτ Οκτάι.

Αντίδραση και από το Κρεμλίνο

Το Κρεμλίνο δήλωσε επίσης πως οι «ηχηρές ανακοινώσεις» από την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ για τις αιτίες της συνοριακής διαμάχης ανάμεσα στην Αρμενία και στο Αζερμπαϊτζάν δεν είναι πιθανό να βοηθήσουν να σταθεροποιηθεί η κατάσταση.

Σε τηλεδιάσκεψη με τους δημοσιογράφους, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, είπε πως μια «αθόρυβη και επαγγελματική προσέγγιση» στη σύγκρουση Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν θα απέδιδε καρπούς.

«Οτιδήποτε γίνεται με μια αθόρυβη και επαγγελματική προσέγγιση μπορεί να συμβάλει στην εξομάλυνση των σχέσεων, στη σταθεροποίηση της κατάστασης στα σύνορα, όλα αυτά μπορεί να είναι καλοδεχούμενα. Μπορούν τέτοιες προβεβλημένες ενέργειες και δηλώσεις να συμβάλουν πραγματικά στην εξομάλυνση της κατάστασης; Ας περιμένουμε να δούμε».

Περισσότεροι από 200 άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τις πρόσφατες μάχες ανάμεσα στα αρμενικά και στα αζερινά στρατεύματα, για τις οποίες οι δύο πλευρές αλληλοκατηγορούνται. Οι συγκρούσεις διήρκεσαν τρεις ημέρες και τερματίστηκαν με διεθνή μεσολάβηση τη νύχτα της περασμένης Πέμπτης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ