ΚΟΣΜΟΣ

Οι Ουκρανοί ανασύρουν νεκρούς από τον ομαδικό τάφο στο Ιζιούμ

Οι Ουκρανοί ανασύρουν νεκρούς από τον ομαδικό τάφο στο Ιζιούμ
«Υπάρχουν σοροί με δεμένα τα χέρια και ίχνη βασανιστηρίων», δηλώνει ο κυβερνήτης της περιοχής AP Photo/Evgeniy Maloletka

Οι ερευνητές έχουν ανασύρει μέχρι στιγμής 146 σορούς -κυρίως αμάχων, και παιδιών ανάμεσά τους- από έναν ομαδικό τάφο κοντά στην πόλη Ιζιούμ, στην ανατολική Ουκρανία. Ορισμένοι νεκροί φέρουν ενδείξεις βίαιου θανάτου, ανέφερε ο κυβερνήτης της περιοχής.

Σύμφωνα με τον Ουκρανό πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, πιστεύεται ότι στην τοποθεσία αυτή, σε ένα δάσος στα περίχωρα του Ιζιούμ, έχουν ταφεί 450 άνθρωποι.

Το Ιζιούμ ανακαταλήφθηκε πρόσφατα από τις ουκρανικές δυνάμεις, όταν εξαπέλυσαν αντεπίθεση στην περιφέρεια του Χαρκόβου.

Ο Όλεχ Σινεχούμποφ, ο κυβερνήτης του Χαρκόβου, ανέφερε ότι ανασύρθηκαν και οι σοροί δύο παιδιών.

«Ορισμένοι από τους νεκρούς φέρουν ενδείξεις βίαιου θανάτου. Υπάρχουν σοροί με δεμένα τα χέρια και ίχνη βασανιστηρίων. Διαπιστώθηκε ότι φέρουν τραύματα από εκρήξεις, θραύσματα και μαχαίρια», έγραψε στην ανάρτησή του στο Telegram.

Νωρίτερα σήμερα, Δευτέρα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ απέρριψε τους ισχυρισμούς των Ουκρανών για τα «εγκλήματα πολέμου» στο Ιζιούμ, χαρακτηρίζοντάς τους «ψέματα».

Κάτοικοι της περιοχής είχαν δηλώσει προηγουμένως ότι ορισμένοι από τους τάφους στο δάσος ανήκουν σε ανθρώπους που σκοτώθηκαν σε έναν ρωσικό αεροπορικό βομβαρδισμό.

«Είναι το ίδιο σενάριο όπως στην Μπούτσα. Είναι ψέμα και φυσικά θα υπερασπιστούμε την αλήθεια σε αυτή την ιστορία», υποστήριξε ο Ντμίτρι Πεσκόφ.

Η Ρωσία είχε απορρίψει στο παρελθόν τους ισχυρισμούς ότι τα στρατεύματά της διέπραξαν εγκλήματα πολέμου στην Μπούτσα, έξω από τοΚίεβο, αφού μετά την αποχώρηση της Ρωσίας στα τέλη Μαρτίου ήρθαν στο φως αποδεικτικά στοιχεία ότι άμαχοι είχαν σκοτωθεί ενώ η πόλη βρισκόταν υπό τον έλεγχο ρωσικών στρατευμάτων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ