ΚΟΣΜΟΣ

Μικρή Μαντλίν: Οι γονείς της έχασαν το δικαστήριο εναντίον αστυνομικού από την Πορτογαλία

Μικρή Μαντλίν: Οι γονείς της έχασαν το δικαστήριο εναντίον αστυνομικού από την Πορτογαλία
(AP Photo/Sang Tan, File)

Οι γονείς της Μαντλίν Μακάν, της μικρής Βρετανίδας που εξαφανίστηκε το 2007 από θέρετρο στην Πορτογαλία, έχασαν τη δίκη εναντίον πρώην αστυνομικού της χώρας, τον οποίο είχαν μηνύσει για δυσφήμιση.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αποφάσισε την Τρίτη ότι η μήνυση των Κέιτ και Τζέρι Μακάν δεν έχει βάση και δικαίωσαν τον πρώην αστυνομικό Γκονσάλο Αμαράλ, ο οποίος στο βιβλίο «Η αλήθεια του ψέματος» (σ.σ. στα αγγλικά Truth of the Lie) που έγραψε για την υπόθεση εκτίμησε πως οι γονείς της μικρής είχαν ανάμειξη στην εξαφάνισή της.

Η 3χρονη τότε Μαντλίν εξαφανίστηκε από το δωμάτιο του ξενοδοχείου όπου διέμενε με τους γονείς της στην Πράια ντα Λουζ ενώ οι γονείς της δειπνούσαν σε εστιατόριο με φίλους.

Τον Σεπτέμβριο του 2007, οι αστυνομία της Πορτογαλίας ανέκρινε τους Τζέρι και Κέιτ ως ύποπτους στην υπόθεση εξαφάνισης του παιδιού τους.

Ωστόσο, τον επόμενο Ιούλιο, οι αρχές της Πορτογαλίας έκλεισαν το συγκεκριμένο κύκλο ερευνών λόγω απουσίας στοιχείων και αθώωσαν τους Μακάν.

Οι Βρετανοί γονείς κινήθηκαν νομικά εναντίον του 62χρονου Αμαράλ από το 2008, όταν και δημοσιεύτηκε το βιβλίο του.

Το ανώτατο δικαστήριο της Πορτογαλίας είχε αποφανθεί υπέρ του Αμαράλ και έτσι οι Βρετανοί είχαν στραφεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο.

Αρχικά, το δικαστήριο είχε απαγορεύσει την περαιτέρω πώληση του βιβλίου, ωστόσο ο συγγραφέας και πρώην αστυνομικός άσκησε έφεση και τελικώς δικαιώθηκε.

Το ανώτατο δικαστήριο της Πορτογαλίας είχε αποφανθεί ότι ο Αμαράλ είχε το δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκρινε ότι το πορτογαλικό δικαστήριο εκπλήρωσε την υποχρέωσή του να προστατεύσει τα δικαιώματα των Μακάν και ότι τα επιχειρήματά τους αναφορικά με το τεκμήριο της αθωότητας ήταν ατεκμηρίωτα.

«Ακόμη και αν υποθέσουμε ότι κηλιδώθηκε το όνομα των εναγόντων, αυτό δεν συνέβη εξαιτίας της αναφοράς στο βιβλίο του συγγραφέα, αλλά μάλλον ως αποτέλεσμα των υποψιών που διατυπώθηκαν εναντίον τους», έκρινε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ