ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Ένα βήμα πριν από την κρατικοποίηση του γίγαντα φυσικού αερίου Uniper

Γερμανία: Ένα βήμα πριν από την κρατικοποίηση του γίγαντα φυσικού αερίου Uniper
Το συνολικό πακέτο διάσωσης που θα χρησιμοποιηθεί για τη σταθεροποίηση της Uniper θα ανέλθει σε τουλάχιστον 29 δισεκατομμύρια ευρώ (AP Photo/Martin Meissner)

Κοντά στην κρατικοποίηση της Uniper, του μεγαλύτερου εισαγωγέα ρωσικού φυσικού αερίου βρίσκεται η Γερμανία, στον απόηχο μιας ενεργειακής κρίσης που έχει αφήσει την κυβέρνηση της κορυφαίας οικονομίας της Ευρώπης χωρίς πολλές επιλογές ώστε να διατηρήσει τη βιομηχανία της.

Η Γερμανία πρόκειται να αγοράσει το μερίδιο 78% της Fortum στη Uniper και να εισφέρει επιπλέον 8 δισεκατομμύρια ευρώ στον ενεργειακό όμιλο που αναμένεται να δώσει στο Βερολίνο μερίδιο άνω του 90%.

Η Uniper, ο μεγαλύτερος εισαγωγέας ρωσικού φυσικού αερίου της Γερμανίας, έκαψε τα ταμειακά της αποθέματα προμηθεύοντας φυσικό αέριο στην άμεση αγορά, αφού η Ρωσία διέκοψε τις ροές προς τη Γερμανία, πυροδοτώντας ένα πακέτο διάσωσης με το Βερολίνο που συμφωνήθηκε τον Ιούλιο.

Η Uniper είπε ότι βρισκόταν σε τελικές συζητήσεις με την κυβέρνηση και τη Fortum για την τροποποίηση του πακέτου διάσωσης του Ιουλίου, το οποίο αποδείχθηκε ανεπαρκές δεδομένων των σπειροειδών τιμών του φυσικού αερίου.

«Ως αποτέλεσμα, προβλέπεται ότι η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση θα αποκτήσει σημαντικό πλειοψηφικό μερίδιο της Uniper», δήλωσε η εταιρεία, προσθέτοντας ότι δεν έχει ακόμη συναφθεί τελική συμφωνία.

Το συνολικό πακέτο διάσωσης που θα χρησιμοποιηθεί για τη σταθεροποίηση της Uniper, μετά την εισφορά κεφαλαίου από τη γερμανική κυβέρνηση, θα ανέλθει σε τουλάχιστον 29 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η αντιπαράθεση της Ευρώπης με τη Ρωσία, που αποτελεί τον βασικό προμηθευτή ενέργειας, για την κρίση στην Ουκρανία, έχει πλήξει σκληρά τον ενεργειακό τομέα της Γερμανίας. Η γερμανική κυβέρνηση έπρεπε ήδη να θέσει υπό κηδεμονία την Gazprom Germania και μια θυγατρική της ρωσικής εταιρείας πετρελαίου Rosneft - μια de facto κρατικοποίηση.

Η VNG, ο μικρότερος ομότιμος της Uniper, επίσης εισαγωγέας ρωσικού φυσικού αερίου, χρειάστηκε να ζητήσει επίσης κρατική ενίσχυση για να παραμείνει σε λειτουργία.

Η Fortum είπε ότι η συμφωνία με τη Uniper θα περιλαμβάνει την «επιστροφή της χρηματοδότησης που παραχώρησε η Fortum στην Uniper», την οποία ο φινλανδικός όμιλος έχει εκτιμήσει σε 8 δισεκατομμύρια ευρώ.

Για τον φινλανδικό όμιλο, η συμφωνία θα τερματίσει μια άτυχη επένδυση στην Uniper που ξεκίνησε το 2017 και συνάντησε την αντίσταση του γερμανικού ομίλου λόγω ανησυχιών ότι θα μπορούσε να διαλυθεί από τον κύριο μέτοχό του.

Ο υπουργός της Φινλανδίας που είναι αρμόδιος για τις κρατικές εταιρείες Tytti Tuppurainen δήλωσε ότι είναι πολύ νωρίς για να σχολιάσει τις λεπτομέρειες της συμφωνίας προτού αυτή οριστικοποιηθεί.

«Θεωρούμε σημαντικό ότι η Fortum θα πάρει πίσω τη χρηματοδότηση των 8 δισεκατομμυρίων ευρώ που έδωσε στην Uniper και, συνολικά, οι Φινλανδοί φορολογούμενοι δεν θα υποβληθούν σε παράλογα έξοδα εξαιτίας αυτού», είπε στους δημοσιογράφους.

Μια οριστική συμφωνία για την κρατικοποίηση της Uniper θα αποκαλυφθεί την Τετάρτη, ανέφεραν πηγές.

«Χρειαζόμαστε το κράτος ως τον κύριο μέτοχο για να επιβιώσουμε από την κρίση του φυσικού αερίου και να κατακτήσουμε την ενεργειακή μετάβαση μακροπρόθεσμα», δήλωσε στην Rheinische Post ο επικεφαλής του συμβουλίου εργαζομένων της Uniper, Harald Seegatz.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ