ΚΟΣΜΟΣ

Αιθιοπία: Σφοδρές μάχες στα σύνορα με τον στρατό της Ερυθραίας

Αιθιοπία: Σφοδρές μάχες στα σύνορα με τον στρατό της Ερυθραίας
Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για το Κέρας της Αφρικής, Μάικ Χάμερ, είπε νωρίτερα ότι οι ΗΠΑ είναι ενήμερες για το γεγονός ότι Ερυθραίοι στρατιώτες πέρασαν στο Τιγκράι και καταδίκασε αυτήν την ενέργεια AP/Ben Curtis

Οι αντάρτες της επαρχίας Τιγκράι, στη βόρεια Αιθιοπία, υποστήριξαν ότι στρατεύματα από τη γειτονική Ερυθραία εξαπέλυσαν σήμερα ευρεία επίθεση και ότι σφοδρές συγκρούσεις είναι σε εξέλιξη σε πολλές περιοχές κατά μήκος των συνόρων.

Δύο εργαζόμενοι σε υπηρεσίες αρωγής ανέφεραν επίσης μάχες στα σύνορα και βομβαρδισμούς σε έναν καταυλισμό εκτοπισμένων στα περίχωρα του χωριού Ζιμπάν Γκεντένα. Δεν διευκρίνισαν όμως αν δυνάμεις της Ερυθραίας βρίσκονται στο έδαφος του Τιγκράι.

Εφόσον επιβεβαιωθεί, η εμπλοκή δυνάμεων της Ερυθραίας θα σηματοδοτήσει μια κλιμάκωση στον πόλεμο που αναζωπυρώθηκε τον περασμένο μήνα, αφού κατέρρευσε η κατάπαυση του πυρός που είχε συμφωνηθεί τον Μάρτιο.

Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για το Κέρας της Αφρικής, Μάικ Χάμερ, είπε νωρίτερα ότι οι ΗΠΑ είναι ενήμερες για το γεγονός ότι Ερυθραίοι στρατιώτες πέρασαν στο Τιγκράι και καταδίκασε αυτήν την ενέργεια.

Η Ερυθραία είχε αποσύρει τα στρατεύματά της από τις περισσότερες περιοχές του Τιγκράι πέρσι, αφού βοήθησε τον ομοσπονδιακό στρατό της Αιθιοπίας στις πρώτες φάσεις του πολέμου εναντίον των ανταρτών.

«Η Ερυθραία αναπτύσσει όλο τον στρατό της καθώς και εφέδρους. Οι δυνάμεις μας υπερασπίζονται ηρωικά τις θέσεις τους» ανέφερε στο Twitter ο Γκετάτσιου Ρέντα, ένας εκπρόσωπος του Λαϊκού Μετώπου Απελευθέρωσης του Τιγκράι (TPLF).

Ο υπουργός Πληροφοριών της Ερυθραίας Γιέμανε Γκεμπρεμέσκελ δεν ανταποκρίθηκε σε ένα αίτημα να σχολιάσει το θέμα.

Ο Γκετάτσιου είπε ότι στρατιώτες της Αιθιοπίας και μονάδες των ειδικών δυνάμεων από την Αμχάρα, στα νότια, συμμετέχουν επίσης στην επίθεση. Ο εκπρόσωπος της αιθιοπικής κυβέρνησης Λεγκέσε Τούλου, ο εκπρόσωπος του στρατού συνταγματάρχης Γκετνέτ Αντάνε, η εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Μπιλένε Σεγιούμ και ο εκπρόσωπος της τοπικής κυβέρνησης της Αμχάρα, Γκιζάτσιου Μουλουνέχ, δεν απάντησαν στο αίτημα να σχολιάσουν τις δηλώσεις αυτές.

Χιλιάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και εκατομμύρια εκτοπίστηκαν λόγω του πολέμου στο Τιγκράι, εξαιτίας του οποίου έχει προκληθεί ανθρωπιστική καταστροφή στη βόρεια Αιθιοπία.

Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού της Αιθιοπίας Άμπιι Άχμεντ κατηγορεί το TPLF ότι επιχειρεί να επανεπιβάλει την κυριαρχία του Τιγκράι σε όλη τη χώρα. Το TPLF από την πλευρά του κατηγορεί τον Άμπι για υπερσυγκέντρωση εξουσιών και για καταπίεση του λαού του Τιγκράι. Το Σάββατο, η καναδική κυβέρνηση προειδοποίησε ότι η Ερυθραία κινητοποιεί τις ένοπλες δυνάμεις της επειδή ξανάρχισαν οι μάχες στο Τιγκράι. Ο Γεμάνε Γκεμπρεμεσκιέλ επιβεβαίωσε το Σαββατοκύριακο ότι η χώρα του κινητοποίησε τους εφέδρους, όχι όμως ότι έκανε γενική επιστράτευση.

Κάτοικοι της Αιθιοπίας και εργαζόμενοι σε υπηρεσίες αρωγής ανέφεραν προηγουμένως ότι ο στρατός της Ερυθραίας βομβάρδισε τις πόλεις Σιράρο και Αντιγκράτ αυτόν τον μήνα.

Σύμφωνα με ένα έγγραφο των Ηνωμένων Εθνών, το οποίο περιήλθε σε γνώση του πρακτορείου Reuters τη Δευτέρα, περισσότεροι από 200.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τις εστίες τους λόγω των πρόσφατων συγκρούσεων.

Ένα στέλεχος του ΟΗΕ είπε επίσης τη Δευτέρα ότι υπάρχουν βάσιμοι λόγοι για να πιστεύει κανείς ότι η κυβέρνηση της Αιθιοπίας «χρησιμοποιεί τον λιμό ως μέθοδο πολέμου» και ότι έχουν διαπραχθεί εγκλήματα πολέμου και από τις δύο πλευρές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ