ΚΟΣΜΟΣ

Μακρόν στον ΟΗΕ: Επιστροφή στην εποχή του ιμπεριαλισμού η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Μακρόν στον ΟΗΕ: Επιστροφή στην εποχή του ιμπεριαλισμού η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία
«Αυτό που παρακολουθούμε από τις 24 Φεβρουαρίου είναι μια επιστροφή στην εποχή του ιμπεριαλισμού και των αποικιών. Η Γαλλία την απορρίπτει και θα επιδιώξει με πείσμα την ειρήνη», τόνισε ο Εμανουέλ Μακρόν AP Photo/Mary Altaffer

Από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του OHE, ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, κατηγόρησε τη Ρωσία ότι προκάλεσε την «επιστροφή του ιμπεριαλισμού» στην Ευρώπη με την εισβολή της στην Ουκρανία.

«Αυτό που παρακολουθούμε από τις 24 Φεβρουαρίου είναι μια επιστροφή στην εποχή του ιμπεριαλισμού και των αποικιών. Η Γαλλία την απορρίπτει και θα επιδιώξει με πείσμα την ειρήνη», τόνισε ο Εμανουέλ Μακρόν.

«Ποιος είναι ηγεμονικός σήμερα αν όχι η Ρωσία;» διερωτήθηκε ο πρόεδρος της Γαλλίας και συμπλήρωσε:

«Αυτοί που σιωπούν σήμερα […] υπηρετούν τον σκοπό ενός νέου ιμπεριαλισμού, ενός σύγχρονου κυνισμού που διαλύει τη διεθνή [έννομη] τάξη, χωρίς την οποία δεν είναι δυνατή η ειρήνη».

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία βρίσκεται στο επίκεντρο των εργασιών της 77ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Η σύγκρουση Ρωσίας-Δύσης οξύνεται καθώς ο Βλαντιμίρ Πούτιν θέτει σε εφαρμογή «επιχείρηση» προσάρτησης κατεχόμενων ουκρανικών εδαφών, με τις Ηνωμένες Πολιτείες, το ΝΑΤΟ και ευρωπαϊκές πρωτεύουσες να καταδικάζουν τα σχεδιαζόμενα δημοψηφίσματα τονίζοντας ότι ουδεμία νομιμότητα έχουν και ουδέποτε θα αναγνωριστούν από τη διεθνή κοινότητα.

Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, έχει ζητήσει κατά πληροφορίες να συνομιλήσει επειγόντως τηλεφωνικά με το Βλαντιμίρ Πούτιν μπροστά στα νέα δεδομένα, κάνοντας λόγο για «παρωδία» και υπογραμμίζοντας αυτονόητα πως τα δημοψηφίσματα -τα οποία αποτελούν επιπλέον πρόκληση μετά την εισβολή- δεν θα αναγνωριστούν από τη διεθνή κοινότητα.

Μιλώντας στη Νέα Υόρκη, ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε ότι οι προτάσεις για τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων στην ανατολική Ουκρανία αποτελούν μια επιπλέον πρόκληση μετά την στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας στη γειτονική της χώρα.

«Αν η ιδέα του δημοψηφίσματος για το Ντονμπάς δεν ήταν τόσο τραγική, θα ήταν αστεία» δήλωσε σε δημοσιογράφους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ