ΚΟΣΜΟΣ

Διεθνής κοινότητα κατά Ρωσίας: Η εισβολή του Πούτιν αποτυγχάνει, η Ουκρανία κερδίζει τον πόλεμο

Διεθνής κοινότητα κατά Ρωσίας: Η εισβολή του Πούτιν αποτυγχάνει, η Ουκρανία κερδίζει τον πόλεμο
«Απολύτως προβλέψιμη κίνηση από τον Πούτιν», λέει το Κίεβο Pavel Bednyakov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Ποικιλοτρόπως σχολιάζεται από την διεθνή κοινότητα η απόφαση του Βλαντιμίρ Πούτιν να κηρύξει μερική επιστράτευση στη χώρα, με τη Δύση να το μεταφράζει ως αποδυνάμωση της Ρωσίας απέναντι σε μια «πιο ισχυρή» Ουκρανία που αντεπιτίθεται. 

Μπλίνκεν: Σημάδι αδυναμίας οι ενέργειες του Πούτιν, δεν σέβεται την Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε πως το γεγονός ότι η Ρωσία προχωρά σε δημοψηφίσματα στην ουκρανική επικράτεια και ότι ο Ρώσος πρόεδρος θέλει να κινητοποιήσει περισσότερες εφεδρικές δυνάμεις την ώρα που διεξάγεται η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, δείχνει την «απόλυτη περιφρόνηση» του Βλαντιμίρ Πούτιν για τον ΟΗΕ.

«Οι ίδιες αρχές που είμαστε εδώ για να υποστηρίξουμε αυτή την εβδομάδα στον χάρτη της κυριαρχίας, της ανεξαρτησίας, της εδαφικής ακεραιότητας, είναι αυτές που επιτίθενται βίαια από τη Ρωσία», είπε ο Μπλίνκεν, αναφέροντας ως παράδειγμα τις κινήσεις των φιλόρωσων για δημοψηφίσματα σε τέσσερις περιφέρειες καθώς και το διάγγελμα Πούτιν για επιστράτευση.

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ είπε επίσης ότι δεν ήταν έκπληξη το γεγονός ότι η Ρωσία έκανε αυτές τις κινήσεις τώρα, μετά τις πρόσφατες απώλειες στο πεδίο της μάχης και την ευρύτερη ανησυχία που υπάρχει παγκοσμίως για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Είδαμε τις τελευταίες εβδομάδες σημαντικά κέρδη από την Ουκρανία η οποία ανακατέλαβε γη από τις ρωσικές δυνάμεις. Την ίδια στιγμή, η Ρωσία βλέπει σοβαρές ανατροπές στο πεδίο της μάχης και ακόμη και ορισμένοι από τους στενότερους εταίρους της εκφράζουν ξεκάθαρα τις βαθιές ανησυχίες τους για το τι κάνει η Μόσχα και τις συνέπειες που αυτό έχει για τις χώρες σε όλο τον κόσμο».

Ο Μπλίνκεν επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ δεν θα αναγνωρίσουν ποτέ τα ψευτο-δημοψηφίσματα που υποστηρίζονται από τη Ρωσία στην Ουκρανία, ή οποιαδήποτε κίνηση της Ρωσίας να προσαρτήσει ουκρανικό έδαφος.

Είπε επίσης πως είναι σημαντικό αυτό να το καταστήσουν σαφές και άλλες χώρες.

Όπως τόνισε, «αυτές οι ενέργειες είναι σημάδι αδυναμίας», αναφερόμενος στα σχέδια του Πούτιν.

Βρετανία: Η εισβολή του Πούτιν αποτυγχάνει

Ο υπουργός Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου Μπεν Γουάλας εξέδωσε ανακοίνωση λέγοντας πως: «Η αθέτηση των υποσχέσεων από τον πρόεδρο Πούτιν να μην κινητοποιήσει τμήματα του πληθυσμού και η παράνομη προσάρτηση τμημάτων της Ουκρανίας αποτελούν παραδοχή ότι η εισβολή του αποτυγχάνει.

Αυτός και ο υπουργός Άμυνας του έχουν στείλει δεκάδες χιλιάδες πολίτες στο θάνατο, ανεπαρκώς εξοπλισμένους και κακώς καθοδηγούμενους .

Οι απειλές και η προπαγάνδα δεν μπορούν να κρύψει το γεγονός ότι η Ουκρανία κερδίζει αυτόν τον πόλεμο, η διεθνής κοινότητα είναι ενωμένη και η Ρωσία γίνεται παγκόσμιος παρίας».

Αμερικανίδα πρέσβης στην Ουκρανία: Ενδείξεις ρωσικής αποτυχίας

Η ανακοίνωση από τη Μόσχα της μερικής επιστράτευσης στη Ρωσία και της διενέργειας δημοψηφισμάτων για προσάρτηση ουκρανικών εδαφών είναι «ενδείξεις αδυναμίας, (ενδείξεις) της ρωσικής αποτυχίας», δήλωσε με τη σειρά της η Αμερικανίδα πρεσβευτής στην Ουκρανία Μπρίτζετ Μπρινκ.

«Παρωδίες δημοψηφισμάτων και μια επιστράτευση αποτελουν ενδείξεις αδυναμίας, της ρωσικής αποτυχίας», έγραψε στο Twitter η Μπρινκ διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι η χώρα της θα συνεχίσει να «υποστηρίζει την Ουκρανία για όσο χρόνο χρειαστεί».

Η ουδέτερη στάση της Κίνας

Στο Πεκίνο, το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε όλα τα μέρη να συμμετάσχουν σε διάλογο και διαβουλεύσεις και να βρουν ένα τρόπο για να απαντήσουν στις ανησυχίες όλων των μερών για την ασφάλεια, μετά την προειδοποίηση του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν προς τη Δύση γι' αυτό που αποκάλεσε «πυρηνικό εκβιασμό».

Η θέση της Κίνας στο ζήτημα της Ουκρανίας είναι συνεπής και ξεκάθαρη, δήλωσε σήμερα στη διάρκεια τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Ουάνγκ Ουενμπίν.

Γερμανία: Κακό και λάθος βήμα από τη Ρωσία

Στο Βερολίνο, ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας δήλωσε πως η μερική επιστράτευση, που διατάχθηκε στη Ρωσία, αποτελεί περαιτέρω κλιμάκωση της σύγκρουσης στην Ουκρανία και πως η γερμανική κυβέρνηση εξετάζει την απάντησή της σ' αυτή.

Ο Ρόμπερτ Χάμπεκ δήλωσε πως πρόκειται για «άλλο ένα κακό και λάθος βήμα από τη Ρωσία, το οποίο ασφαλώς θα συζητήσουμε και θα διαβουλευθούμε για το πώς θα απαντήσουμε».

Κίεβο: Προβλέψιμη η επιστράτευση

Η επιστράτευση από την πλευρά της Ρωσίας ήταν προβλέψιμη και θα αποδειχτεί μη δημοφιλής, ενώ είναι κάτι που υποδηλώνει ότι ο πόλεμος δεν εξελίσσεται με βάση το σχέδιο της Μόσχας, όπως δήλωσε ο προεδρικός σύμβουλος της Ουκρανίας Μιχάιλο Ποντόλιακ.

Σε γραπτό του μήνυμά του προς το Reuters ο ίδιος είπε ότι ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν επιχειρεί να μεταθέσει την ευθύνη για την έναρξη ενός «απρόκλητου πολέμου» και να χρεώσει την επιδεινούμενη οικονομική κατάσταση της Ρωσίας στην Δύση.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν διέταξε την πρώτη επιστράτευση στην Ρωσία από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, προειδοποιώντας την Δύση ότι αν συνεχίσει αυτό που ο ίδιος αποκαλεί «πυρηνικό εκβιασμό», η Μόσχα θα απαντήσει με την ισχύ ολόκληρου του οπλοστασίου της.

Η μερική επιστράτευση που διατάσσει ο Πούτιν κλιμακώνει σημαντικά την σύρραξη στην Ουκρανία και έρχεται σε μία στιγμή που η Ρωσία αντιμετωπίζει την ουκρανική αντεπίθεση που έχει ωθήσει τις ρωσικές δυνάμεις σε οπισθοχώρηση και την παράδοση ουκρανικών εδαφών που είχαν με κόπο καταλάβει.

«Απολύτως προβλέψιμη κίνηση, που φαντάζει περισσότερο ως μια προσπάθεια αιτιολόγησης της ίδιας της αποτυχίας τους (των Ρώσων)», έγραψε ο Ποντόλιακ στην πρώτη αντίδραση της ουκρανικής προεδρίας μετά την ρωσική επιστράτευση.

«Ο πόλεμος είναι σαφές ότι δεν εξελίσσσεται με βάση το ρωσικό σενάριο και ως εκ τούτου ο Πούτιν έπρεπε να λάβει υπερβολικά μη δημοφιλείς αποφάσεις να επιστρατεύσει και να περιορίσει υπερβολικά τα δικαιώματα των ανθρώπων», έγραψε ο ίδιος.

«Οι Ρώσοι που ζήτησαν την καταστροφή της Ουκρανίας κατέληξαν να πάρουν: 1. Επιστράτευση. 2. Κλειστά σύνορα, μπλοκαρισμένους τραπεζικούς λογαριασμούς. 3. Φυλακή για λιποταξία. Όλα βαίνουν βάσει σχεδίου, σωστά; Η ζωή έχει μεγάλη αίσθηση του χιούμορ», έγραψε ο Ποντόλιακ στο Twitter.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ