ΚΟΣΜΟΣ

Πολωνία: Υπεγράφη νόμος που απαγορεύει κάθε αναφορά στον κομμουνισμό σε δημόσιους χώρους

Πολωνία: Υπεγράφη νόμος που απαγορεύει κάθε αναφορά στον κομμουνισμό σε δημόσιους χώρους
Πολωνοί διαδηλωτές κρατούν αφίσες που απεικονίζουν τον ηγέτη του κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη, Γιάροσλαβ Καζίνσκι (Jaroslaw Kaczynski) ως άλλον Κιμ Γιονγκ Ουν, κατά τη διάρκεια μαζικών αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, που οργάνωσαν στην πρωτεύουσα Βαρσοβία τα μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης, το Σάββατο 7 Μαΐου 2016 REUTERS/Kacper Pempel

Ο συντηρητικός πρόεδρος της Πολωνίας Αντρέι Ντούντα (Andrzej Duda) υπέγραψε χθες έναν νόμο, με τον οποίο απαγορεύεται κάθε αναφορά σε δρόμους, δημόσια κτίρια και χώρους, που διαδίδει «τον κομμουνισμό ή οποιοδήποτε άλλο ολοκληρωτικό καθεστώς».

Σύμφωνα με την ερμηνευτική εγκύκλιο του νόμου, οι ονομασίες σε κτίρια, δρόμους, οδούς, πλατείες, γέφυρες «δεν μπορούν να τιμούν ανθρώπους, οργανώσεις, γεγονότα και ημερομηνίες που συμβολίζουν τον κομμουνισμό ή οποιαδήποτε άλλο ολοκληρωτικό καθεστώς, είτε προάγουν το καθεστώς με άλλους τρόπους».

Παράλληλα, απαγορεύονται οι αναφορές στο καθεστώς που επιβλήθηκε στην Πολωνία κατά το διάστημα 1944-1989.

Ο νόμος δίνει στις τοπικές αρχές προθεσμία ενός έτους να αφαιρέσουν όλα τα σύμβολα που τιμούν «το απολυταρχικό και μη κυρίαρχο καθεστώς» από τους δημόσιους χώρους.

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, στην περίπτωση μη έγκαιρης συμμόρφωσης με τις νέες διατάξεις, η κυβέρνηση θα επιβάλει μια νέα προσωρινή ονομασία για να αντικαταστήσει εκείνη που χαρακτηρίζει ανεπιθύμητη.

Σύμφωνα με τους συντάκτες του νόμου, περίπου 1.200 έως 1.400 διαφορετικές τοποθεσίες σε όλη την Πολωνία θα αλλάξουν ονομασία.

Παρόμοιοι νόμοι που απαγορεύουν την προπαγάνδα υπέρ του κομμουνισμού έχουν ψηφισθεί και σε άλλες χώρες, όπως την Ουγγαρία, την Μολδαβία και την Ουκρανία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ