ΚΟΣΜΟΣ

Δύση για πυρηνικές απειλές Πούτιν: Επικίνδυνη και ανεύθυνη ρητορική εκ μέρους της Ρωσίας

Δύση για πυρηνικές απειλές Πούτιν: Επικίνδυνη και ανεύθυνη ρητορική εκ μέρους της Ρωσίας
Οι περισσότεροι αξιωματούχοι εκλαμβάνουν τις ενέργειες του Πούτιν ως αποδυνάμωση της Ρωσίας απέναντι σε μια «πιο ισχυρή» Ουκρανία που αντεπιτίθεται, με τον Λευκό Οίκο να τονίζει, ωστόσο, πως παίρνει σοβαρά την απειλή περί προσφυγής στο πυρηνικό όπλο Russian Presidential Press Service via AP

Για επικίνδυνη και ανεύθυνη ρητορική εκ μέρους της Ρωσίας κάνουν λόγο αξιωματούχοι της Δύσης, μετά τις απειλές του Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος για μία ακόμη φορά κατά τη διάρκεια του πολυαναμενόμενου διαγγέλματός του σήμερα, Τρίτη, υπογράμμισε πως «δεν μπλοφάρει» σχετικά με τη χρήση πυρηνικών όπλων. Οι περισσότεροι αξιωματούχοι εκλαμβάνουν τις ενέργειες του Πούτιν ως αποδυνάμωση της Ρωσίας απέναντι σε μια «πιο ισχυρή» Ουκρανία που αντεπιτίθεται, με τον Λευκό Οίκο να τονίζει, ωστόσο, πως παίρνει σοβαρά την απειλή περί προσφυγής στα πυρηνικά όπλα.

«Πρόκειται για μία ανεύθυνη ρητορική εκ μέρους μίας πυρηνικής δύναμης, αλλά δεν είναι ασυνήθιστο αν λάβει κανείς υπόψη το πώς μιλάει τους τελευταίους επτά μήνες, και το παίρνουμε πολύ σοβαρά», δήλωσε ο Τζον Κίρμπι, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας σε συνέντευξή του στο δίκτυο ABC.

«Παρακολουθούμε όσο καλύτερα μπορούμε την στρατηγική τους διάταξη έτσι ώστε να είμαστε σε θέση να αλλάξουμε την δική μας αν υπάρξει ανάγκη. Αυτήν την στιγμή τίποτε δεν υπαγορεύει ότι υπάρχει τέτοια ανάγκη», πρόσθεσε.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου προειδοποίησε ότι «οι συνέπειες θα είναι σοβαρές», εάν το κάνει πράξη.

Ο Κίρμπι επανέλαβε την τα λεγόμενα του συμβούλου εθνικής ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν την Τρίτη για τις δηλώσεις του Μπάιντεν στον ΟΗΕ, λέγοντας ότι ο Μπάιντεν θα είναι «πολύ σαφής για το πού βρισκόμαστε σε σχέση με τη Ρωσία και την Ουκρανία» και επανέλαβε επίσης τη δέσμευση των ΗΠΑ στον καταστατικό χάρτη του ΟΗΕ.

Σχολιάζοντας την ανακοίνωση του Πούτιν για άμεση μερική επιστράτευση, ο Κίρμπι τη χαρακτήρισε «αναμενόμενη» και ένα «σημάδι ότι παλεύει». Όπως είπε, είναι «σχεδόν διπλάσια από ό,τι δεσμεύτηκε στον πόλεμο τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους».

«Νομίζω ότι υπήρχαν πολλά εκεί μέσα που ήταν τυπικά – πολλά που έχουμε ακούσει στο παρελθόν», είπε ο Κίρμπι, αναφέροντας τους αβάσιμους ισχυρισμούς του Πούτιν για νεοναζί στην Ουκρανία και ότι απειλείται η ρωσική εδαφική ακεραιότητα.

Παράλληλα, την παρουσίασε ως ξεκάθαρη ένδειξη αδυναμίας. «Είναι σίγουρα ένα σημάδι ότι παλεύει και γνωρίζουμε ότι έχει δεκάδες χιλιάδες θύματα. Το ηθικό στη συνοχή μονάδας στο πεδίο της μάχης είναι πεσμένο και πολλά ζητήματα δεν έχουν ακόμη επιλυθεί. Έχει προβλήματα λιποταξίας και αναγκάζει τους τραυματίες να επιστρέψουν στον αγώνα. Σαφώς λοιπόν, το ανθρώπινο δυναμικό είναι πρόβλημα για αυτόν. Αισθάνεται σαν να στέκεται στο ένα πόδι, ιδιαίτερα σε αυτή τη βορειοανατολική περιοχή του Ντονμπάς», είπε ο Κίρμπυ.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε πως το γεγονός ότι η Ρωσία προχωρά σε δημοψηφίσματα στην ουκρανική επικράτεια και ότι ο Ρώσος πρόεδρος θέλει να κινητοποιήσει περισσότερες εφεδρικές δυνάμεις την ώρα που διεξάγεται η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, δείχνει την «απόλυτη περιφρόνηση» του Βλαντιμίρ Πούτιν για τον ΟΗΕ.

«Οι ίδιες αρχές που είμαστε εδώ για να υποστηρίξουμε αυτή την εβδομάδα στον χάρτη της κυριαρχίας, της ανεξαρτησίας, της εδαφικής ακεραιότητας, είναι αυτές που επιτίθενται βίαια από τη Ρωσία», είπε ο Μπλίνκεν, αναφέροντας ως παράδειγμα τις κινήσεις των φιλόρωσων για δημοψηφίσματα σε τέσσερις περιφέρειες καθώς και το διάγγελμα Πούτιν για επιστράτευση.

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ είπε επίσης ότι δεν ήταν έκπληξη το γεγονός ότι η Ρωσία έκανε αυτές τις κινήσεις τώρα, μετά τις πρόσφατες απώλειες στο πεδίο της μάχης και την ευρύτερη ανησυχία που υπάρχει παγκοσμίως για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Είδαμε τις τελευταίες εβδομάδες σημαντικά κέρδη από την Ουκρανία η οποία ανακατέλαβε γη από τις ρωσικές δυνάμεις. Την ίδια στιγμή, η Ρωσία βλέπει σοβαρές ανατροπές στο πεδίο της μάχης και ακόμη και ορισμένοι από τους στενότερους εταίρους της εκφράζουν ξεκάθαρα τις βαθιές ανησυχίες τους για το τι κάνει η Μόσχα και τις συνέπειες που αυτό έχει για τις χώρες σε όλο τον κόσμο».

Ο Μπλίνκεν επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ δεν θα αναγνωρίσουν ποτέ τα ψευτο-δημοψηφίσματα που υποστηρίζονται από τη Ρωσία στην Ουκρανία, ή οποιαδήποτε κίνηση της Ρωσίας να προσαρτήσει ουκρανικό έδαφος.

Είπε επίσης πως είναι σημαντικό αυτό να το καταστήσουν σαφές και άλλες χώρες.

Όπως τόνισε, «αυτές οι ενέργειες είναι σημάδι αδυναμίας», αναφερόμενος στα σχέδια του Πούτιν.

Στόλτενμπεργκ: Ο πυρηνικός πόλεμος δεν πρέπει ποτέ να γίνει

Στο ίδιο μήκος κύματος με τις δηλώσεις του εκπροσώπου του Λευκού Οίκου και οι δηλώσεις του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ. Ο Γενς Στόλτενμπεργκ επέκρινε τον Βλαντιμίρ Πούτιν ότι χρησιμοποιεί «επικίνδυνη και απερίσκεπτη» πυρηνική ρητορική.

Σε συνέντευξή του στο Reuters ο Στόλτενμπεργκ είπε ότι ο πυρηνικός πόλεμος δεν πρέπει ποτέ να γίνει και ότι η ομιλία του Πούτιν έδειξε ότι ο πόλεμος δεν συμβαδίζει με τα σχέδιά του και ότι τα λόγια του ήταν μια κλιμάκωση αλλά όχι μια έκπληξη. Ο ηγέτης του ΝΑΤΟ είπε ότι ο Πούτιν έκανε λάθος υπολογισμό στην Ουκρανία και έχασε. Υποστηρίζοντας ότι τα ρωσικά στρατεύματα είναι ανεπαρκώς εξοπλισμένα και δεν διαθέτουν σωστή διοίκηση και έλεγχο, ο Στόλτενμπεργκ είπε ότι η παρουσία περισσότερων στρατευμάτων αναπόφευκτα θα κλιμακώσει τη σύγκρουση.

Παράλληλα, δεσμέυτηκε ότι το ΝΑΤΟ θα φροντίσει να μην υπάρξει καμία παρανόηση στη Μόσχα σχετικά με τη σοβαρότητα της χρήσης πυρηνικών όπλων και για το πώς ακριβώς θα αντιδράσουμε. Δήλωσε ότι μέχρι στιγμής το ΝΑΤΟ δεν είχε παρατηρήσει καμία αλλαγή στην πυρηνική στάση της Ρωσίας. Πριν από έξι μήνες, μόλις τρεις ημέρες μετά την έναρξη της τελευταίας ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ο Πούτιν διέταξε τις πυρηνικές του δυνάμεις να βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού.

Πρόσθεσε ότι το ΝΑΤΟ έχει παράσχει άνευ προηγουμένου υποστήριξη στην Ουκρανία και βρίσκεται σε στενό διάλογο με τις αμυντικές βιομηχανίες για να αυξήσει την παραγωγή όπλων και πυρομαχικών.

Ο Στόλτενμπεργκ είπε επίσης ότι ελπίζει ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα τελειώσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αλλά ότι πρέπει να είναι ένα αποδεκτό αποτέλεσμα για το Κίεβο.

Σαρλ Μισέλ: Η ΕΕ στηρίζει σταθερά την Ουκρανία

Η ΕΕ θα παραμείνει «σταθερή» στην υποστήριξή της στην Ουκρανία απέναντι στη ρωσική επιθετικότητα, δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Γράφοντας στο Twitter, ο Μισέλ είπε ότι υπήρχε «μόνο ένας επιτιθέμενος» στον πόλεμο στην Ουκρανία, αφού ο Βλαντιμίρ Πούτιν προειδοποίησε τη Δύση ότι δεν μπλοφάρει όταν είπε ότι θα ήταν έτοιμος να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα για να υπερασπιστεί τη Ρωσία.

Ο Πούτιν βάζει σε κίνδυνο την παγκόσμια ειρήνη, επισημαίνει μέσω του twitter o ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ.

«Η ανακοίνωση του Πούτιν για ψευδή δημοψηφίσματα, μερική στρατιωτική επιστράτευση και πυρηνικό εκβιασμό είναι μια σοβαρή κλιμάκωση. Η απειλή με πυρηνικά όπλα είναι απαράδεκτη και αποτελεί πραγματικό κίνδυνο για όλους. Η διεθνής κοινότητα πρέπει να ενωθεί για να αποτρέψει τέτοιες ενέργειες. Η παγκόσμια ειρήνη βρίσκεται σε κίνδυνο», αναφέρει στην ανάρτησή του στο twitter ο Μπορέλ.

Φον ντερ Λάιεν - Τρας: «Η εισβολή της Ρωσίας αποτυγχάνει»

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Λιζ Τρας, και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, εξέδωσαν κοινή δήλωση μετά τη συνάντησή τους στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη σήμερα, με την οποία «καταδικάζουν έντονα» τις ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία και συμφωνούν ότι οι εκκλήσεις του Βλαντίμιρ Πούτιν για μερική επιστράτευση ήταν «ένα σημάδι ότι η εισβολή της Ρωσίας αποτυγχάνει». Παράλληλα, περιγράφουν την ομιλία του Ρώσου ηγέτη ως «δήλωση αδυναμίας».

Τέλος, αναγνώρισαν το θάρρος και τη γενναιότητα του ουκρανικού λαού και υπογράμμισαν την κοινή τους δέσμευση να διατηρήσουν την υποστήριξη προς την Ουκρανία στον αγώνα της για όσο διάστημα χρειαστεί.

Σολτς: «Πράξη απόγνωσης»

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς χαρακτήρισε την Τετάρτη την ανακοίνωση μερικής επιστράτευσης του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν «πράξη απόγνωσης».

«Η ανακοίνωση του Πούτιν για μερική επιστράτευση είναι μια πράξη απόγνωσης», έγραψε ο Σολτς στο Twitter. «Η Ρωσία δεν μπορεί να κερδίσει αυτόν τον εγκληματικό πόλεμο. Ο Πούτιν υποτίμησε εντελώς την κατάσταση από την αρχή — τη βούληση της Ουκρανίας να αντισταθεί και την ενότητα των φίλων της», συνέχισε.

«Τα σχεδιαζόμενα εικονικά δημοψηφίσματα είναι μια προσπάθεια κατάκτησης της χώρας του γείτονα με τη βία. Δεν θα το δεχτούμε. Στον κόσμο μας, ο νόμος πρέπει να υπερισχύει της βίας. Η βία δεν μπορεί να είναι ισχυρότερη από τον νόμο», έγραψε ακόμα ο Σολτς.

Ο Γερμανός καγκελάριος είπε επίσης στους δημοσιογράφους στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη ότι «με την τελευταία απόφαση, ο Πούτιν, τα κάνει όλα αυτά ακόμη χειρότερα».

Νωρίτερα, στο Βερολίνο, ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας δήλωσε πως η μερική επιστράτευση, που διατάχθηκε στη Ρωσία, αποτελεί περαιτέρω κλιμάκωση της σύγκρουσης στην Ουκρανία και πως η γερμανική κυβέρνηση εξετάζει την απάντησή της σ' αυτή.

Ο Ρόμπερτ Χάμπεκ δήλωσε πως πρόκειται για «άλλο ένα κακό και λάθος βήμα από τη Ρωσία, το οποίο ασφαλώς θα συζητήσουμε και θα διαβουλευθούμε για το πώς θα απαντήσουμε».

Μακρόν: Η Ρωσία θα απομονωθεί περισσότερο

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε σήμερα τη διεθνή κοινότητα να ασκήσει «τη μέγιστη πίεση» στον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν ο οποίος δήλωσε έτοιμος να χρησιμοποιήσει εναντίον της Δύσης «όλα τα μέσα» που διαθέτει στο οπλοστάσιό του.

Οι αποφάσεις που λαμβάνει ο Πούτιν, ο οποίος ανακοίνωσε επίσης την επιστράτευση εφέδρων, «οδηγούν στην περαιτέρω απομόνωση της Ρωσίας», πρόσθεσε ο Γάλλος πρόεδρος, σε δηλώσεις που έκανε στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. Στο πνεύμα αυτό, χαιρέτισε τις πρόσφατες ανακοινώσεις της Κίνας και της Ινδίας, οι οποίες ζήτησαν να τερματιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία.

«Η απόφαση (του Πούτιν) είναι κακά νέα για τον ρωσικό λαό, για τους νέους ανθρώπους και θα εντείνει την απομόνωση της χώρας του», είπε ο Μακρόν, χαρακτηρίζοντας «λάθος» την επιστράτευση.

Σε ένα πρώτο σχόλιο, μετά τη μετάδοση του διαγγέλματος του Πούτιν, ο Μακρόν είπε ότι οι πυρηνικές δυνάμεις θα πρέπει τώρα «να ενεργήσουν με υπευθυνότητα».

Ουάλας: «Η Ουκρανία κερδίζει»

Ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Μπεν Ουάλας είπε ότι η ομιλία του Πούτιν την Τετάρτη, στην οποία δήλωσε αυξημένη στρατιωτική επιστράτευση και απείλησε για πυρηνική ανάπτυξη στον πόλεμο, έδειξε ότι «η Ουκρανία κερδίζει».

«Η αθέτηση των υποσχέσεων από τον πρόεδρο Πούτιν να μην κινητοποιήσει τμήματα του πληθυσμού και η παράνομη προσάρτηση τμημάτων της Ουκρανίας αποτελούν παραδοχή ότι η εισβολή του αποτυγχάνει.

Αυτός και ο υπουργός Άμυνας του έχουν στείλει δεκάδες χιλιάδες πολίτες στο θάνατο, ανεπαρκώς εξοπλισμένους και κακώς καθοδηγούμενους .

Οι απειλές και η προπαγάνδα δεν μπορούν να κρύψει το γεγονός ότι η Ουκρανία κερδίζει αυτόν τον πόλεμο, η διεθνής κοινότητα είναι ενωμένη και η Ρωσία γίνεται παγκόσμιος παρίας», αναφέρει σε δήλωσή του.

Μοραβιέκι: Το Κρεμλίνο θα προσπαθήσει να καταστρέψει την Ουκρανία

Ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέκι δήλωσε ότι το Κρεμλίνο θα προσπαθήσει να καταστρέψει την Ουκρανία και να αλλάξει τα σύνορά της.

«Οι πληροφορίες για μερική επιστράτευση στη Ρωσία έχουν επιβεβαιωθεί. Η Ρωσία θα συνεχίσει το έργο της καταστροφής και θα προσπαθήσει να καταστρέψει την Ουκρανία και να καταλάβει μέρος του εδάφους», είπε ο Μοραβιέκι κατά τη διάρκεια ομιλίας την Τετάρτη, προσθέτοντας: «Δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε με αυτό».

«Όταν η Ρωσία δείχνει την ωμή της δύναμη, πρέπει να δείξουμε την αμυντική μας δύναμη. Η Πολωνία είναι μέρος της πιο σημαντικής συμμαχίας στην ιστορία του κόσμου και αυτό είναι μια ισχυρή εγγύηση ασφάλειας για εμάς», πρόσθεσε.

Βέλγος πρωθυπουργός: Ψυχραιμία πάνω από όλα - Δεν είναι κάτι καινούριο

«Πάνω από όλα πρέπει να παραμείνουμε ψύχραιμοι και να μην ρίξουμε λάδι στη φωτιά» ανέφερε ο πρωθυπουργός του Βελγίου Αλεξάντερ ντε Κρόο στο φλαμανδόφωνο τηλεοπτικό σταθμό VRT ερωτηθείς σχετικά με το διάγγελμα του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Πιστεύω ότι θα πρέπει να αντιδράσουμε με την απαραίτητη ψυχραιμία. Δεν πρέπει να προκαλέσουμε αλλά ούτε να τρομοκρατηθούμε. Πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι στις θέσεις μας και να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την Ουκρανία» συμπλήρωσε ο ντε Κρόο, ο οποίος αναφέρθηκε στη βοήθεια ύψους 55 εκατ. ευρώ που έχει αποστείλει το Βέλγιο στην Ουκρανία από την αρχή του πολέμου. Όσον αφορά την απειλή χρήσης πυρηνικών όπλων, ο Βέλγος πρωθυπουργός τόνισε ότι «δεν είναι κάτι καινούργιο» επισημαίνοντας πως «πάλι πριν από λίγους μήνες, η Ρωσία είχε πει το ίδιο. Το ΝΑΤΟ τότε αντέδρασε πολύ ψύχραιμα. Πιστεύω ότι το ίδιο θα κάνουμε και τώρα».

Σε κατάσταση συναγερμού η Λιθουανία

Η λιθουανική κυβέρνηση έχει αυξήσει την ετοιμότητα της Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης του στρατού της, μετά την ανακοίνωση του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν για μερική επιστράτευση Ρώσων πολιτών στην Ουκρανία.

«Η Δύναμη Ταχείας Αντίδρασης της Λιθουανίας έχει τεθεί σε κατάσταση συναγερμού για να αποτραπεί οποιαδήποτε πρόκληση από τη Ρωσία», έγραψε στο Twitter ο υπουργός Εθνικής Άμυνας της Λιθουανίας, Arvydas Anusauskas.

Η Λιθουανία, μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μοιράζεται σύνορα μήκους 185 μιλίων με την περιφέρεια του Καλίνινγκραντ, έναν θύλακα της Ρωσίας.

Ρούτε: Ένδειξη «πανικού»

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε δήλωσε ότι η απόφαση του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν να κηρύξει μια μερική επιστράρευση των πολιτών της χώρας του αποτελεί ένδειξη «πανικού» για την κατάσταση στην Ουκρανία.

«Βλέπετε ότι η Ουκρανία είναι ολοένα και πιο ικανή να ανατρέψει το ρεύμα, έχει κατακτήσει μεγάλα κομμάτια», είπε ο Ρούτε σε δημοσιογράφους στη Χάγη την Τετάρτη.

«Βλέπετε επίσης ότι η δυτική υποστήριξη έχει αρχίσει να λειτουργεί, επομένως η βοήθειά μας με οπλικά συστήματα και άλλα πράγματα. Πρέπει πραγματικά να συνεχίσουμε με αυτό», συνέχισε και πρόσθεσε:

«Η Ρωσία δεν μπορεί να κερδίσει αυτόν τον πόλεμο. Αλλά αυτό είναι ένα είδος αντίδρασης πανικού».

Πάπας Φραγκίσκος: Τρέλα η σκέψη πυρηνικών όπλων

Ο Πάπας Φραγκίσκος αναφέρθηκε στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν που υπαινίσσεται τη χρήση πυρηνικών όπλων σε σημερινή ομιλία του, με τον ποντίφικα να την αποκαλεί «τρέλα».

Ο Πάπας, μιλώντας μπροστά σε πλήθος στην πλατεία του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό, που είχε συγκεντρωθεί για το εβδομαδιαίο γενικό ακροατήριό του, δεν κατονόμασε συγκεκριμένα τη Ρωσία ή τον Πούτιν.

«Αυτός ο τραγικός πόλεμος μας φέρνει στο σημείο μερικοί άνθρωποι να σκέφτονται τα πυρηνικά όπλα, αυτή την τρέλα», είπε ο Πάπας Φραγκίσκος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ