ΚΟΣΜΟΣ

Έκτακτη σύνοδος των υπ. Εξωτερικών της ΕΕ στη Νέα Υόρκη μετά το διάγγελμα Πούτιν

Έκτακτη σύνοδος των υπ. Εξωτερικών της ΕΕ στη Νέα Υόρκη μετά το διάγγελμα Πούτιν
Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι σχολιάζοντας τις ανακοινώσεις του Πούτιν κάνουν λόγο για σοβαρή κλιμάκωση που συνιστά κίνδυνο για όλους, ενώ δήλωσαν για μια ακόμα φορά πως θα παραμείνουν σταθερά αλληλέγγυοι στην Ουκρανία (AP Photo/Olivier Matthys)

Έκτακτη σύνοδο για την Ουκρανία θα πραγματοποιήσουν απόψε οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Νέα Υόρκη, μετά το διάγγελμα του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και τις ανακοινώσεις του για την επιστράτευση στη Ρωσία, τα δημοψηφίσματα στην Ουκρανία, αλλά και τις πυρηνικές απειλές που εκτόξευσε.

Τη Σύνοδο συγκάλεσε ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ και θα λάβει χώρα απόψε στη Νέα Υόρκη, στις 03:00 ώρα Ελλάδας, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με τον Μπορέλ, οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών της ΕΕ αναμένεται να συζητήσουν τη συνεχιζόμενη στρατιωτική υποστήριξη προς την Ουκρανία αλλά και την επιβολή νέων κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας.

Η απειλή του Ρώσου προέδρου να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα είναι απαράδεκτη τόνισε ο Μπορέλ, καταγγέλλοντας μια νέα κλιμάκωση εκ μέρους της Ρωσίας. «Η διεθνής κοινότητα πρέπει να αντιδράσει», πρόσθεσε.

Ο Μπορέλ τόνισε ότι η ΕΕ δεν συμμετέχει στον πόλεμο στην Ουκρανία αλλά δεν θα επιτρέψει να την εκφοβίσει ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Είναι σαφές ότι η Ρωσία θέλει να καταστρέψει την Ουκρανία», υπογράμμισε.

Σημειώνεται ότι οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι σχολιάζοντας τις ανακοινώσεις του Πούτιν κάνουν λόγο για σοβαρή κλιμάκωση που συνιστά κίνδυνο για όλους, ενώ δήλωσαν για μια ακόμα φορά πως θα παραμείνουν σταθερά αλληλέγγυοι στην Ουκρανία.

Ο Πούτιν βάζει σε κίνδυνο την παγκόσμια ειρήνη, επεσήμανε νωρίτερα μέσω του twitter o ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ, σχολιάζοντας το διάγγελμα Πούτιν.

«Η ανακοίνωση του Πούτιν για ψευδή δημοψηφίσματα, μερική στρατιωτική επιστράτευση και πυρηνικό εκβιασμό είναι μια σοβαρή κλιμάκωση. Η απειλή με πυρηνικά όπλα είναι απαράδεκτη και αποτελεί πραγματικό κίνδυνο για όλους. Η διεθνής κοινότητα πρέπει να ενωθεί για να αποτρέψει τέτοιες ενέργειες. Η παγκόσμια ειρήνη βρίσκεται σε κίνδυνο», ανέφερε στην ανάρτησή του στο twitter ο Μπορέλ.

Σαρλ Μισέλ: Η ΕΕ στηρίζει σταθερά την Ουκρανία

Η ΕΕ θα παραμείνει «σταθερή» στην υποστήριξή της στην Ουκρανία απέναντι στη ρωσική επιθετικότητα, δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Γράφοντας στο Twitter, ο Μισέλ είπε ότι υπήρχε «μόνο ένας επιτιθέμενος» στον πόλεμο στην Ουκρανία, αφού ο Βλαντιμίρ Πούτιν προειδοποίησε τη Δύση ότι δεν μπλοφάρει όταν είπε ότι θα ήταν έτοιμος να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα για να υπερασπιστεί τη Ρωσία.

Φον ντερ Λάιεν - Τρας: «Η εισβολή της Ρωσίας αποτυγχάνει»

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Λιζ Τρας, και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, εξέδωσαν κοινή δήλωση μετά τη συνάντησή τους στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη σήμερα, με την οποία «καταδικάζουν έντονα» τις ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία και συμφωνούν ότι οι εκκλήσεις του Βλαντίμιρ Πούτιν για μερική επιστράτευση ήταν «ένα σημάδι ότι η εισβολή της Ρωσίας αποτυγχάνει». Παράλληλα, περιγράφουν την ομιλία του Ρώσου ηγέτη ως «δήλωση αδυναμίας».

Τέλος, αναγνώρισαν το θάρρος και τη γενναιότητα του ουκρανικού λαού και υπογράμμισαν την κοινή τους δέσμευση να διατηρήσουν την υποστήριξη προς την Ουκρανία στον αγώνα της για όσο διάστημα χρειαστεί.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο CNNi η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εκτίμησε νωρίτερα ότι οι δηλώσεις του Πούτιν απαιτούν «νέες κυρώσεις εκ μέρους μας».

Σολτς: «Πράξη απόγνωσης»

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς χαρακτήρισε την Τετάρτη την ανακοίνωση μερικής επιστράτευσης του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν «πράξη απόγνωσης».

«Η ανακοίνωση του Πούτιν για μερική επιστράτευση είναι μια πράξη απόγνωσης», έγραψε ο Σολτς στο Twitter. «Η Ρωσία δεν μπορεί να κερδίσει αυτόν τον εγκληματικό πόλεμο. Ο Πούτιν υποτίμησε εντελώς την κατάσταση από την αρχή — τη βούληση της Ουκρανίας να αντισταθεί και την ενότητα των φίλων της», συνέχισε.

«Τα σχεδιαζόμενα εικονικά δημοψηφίσματα είναι μια προσπάθεια κατάκτησης της χώρας του γείτονα με τη βία. Δεν θα το δεχτούμε. Στον κόσμο μας, ο νόμος πρέπει να υπερισχύει της βίας. Η βία δεν μπορεί να είναι ισχυρότερη από τον νόμο», έγραψε ακόμα ο Σολτς.

Ο Γερμανός καγκελάριος είπε επίσης στους δημοσιογράφους στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη ότι «με την τελευταία απόφαση, ο Πούτιν, τα κάνει όλα αυτά ακόμη χειρότερα».

Νωρίτερα, στο Βερολίνο, ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας δήλωσε πως η μερική επιστράτευση, που διατάχθηκε στη Ρωσία, αποτελεί περαιτέρω κλιμάκωση της σύγκρουσης στην Ουκρανία και πως η γερμανική κυβέρνηση εξετάζει την απάντησή της σ' αυτή.

Ο Ρόμπερτ Χάμπεκ δήλωσε πως πρόκειται για «άλλο ένα κακό και λάθος βήμα από τη Ρωσία, το οποίο ασφαλώς θα συζητήσουμε και θα διαβουλευθούμε για το πώς θα απαντήσουμε».

Μακρόν: Η Ρωσία θα απομονωθεί περισσότερο

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε σήμερα τη διεθνή κοινότητα να ασκήσει «τη μέγιστη πίεση» στον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν ο οποίος δήλωσε έτοιμος να χρησιμοποιήσει εναντίον της Δύσης «όλα τα μέσα» που διαθέτει στο οπλοστάσιό του.

Οι αποφάσεις που λαμβάνει ο Πούτιν, ο οποίος ανακοίνωσε επίσης την επιστράτευση εφέδρων, «οδηγούν στην περαιτέρω απομόνωση της Ρωσίας», πρόσθεσε ο Γάλλος πρόεδρος, σε δηλώσεις που έκανε στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. Στο πνεύμα αυτό, χαιρέτισε τις πρόσφατες ανακοινώσεις της Κίνας και της Ινδίας, οι οποίες ζήτησαν να τερματιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία.

«Η απόφαση (του Πούτιν) είναι κακά νέα για τον ρωσικό λαό, για τους νέους ανθρώπους και θα εντείνει την απομόνωση της χώρας του», είπε ο Μακρόν, χαρακτηρίζοντας «λάθος» την επιστράτευση.

Σε ένα πρώτο σχόλιο, μετά τη μετάδοση του διαγγέλματος του Πούτιν, ο Μακρόν είπε ότι οι πυρηνικές δυνάμεις θα πρέπει τώρα «να ενεργήσουν με υπευθυνότητα».

Ουάλας: «Η Ουκρανία κερδίζει»

Ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Μπεν Ουάλας είπε ότι η ομιλία του Πούτιν την Τετάρτη, στην οποία δήλωσε αυξημένη στρατιωτική επιστράτευση και απείλησε για πυρηνική ανάπτυξη στον πόλεμο, έδειξε ότι «η Ουκρανία κερδίζει».

«Η αθέτηση των υποσχέσεων από τον πρόεδρο Πούτιν να μην κινητοποιήσει τμήματα του πληθυσμού και η παράνομη προσάρτηση τμημάτων της Ουκρανίας αποτελούν παραδοχή ότι η εισβολή του αποτυγχάνει.

Αυτός και ο υπουργός Άμυνας του έχουν στείλει δεκάδες χιλιάδες πολίτες στο θάνατο, ανεπαρκώς εξοπλισμένους και κακώς καθοδηγούμενους .

Οι απειλές και η προπαγάνδα δεν μπορούν να κρύψει το γεγονός ότι η Ουκρανία κερδίζει αυτόν τον πόλεμο, η διεθνής κοινότητα είναι ενωμένη και η Ρωσία γίνεται παγκόσμιος παρίας», αναφέρει σε δήλωσή του.

Μοραβιέκι: Το Κρεμλίνο θα προσπαθήσει να καταστρέψει την Ουκρανία

Ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέκι δήλωσε ότι το Κρεμλίνο θα προσπαθήσει να καταστρέψει την Ουκρανία και να αλλάξει τα σύνορά της.

«Οι πληροφορίες για μερική επιστράτευση στη Ρωσία έχουν επιβεβαιωθεί. Η Ρωσία θα συνεχίσει το έργο της καταστροφής και θα προσπαθήσει να καταστρέψει την Ουκρανία και να καταλάβει μέρος του εδάφους», είπε ο Μοραβιέκι κατά τη διάρκεια ομιλίας την Τετάρτη, προσθέτοντας: «Δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε με αυτό».

«Όταν η Ρωσία δείχνει την ωμή της δύναμη, πρέπει να δείξουμε την αμυντική μας δύναμη. Η Πολωνία είναι μέρος της πιο σημαντικής συμμαχίας στην ιστορία του κόσμου και αυτό είναι μια ισχυρή εγγύηση ασφάλειας για εμάς», πρόσθεσε.

Βέλγος πρωθυπουργός: Ψυχραιμία πάνω από όλα - Δεν είναι κάτι καινούριο

«Πάνω από όλα πρέπει να παραμείνουμε ψύχραιμοι και να μην ρίξουμε λάδι στη φωτιά» ανέφερε ο πρωθυπουργός του Βελγίου Αλεξάντερ ντε Κρόο στο φλαμανδόφωνο τηλεοπτικό σταθμό VRT ερωτηθείς σχετικά με το διάγγελμα του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Πιστεύω ότι θα πρέπει να αντιδράσουμε με την απαραίτητη ψυχραιμία. Δεν πρέπει να προκαλέσουμε αλλά ούτε να τρομοκρατηθούμε. Πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι στις θέσεις μας και να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την Ουκρανία» συμπλήρωσε ο ντε Κρόο, ο οποίος αναφέρθηκε στη βοήθεια ύψους 55 εκατ. ευρώ που έχει αποστείλει το Βέλγιο στην Ουκρανία από την αρχή του πολέμου. Όσον αφορά την απειλή χρήσης πυρηνικών όπλων, ο Βέλγος πρωθυπουργός τόνισε ότι «δεν είναι κάτι καινούργιο» επισημαίνοντας πως «πάλι πριν από λίγους μήνες, η Ρωσία είχε πει το ίδιο. Το ΝΑΤΟ τότε αντέδρασε πολύ ψύχραιμα. Πιστεύω ότι το ίδιο θα κάνουμε και τώρα».

Σε κατάσταση συναγερμού η Λιθουανία

Η λιθουανική κυβέρνηση έχει αυξήσει την ετοιμότητα της Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης του στρατού της, μετά την ανακοίνωση του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν για μερική επιστράτευση Ρώσων πολιτών στην Ουκρανία.

«Η Δύναμη Ταχείας Αντίδρασης της Λιθουανίας έχει τεθεί σε κατάσταση συναγερμού για να αποτραπεί οποιαδήποτε πρόκληση από τη Ρωσία», έγραψε στο Twitter ο υπουργός Εθνικής Άμυνας της Λιθουανίας, Arvydas Anusauskas.

Η Λιθουανία, μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μοιράζεται σύνορα μήκους 185 μιλίων με την περιφέρεια του Καλίνινγκραντ, έναν θύλακα της Ρωσίας.

Ρούτε: Ένδειξη «πανικού»

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε δήλωσε ότι η απόφαση του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν να κηρύξει μια μερική επιστράρευση των πολιτών της χώρας του αποτελεί ένδειξη «πανικού» για την κατάσταση στην Ουκρανία.

«Βλέπετε ότι η Ουκρανία είναι ολοένα και πιο ικανή να ανατρέψει το ρεύμα, έχει κατακτήσει μεγάλα κομμάτια», είπε ο Ρούτε σε δημοσιογράφους στη Χάγη την Τετάρτη.

«Βλέπετε επίσης ότι η δυτική υποστήριξη έχει αρχίσει να λειτουργεί, επομένως η βοήθειά μας με οπλικά συστήματα και άλλα πράγματα. Πρέπει πραγματικά να συνεχίσουμε με αυτό», συνέχισε και πρόσθεσε:

«Η Ρωσία δεν μπορεί να κερδίσει αυτόν τον πόλεμο. Αλλά αυτό είναι ένα είδος αντίδρασης πανικού».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ