ΚΟΣΜΟΣ

Λιζ Τρας στον ΟΗΕ: Θα συνεχίσουμε να βοηθάμε στρατιωτικά την Ουκρανία ως τη νίκη

Λιζ Τρας στον ΟΗΕ: Θα συνεχίσουμε να βοηθάμε στρατιωτικά την Ουκρανία ως τη νίκη
«Δεν θα ησυχάσουμε παρά αφού θριαμβεύσει η Ουκρανία», η βρετανή πρωθυπουργός από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης Toby Melville/Pool Photo via AP

Τη δέσμευσή της ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα συνεχίσει να διαθέτει στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία ως τη νίκη της επί της Ρωσίας, έκανε γνωστή την Τετάρτη η νέα πρωθυπουργός Λιζ Τρας στην ομιλία της στην 77η Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

«Σε αυτή την κρίσιμη στιγμή του πολέμου, υπόσχομαι ότι θα διατηρήσουμε ή θα αυξήσουμε τη στρατιωτική υποστήριξή μας στην Ουκρανία για όσο κι αν χρειαστεί (...). Δεν θα ησυχάσουμε παρά αφού θριαμβεύσει η Ουκρανία», τόνισε η κυρία Τρας από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης.

Από την μεριά του, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ υποσχέθηκε την επιβολή επιπρόσθετων κυρώσεων από τους 27 σε βάρος της Ρωσίας έπειτα από αυτή που χαρακτήρισε «νέα κλιμάκωση» του πολέμου στην Ουκρανία από πλευράς του ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.

Μετά το έκτακτο άτυπο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών χθες βράδυ, ο κ. Μπορέλ είπε σε δημοσιογράφους πως «αποφασίσαμε να εξετάσουμε το συντομότερο δυνατόν επιπρόσθετα περιοριστικά μέτρα σε βάρος της Ρωσίας σε συντονισμό με τους εταίρους μας».

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας συγκάλεσε το ad hoc συμβούλιο μετά τη διαταγή του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν να γίνει μερική επιστράτευση στη χώρα του, για πρώτη φορά μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Αναμένεται να επιστρατευτούν 300.000 έφεδροι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ