ΚΟΣΜΟΣ

Επιστράτευση Ρώσων κατά της… επιστράτευσης: Πάνω από 1.300 συλλήψεις στις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας

Επιστράτευση Ρώσων κατά της… επιστράτευσης: Πάνω από 1.300 συλλήψεις στις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας
Οι ρωσικές αρχές πραγματοποίησαν 502 συλλήψεις στη Μόσχα και 524 στην Αγία Πετρούπολη AP Photo/Alexander Zemlianichenko

Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η επιστράτευση που κηρύχθηκε χθες στην Ρωσία, η οποία τις τελευταίες ώρες κλυδωνίζεται από μαζικές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας που έχουν ως αποτέλεσμα περισσότεροι από 1.300 άνθρωποι να έχουν ήδη συλληφθεί στη Μόσχα, την Αγία Πετρούπολη και άλλες ρωσικές πόλεις.  

Λίγες ώρες μετά το χθεσινό διάγγελμα του προέδρου Πούτιν, χιλιάδες Ρώσοι ξεχύθηκαν στους δρόμους για να διαδηλώσουν κατά της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης», όπως αποκαλείται στη χώρα η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με τo ανεξάρτητο παρατηρητήριο διαδηλώσεων OVD-Info, που συγκεντρώνει στοιχεία από 38 ρωσικές πόλεις, περισσότεροι από 1.311 άνθρωποι είχαν προσαχθεί αργά το βράδυ, 502 εκ των οποίων στη Μόσχα και 524 στην Αγία Πετρούπολη.

Σύμφωνα με την Guardian, την Τετάρτη οι πτήσεις χωρίς επιστροφή εκτοξεύτηκαν τόσο σε κόστος όσο και σε ζήτηση, άμα την ανακοίνωση της μερικής επιστράτευσης από τον Πούτιν.

Η ανακοίνωση του Βλαντίμιρ Πούτιν αφορά αρχικά 300.000 εφέδρους.

Ο αριθμός μπορεί να φαίνεται σημαντικός συγκρινόμενος με την δύναμη των 220.000 ρώσων στρατιωτών - περιλαμβανομένων των αντικαταστάσεων - που στάλθηκαν στο ουκρανικό μέτωπο από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του James Rand, αναλυτή του βρετανικού Janes.

Δυτικοί παρατηρητές σημειώνουν ότι η απόσταση ανάμεσα στην εξαγγελία της Μόσχας και την εφαρμογή στο πεδίο της μάχης είναι μεγάλη. «Καμία επιστράτευση δεν είναι εφικτή από την μία ημέρα στην άλλη», διαβεβαιώνει ο James Rand και αναφέρεται στο ανελαστικό διάστημα των τριών μηνών ανάμεσα στην έκδοση της διαταγής και την αποστολή του εκπαιδευμένου στρατιώτη στην μάχη.

«Θα πάρει μήνες για να φανεί κάποια αλλαγή, αν υπάρξει αλλαγή», επιβεβαιώνει ο Christopher Miller, ειδικός για θέματα Ρωσίας του Ινστιτούτου Ερευνας για τις Διεθνείς Σχέσεις (FPRI) της Φιλαδέλφειας.

«Αυτό που έχουμε μάθει μέχρι σήμερα για τις στρατιωτικές εφεδρείες της Ρωσίας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι θα υπάρξουν δυσκολίες στην επιστράτευση και την εκπαίδευση, καθώς και στην ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων στο μέτωπο με τον απαραίτητο εξοπλισμό».

Η εισαγγελία της Μόσχας προειδοποίησε ότι η οργάνωση ή η συμμετοχή σε διαδηλώσεις μπορεί να οδηγήσει σε ποινή φυλάκισης έως και 15 ετών. Οι αρχές είχαν εκδώσει παρόμοιες προειδοποιήσεις πριν από άλλες διαδηλώσεις.

Οι αντιπολεμικές διαδηλώσεις της Τετάρτης ήταν οι πρώτες πανεθνικές διαδηλώσεις από την έναρξη των μαχών στα τέλη Φεβρουαρίου.

Δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου στο κέντρο της Μόσχας δήλωσαν ότι τουλάχιστον 50 άνθρωποι συνελήφθησαν από την αστυνομία σε κεντρικό εμπορικό δρόμο.

Στην Αγία Πετρούπολη, οι δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου είδαν αστυνομικούς να περικυκλώνουν μια μικρή ομάδα διαδηλωτών και να τους κρατούν έναν προς έναν, φορτώνοντάς τους σε ένα λεωφορείο.

Οι διαδηλωτές φώναζαν «Καμία επιστράτευση!»

Από τις πρώτες ημέρες του πολέμου, ο πρώην σοβιετικός στρατός έδειξε μεγάλες δυσκολίες συντονισμού μεταξύ των μονάδων και των διαφορετικών όπλων (Στρατός Ξηράς, Αεροπορία, Πολεμικό Ναυτικό), καθώς και οργάνωσης και ανάπτυξης της βασικής επιμελητειακής υποστήριξης για την διεξαγωγή των μαχών. Το ίδιο ισχύει για την κυκλοφορία των διαταγών του γενικού επιτελείου προς το μέτωπο ή για την μετάβαση των πληροφοριών από το μέτωπο προς το επιτελείο.

Κατά συνέπεια, η κινητοποίηση 300.000 ανδρών υποχρεώνει τον ρωσικό στρατό να αφιερώσει τεράστιες προσπάθειες στους τομείς αυτούς.

Ορισμένοι παρατηρητές εκτιμούν ότι οι έφεδροι μπορούν να σταλούν γρήγορα για να συμπληρώσουν τις μονάδες που έχουν μερικώς καταστραφεί και για να εκτελέσουν απλές αποστολές όπως η οδήγηση φορτηγών ή η επάνδρωση περιπόλων παρακολούθησης.

Αντίθετα, η εκπαίδευση ενός στρατιώτη -και η διασφάλιση του φρονήματός του - στην μάχη είναι μια άλλη πολύ πιο περίπλοκη ιστορία. Κυρίως αν ο εξοπλισμός του είναι ο στοιχειώδης.

«Δεν υπάρχει επάρκεια χειμερινών στολών, ιατρικού εξοπλισμού και μερίδων φαγητού», λέει ο James Rand. Και η στελέχωση των δυνάμεων φαίνεται ανεπαρκής: «πώς θα επιστρατεύσουν αξιωματικούς και υπαξιωματικούς για την δύναμη αυτή;», αναρωτιέται επιμένοντας σε ορισμένες απαραίτητες ειδικότητες όπως είναι τα μέλη μονάδων αναγνώρισης ή οι πυροβολητές.

Στην πραγματικότητα, η επιστράτευση που κηρύχθηκε χθες μάλλον τονίζει την βούληση για την αύξηση της στρατιωτικής δύναμης παρά για την θεραπεία αδυναμιών.

«Ο ρωσικός στρατός ηττήθηκε στρατιωτικά», γράφει ο γάλλος στρατιωτικός ιστορικός Cédric Mas στο Twitter. «Ομως η Ρωσία διαθέτει μεγαλύτερο στρατηγικό και δημογραφικό βάθος από τη Ουκρανία και υπολογίζει να νικήσει κατά βάρος».

Νεκροί, τραυματίες, λιποτάκτες

Εδώ και μία δεκαπενταετία, η Μόσχα περιόρισε τον χρόνο της στρατιωτικής θητείας στον έναν χρόνο και έριξε το βάρος στην συγκρότηση ενός κατά 80% επαγγελματικού στρατού. Η πραγματικότητα απέχει πολύ.

Οι κληρωτοί, σύμφωνα με τον ρωσικό νόμο, δεν είναι προορισμένοι για να σταλούν στο μέτωπο. Ομως το ρωσικό γενικό επιτελείο παράβλεψε τον νόμο και έφθασε μέχρι να αποσπά -κάτω από μικρότερη ή μεγαλύτερη πίεση - στην Ουκρανία την υπογραφή συμβολαίων από κληρωτούς που έγιναν από την μία ημέρα στην άλλη επαγγελματίες στρατιώτες, τουλάχιστον σε διοικητικό επίπεδο.

Σήμερα, αυτοί οι στρατιώτες είναι εγκλωβισμένοι από την διαταγή του Κρεμλίνου. «Το διάταγμα του Πούτιν απαγορεύει εξ ορισμού σε οποιονδήποτε να φύγει», δηλώνει ο ιστορικός Chris Owen, ο οποίος κάνει την εκτίμηση ότι ένας από τους στόχους της επιστράτευσης είναι «να σταματήσει η αποσάθρωση του ρωσικού στρατού, είτε πρόκειται για νεκρούς, για τραυματίες, για τραυματισμένους ψυχικά και λιποτάκτες».

«Σύμφωνα με τα στοιχεία, η αποτελεσματικότητα στην μάχη καταρρέει αρκετά γρήγορα, έπειτα από 140 έως 180 ημέρες. Πολλοί σήμερα πολεμούν στο μέτωπο εδώ και 200 ημέρες», λέει.

Μόνο από στρατιωτικής πλευράς της σύρραξης, η ανακοίνωση του Βλαντίμιρ Πούτιν φέρνει λιγότερες βεβαιότητες και δημιουργεί περισσότερα ερωτηματικά. Και ένα δεδομένος θα βαρύνει στην ζυγαριά: κάθε ημέρα που περνά φέρνει τους στρατιώτες πιο κοντά στην τρομερή δριμύτητα του χειμώνα.

Οι επιθετικές επιχειρήσεις θα βρίσκονται σε αργή κίνηση. Τα δύο στρατόπεδα θα ακινητοποιηθούν επί εβδομάδες μέχρι το λιώσιμο των πάγων τον Φεβρουάριο-Μάρτιο», λέει ο Chris Owen. «Δεν είναι κακή στιγμή για αντικαταστάσεις», προσθέτει θεωρώντας ότι ο Πούτιν θα μπορέσει να ξεκουράσει και να αναδιοργανώσει τον εξαντλημένο σήμερα στρατό του κατά την διάρκεια της περιόδου του μεγάλου κρύου.

«Οι Ουκρανοί έχουν μία καλή ευκαιρία να ανακτήσουν επιπλέον εδάφη τις επόμενες εβδομάδες στο Ντονμπάς και στον νότο», εκτιμά ο Chris Miller.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ