ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: Άγρια καταστολή των διαδηλώσεων για τον θάνατο της Μάχσα Αμινί - Τουλάχιστον 31 νεκροί

Ιράν: Άγρια καταστολή των διαδηλώσεων για τον θάνατο της Μάχσα Αμινί - Τουλάχιστον 31 νεκροί
Η Αμινί έπεσε σε κώμα μετά τη σύλληψή της και πέθανε στις 16 Σεπτεμβρίου στο νοσοκομείο όπου είχε διακομιστεί AP Photo/Francisco Seco

Τουλάχιστον 31 πολίτες έχουν χάσει τη ζωή τους από τις δυνάμεις καταστολής του Ιράν κατά τη διάρκεια των μαζικών διαδηλώσεων που πραγματοποιούνται σε τουλάχιστον 30 πόλεις, για τον θάνατο της 22χρονης Μάχσα Αμινί λίγες ημέρες μετά τη σύλληψή της από την αστυνομία ηθών. 

«Ο λαός του Ιράν έχει βγει στους δρόμους για τα θεμελιώδη δικαιώματά του και την ανθρώπινη αξιοπρέπειά του και η κυβέρνηση απαντά στην ειρηνική διαμαρτυρία του με σφαίρες», δήλωσε ο διευθυντής των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Ιράν (IHR) Μαχμούντ Αμίρι-Μόγκανταμ δημοσιεύοντας έναν πρώτο απολογισμό θυμάτων για τις έξι ημέρες κινητοποιήσεων.

Το IHR είπε ότι επιβεβαίωσε ότι πραγματοποιούνται διαδηλώσεις σε περισσότερες από 30 πόλεις και άλλα αστικά κέντρα, εγείροντας συναγερμό για «μαζικές συλλήψεις» διαδηλωτών και ακτιβιστών της κοινωνίας των πολιτών.

«Η καταδίκη και η έκφραση ανησυχίας από τη διεθνή κοινότητα δεν αρκούν πλέον», υπογράμμισε o Αμίρι-Μόγκανταμ.

Νωρίτερα, η κουρδική οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα Hengaw είπε ότι 15 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην επαρχία Κουρδιστάν και σε άλλες περιοχές του βόρειου Ιράν όπου κατοικούν Κούρδοι, εκ των οποίων οι οκτώ το βράδυ της Τετάρτης.

Iran-Protest-2.jpg
«Φόρος» αίματος στις διαδηλώσεις σε δεκάδες πόλεις του Ιράν, καθώς ο κόσμος διαμαρτύρεται για τον θάνατο της 22χρονης στα χέρια της αστυνομίας ηθώνAP Photo

Η Μάχσα Αμινί βρισκόταν σε ένα οικογενειακό ταξίδι στην Τεχεράνη όταν η αστυνομία ηθών τη συνέλαβε στις 13 Σεπτεμβρίου λόγω «απρεπούς ένδυσης». Μάρτυρες είπαν ότι οι αρχές την χτύπησαν μέσα στο αστυνομικό βαν. Η 22χρονος μεταφέρθηκε σε κέντρο επανεκπαίδευσης και πέθανε σε νοσοκομείο στις 16 Σεπτεμβρίου.

Οι ιρανικές αρχές ισχυρίστηκαν ότι ο θάνατός της οφείλεται σε καρδιακή προσβολή και «προϋπάρχουσες συνθήκες υγείας», τις οποίες η οικογένειά της διέψευσε κατηγορηματικά.

Η Αμινί ήταν σε κώμα όταν πέθανε, με τον θάνατό της να πυροδοτεί ένα μαζικό κύμα οργής στην κοινωνία -ανεξαρτήτου φύλου- ενώ διαδηλώσεις έχουν επίσης πραγματοποιηθεί σε Λίβανο, Κωνσταντινούπολη και Βερολίνο.

Καθημερινά πραγματοποιούνται μαζικές διαδηλώσεις με συνθήματα κατά του αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ και της θεοκρατίας, στο πλαίσιο της οποίας συνελήφθη η Μαχσά Αμινί για παραβίαση του αυστηρά εφαρμοζόμενου ισλαμικού κώδικα ενδυμασίας.AP Photo

Ο θάνατος της Αμινί οδήγησε υψηλόβαθμους Ιρανούς αξιωματούχους να τοποθετηθούν δημόσια εναντίον της αστυνομίας ηθών, γνωστή με το όνομα Γαστ-ε- Ερσάντ ή ως «περιπολία προσανατολισμού».

Ο βουλευτής Τζαλάλ Ρασιντί Κουτσί εκτίμησε χθες, Τετάρτη, ότι η αστυνομία ηθών «προκάλεσε ζημιά στη χώρα».

«Προκειμένου να αποφευχθεί να επαναληφθούν τέτοια περιστατικά, οι μέθοδοι που χρησιμοποιούν οι περιπολίες προσανατολισμού (…) πρέπει να αναθεωρηθούν», τόνισε ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Μοχαμάντ Μπαγέρ Γαλιμπάφ.

Άλλος βουλευτής πρότεινε την κατάργηση της αστυνομίας ηθών.

«Πιστεύω ότι εξαιτίας της αναποτελεσματικότητας της Γαστ-ε- Ερσάντ να περάσει την κουλτούρα του χιτζάμπ, αυτή η μονάδα θα πρέπει να καταργηθεί, προκειμένου τα παιδιά αυτής της χώρας να μην φοβούνται όταν τη συναντούν», δήλωσε ο Μοϊνοντίν Σαϊντί.

Στο Ιράν οι γυναίκες είναι υποχρεωμένες να καλύπτουν τα μαλλιά τους όταν βρίσκονται σε δημόσιους χώρους. Επίσης η αστυνομία ηθών απαγορεύει στις γυναίκες να φορούν κοντά παλτό, πάνω από το γόνατο, στενά παντελόνια και τζιν με σκισίματα καθώς και ρούχα με έντονα χρώματα, μεταξύ άλλων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ