ΚΟΣΜΟΣ

Επίσκεψη Σολτς σε Σαουδική Αραβία, Κατάρ και ΗΑΕ για εξεύρεση εναλλακτικών προμηθευτών ενέργειας

Επίσκεψη Σολτς σε Σαουδική Αραβία, Κατάρ και ΗΑΕ για εξεύρεση εναλλακτικών προμηθευτών ενέργειας
Tο ζήτημα της δολοφονίας του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, θα τεθεί κατά τη διάρκεια της συνάντησης που θα έχει ο καγκελάριος με τον πρίγκιπα διάδοχο, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν AP

Ο καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, θα πραγματοποιήσει την Παρασκευή και το Σάββατο επίσκεψη στον Κόλπο, με σταθμούς στην Σαουδική Αραβία, το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Κεντρικό θέμα των συνομιλιών του αναμένεται να είναι η εξεύρεση εναλλακτικών προμηθευτών ενέργειας.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέφεν Χέμπεστραϊτ, το ζήτημα της δολοφονίας του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, την οποία οι ΗΠΑ καταλογίζουν στη σαουδαραβική ηγεσία, θα τεθεί κατά τη διάρκεια της συνάντησης που θα έχει ο καγκελάριος με τον πρίγκιπα διάδοχο, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.

Εκτός από την ενέργεια, ο κ. Χεμπεστράιτ επισήμανε ότι στην ημερήσια διάταξη των συνομιλιών περιλαμβάνονται οι σχέσεις με το Ιράν και οι επενδύσεις στη Γερμανία καθώς τον κ. Σολτς θα συνοδεύουν και Γερμανοί επιχειρηματίες.

Με χρεοκοπία απειλούνται δεκάδες γερμανικές κοινωφελείς εταιρείες λόγω ενέργειας

Περισσότερα από 50 δισ. ευρώ θα κληθεί να πληρώσει η γερμανική κυβέρνηση για να διασώσει δεκάδες περιφερειακές εταιρείες ενέργειας και ύδρευσης που αγωνίζονται να αντιμετωπίσουν τις αυξανόμενες τιμές του φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με το Reuters, oι συζητήσεις επικεντρώνονται στο κρίσιμο δίκτυο ενέργειας και νερού που τροφοδοτούν σπίτια αλλά και τη βιομηχανία της χώρας, που στηρίζει τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.

Οι εταρείες, μετά την κρατικοποίηση της Uniper και το πακέτο διάσωσης 29 δισ ευρώ, ζητούν κι αυτές οικονομική στήριξη από την κεντρική κυβέρνηση.

Ο Ίνγκμπερτ Λίμπινγκ, επικεφαλής της γερμανικής ένωσης τοπικών επιχειρήσεων κοινής ωφελείας, VKU, έχει προειδοποιήσει οτι οι εταιρείες δεν θα μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους και θα χρειαστούν δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ για να γλιτώσουν τη χρεοκοπία.

«Πρόκειται για ένα ποσό που μπορεί να φτάσει τα 30 ή και 50 δισ ευρώ» είπε ο Liebing.

Οι συζητήσεις μεταξύ της κυβέρνησης και των ομοσπονδιακών κρατών βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο και, ενώ δεν έχει συμφωνηθεί κανένα πλαίσιο, αφορούν τη «ρευστότητα» για να ενισχυθούν οι εταιρείες φυσικού αερίου, δήλωσε κυβερνητική πηγή στο Reuters.

Η Γερμανία έχει περισσότερες από 900 εταιρείες ενέργειας που διανέμουν τα δύο τρίτα του συνόλου του φυσικού αερίου σε όλη τη χώρα, ενώ πολλές παρέχουν και άλλες υπηρεσίες κοινής ωφελείας όπως νερό, συλλογή απορριμμάτων και δημόσια μέσα μεταφοράς.

«Χρειαζόμαστε στήριξη ρευστότητας για τις δημοτικές επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, οι οποίες αγοράζουν πλέον το φυσικό αέριο δέκα φορές πιο πάνω από τις συνηθισμένες τιμές», είπε ο Λίμπινγκ στο Reuters, προβλέποντας ότι μία στις δέκα εταιρείες θα οδηγηθεί σε χρεοκοπία.

«Η μη οικονομική στήριξη από το κράτος θα είναι ένα τεράστιο πρόβλημα καθώς και οι τράπεζες δεν παρέχουν πλέον χρηματοδότηση» κατέληξε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ