ΚΟΣΜΟΣ

EgyptAir: Ενδείξεις ότι βρέθηκαν τα μαύρα κουτιά

EgyptAir: Ενδείξεις ότι βρέθηκαν τα μαύρα κουτιά

Νέες πληροφορίες αναφέρουν ότι εντοπίστηκαν τα μαύρα κουτιά κοντά στην περιοχή που έχουν βρεθεί συντρίμμια του αεροσκάφους της EgyptAir.

 

Η εύρεσή τους αναμένεται να δώσει απαντήσεις στο τι έγινε τα κρίσιμα λεπτά της πτήσης και κατέπεσε το αεροσκάφος, καθώς επίσης και αν υπήρξε φωτιά, πιθανώς από έκρηξη, όπως καταδεικνύουν νέα στοιχεία που ήρθαν στη δημοσιότητα το βράδυ της Παρασκευής. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του CNN, το οποίο επικαλείται δεδομένα της πτήσης, πριν τη συντριβή, στο αεροπλάνο της EgyptAir εκδηλώθηκε φωτιά.

Όπως έγραψε το CNN, υπάρχουν καταγραφές ενεργοποίησης των αισθητήρων καπνού, οι οποίες συμπίπτουν με το χρόνο που το αεροπλάνο άρχισε να χάνει ύψος. Αυτά τα δεδομένα έχουν καταγραφεί από το ACARS (Aircraft Communications Addressing and Reporting System), το οποίο είναι ένα σύστημα επικοινωνίας ανάμεσα στο αεροσκάφος και τον πύργο ελέγχου.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, οι ομάδες διάσωσης έχουν "ακούσει" το σήμα που εκπέμπουν τα μαύρα κουτιά, όπως αναφέρει το CBS News που επικαλείται πηγές της αιγυπτιακής κυβέρνησης.

airbus1 copy

Τι έγινε τα τρία κρίσιμα λεπτά

Σύμφωνα με το ντοκουμέντο του CNN αλλά και στοιχεία της ειδικής ιστοσελίδας Aviation Herald, λίγη ώρα πριν το αεροσκάφος χαθεί από τα ραντάρ, το διαγνωστικό σύστημα ενημερώνει διαδοχικά ότι υπάρχει καπνός στην τουαλέτα (03:26 ώρα Ελλάδος) και ακολούθως (03:27), σε σημείο όπου βρίσκονται ηλεκτρονικά συστήματα ελέγχου (avionics bay).

Ακολουθούν τρία ακόμη μηνύματα (03:29) τα οποία καταγράφουν πρόβλημα στους αισθητήρες κάποιων παραθύρων, στοιχείο που πιθανώς υποδεικνύει απότομη αύξηση θερμοκρασίας.

Τα δύο τελευταία μηνύματα που καταγράφηκαν, σύμφωνα με την Aviation Herald, αποτυπώνουν κάποιο σοβαρό πρόβλημα στα συστήματα ελέγχου πτήσης.

Οι ενδείξεις καταγράφονται μέσα σε διάστημα τριών λεπτών, από τις 03:26 τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδος) έως τις 03:29, δηλαδή λίγα λεπτά πριν χαθεί το στίγμα του Airbus. Τα νέα αυτά στοιχεία οδηγούν τις έρευνες στο να εξετάσουν διεξοδικά το σενάριο εάν υπήρξε πυροδότηση εκρηκτικού μηχανισμού στην τουαλέτα του αεροπλάνου, όπου και υπάρχει η πρώτη ενεργοποίηση των αισθητήρων καπνού.

Τι είναι τα μαύρα κουτιά

Το μαύρο κουτί είναι μία άκρως ανθεκτική συσκευή καταγραφής. Σε αυτό καταγράφονται όλα τα σημαντικά δεδομένα πτήσης αλλά και οι συνομιλίες των κυβερνητών στο πιλοτήριο, οι αυτόματες ανακοινώσεις, η ασύρματη επικοινωνία, οι συνομιλίες με τα μέλη του πληρώματος και οι ανακοινώσεις προς τους επιβάτες. Καταγράφονται επίσης θόρυβοι των διακοπτών αλλά και των κινητήρων του αεροσκάφους. Σύμφωνα με τις ισχύουσες προδιαγραφές κάθε αεροσκάφος πρέπει να φέρει δύο συνδυαστικές συσκευές. Εκπέμπουν ένα σήμα εντοπισμού για περίπου ένα μήνα.

Το μαύρο κουτί είναι σχεδιασμένο με τέτοιο τρόπο ώστε να μην υφίσταται ζημιές σε περίπτωση συντριβής. Στα σχετικά τεστ καταλληλότητας θα πρέπει να είναι ικανό να αντέξει την πρόσκρουση σε τσιμεντένιο τοίχο με ταχύτητα 750 χλμ/ώρα, στατικό βάρος 2,25 τόνων για τουλάχιστον πέντε λεπτά, θερμότητα 1.100 βαθμών Κελσίου για μία ώρα και υδροστατική πίεση σε βάθος 6.000 μέτρων. Όταν έρχεται σε επαφή με το νερό της θάλασσας εκπέμπει σήμα εντοπισμού σε ακτίνα περίπου δύο χιλιομέτρων.

Τα δεδομένα βοηθούν τους ειδικούς να εξακριβώσουν την αιτία ενός δυστυχήματος ή μιας σοβαρής βλάβης. Ωστόσο, η πλήρης ανασύνθεση των γεγονότων μιας πτήσης είναι αδύνατη.

Οι πρώτες εικόνες από τα συντρίμμια

Φωτογραφίες από συντρίμμια του αεροσκάφους της Egyptair έδωσε στη δημοσιότητα ο Αιγυπτιακός στρατός.

Στις φωτογραφίες μπορεί να διακρίνει κανείς κομμάτια υφάσματος, λαμαρίνες, ένα σωσίβιο, τον υπνόσακο ενός μωρού και άλλα αντικείμενα.

Πηγή:twitter @michaelh992

egyptair2

Τα ευρήματα έρχονται στο φως ενώ οι έρευνες των αρχών συνεχίζονται από αέρος και θαλάσσης.

egyptair3
egyptair4
egyptair10

ΔΗΜΟΦΙΛΗ