ΚΟΣΜΟΣ

Νέα ανακατάληψη εδαφών στα ανατολικά ανακοινώνει το Κίεβο εν μέσω «δημοψηφισμάτων»

Νέα ανακατάληψη εδαφών στα ανατολικά ανακοινώνει το Κίεβο εν μέσω «δημοψηφισμάτων»
Ουκρανοί στρατιώτες στο Κουπιάνσκ της περιφέρειας του Χαρκόβου που ανακαταλήφθηκε πρόσφατα

Ενόσω βρίσκονται σε εξέλιξη τα «δημοψηφίσματα» σε περιοχές που ελέγχονται εξ ολοκλήρου ή εν μέρει από τη Μόσχα -σε μία διαδικασία που αναμένεται να οδηγήσει στην προσάρτηση ζώνης μεγαλύτερης του μεγέθους της Πορτογαλίας από τη Ρωσική Ομοσπονδία-, ο ουκρανικός στρατός ανακοινώνει ότι ανακατέλαβε νέα εδάφη στα ανατολικά της χώρας.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει περάσει στην «επιχείρηση» προσάρτησης κατεχόμενων εδαφών μεσούσης της ουκρανικής αντεπίθεσης, με το Κίεβο να ζητά πλέον ακόμη πιο επιτακτικά από τη Δύση, κυρίως τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Γερμανία, άρματα μάχης για την ενίσχυση της επιχείρησης.

Ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε σήμερα, Παρασκευή, -πρώτη ημέρα των δημοψηφισμάτων που ενορχήστρωσε η Μόσχα- ότι ανακατέλαβε από τους Ρώσους μια τοποθεσία στην περιοχή του Ντονέτσκ.

«Ο ουκρανικός στρατός κατέλαβε τη Γιατσκίβκα», ανακοίνωσε στην τηλεόραση ο Ολεκσίι Γκρόμοφ, αξιωματούχος του Γενικού επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας.

Η κατάληψη αυτής της τοποθεσίας στην ανατολική όχθη του ποταμού Οσκίλ επιβεβαιώνει τη συνέχιση της ουκρανικής αντεπίθεσης που έχει ήδη επιτρέψει στο Κίεβο να ανακαταλάβει αρκετές χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα στη γειτονική περιοχή του Χαρκόβου.

«Οι Ουκρανοί έχουν επίσης αποκαταστήσει τον έλεγχό τους σε θέσεις νότια του Μπαχμούτ», μια πόλη-κλειδί στην περιοχή του Ντονέτσκ, δήλωσε ο Γκρόμοφ.

Ο ουκρανικός στρατός έχει θέσει το φιλόδοξο στόχο της ανακατάληψης του μεγαλύτερου τμήματος της Χερσώνας έως τα τέλη του έτους.

Οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν καταφέρει ήδη μία ιδιαίτερης σημασίας συμβολική νίκη με την ανακατάληψη χωριού εντός της περιφέρειας το Λουχάνσκ, η οποία είχε περιέλθει υπό τον πλήρη έλεγχο των αυτονομιστών από τα πρώτα στάδια του πολέμου.

Τα δημοψηφίσματα ξεκίνησαν σήμερα σε περιοχές της Ουκρανίας που ελέγχονται εξ ολοκλήρου ή εν μέρει από τη Μόσχα -Ντονέτσκ, Λουχάνσκ, Χερσώνα και Ζαπορίζια. Χαρακτηρίζονται «χαλκευμένα» από το Κίεβο και τη Δύση και σηματοδοτούν μεγάλη κλιμάκωση της σύγκρουσης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ