ΚΟΣΜΟΣ

Επιστροφή του Ισραήλ στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις ζητά ο Αμπάς από το βήμα του ΟΗΕ

Επιστροφή του Ισραήλ στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις ζητά ο Αμπάς από το βήμα του ΟΗΕ
«Ιδού η αλήθεια: Είναι ένα καθεστώς απαρτχάιντ», υπογράμμισε ο Μαχμούντ Αμπάς από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, απαιτώντας να λογοδοτήσει το Ισραήλ για τις «σφαγές» AP Photo/Julia Nikhinson

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος, Μαχμούντ Αμπάς, χαρακτήρισε «θετική εξέλιξη» την θέση του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Γιαΐρ Λαπίντ, υπέρ της λύσης των δύο κρατών στη Μέση Ανατολή, ωστόσο σημείωσε ότι η απόδειξη της δέσμευσής του θα ήταν η άμεση επιστροφή στις διαπραγματεύσεις.

«Το πραγματικό τεστ της αξιοπιστίας και της σοβαρότητας αυτής της στάσης είναι να επιστρέψει αμέσως η ισραηλινή κυβέρνηση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», δήλωσε ο Μαχμούντ Αμπάς από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, η οποία επικεντρώθηκε κατά κύριο λόγο στην ισραηλινή κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών.

Στην ομιλία του, ο Γιαΐρ Λαπίντ τάχθηκε υπέρ της λύσης των δύο κρατών, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά εδώ και χρόνια από το βήμα του ΟΗΕ.

Οι ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων κατέρρευσαν το 2014.

Ο Μαχμούντ Αμπάς κατηγόρησε το Ισραήλ ότι δρα «ατιμώρητα» στα κατεχόμενα εδάφη.

«Αυτό αποδεικνύει ότι το Ισραήλ δεν πιστεύει στην ιερήνη. Θέλει να επιβάλει το status quo διά της βίας. Δεν έχουμε επομένως κάποιον Ισραηλινό εταίρο με τον οποίο να μιλήσουμε», είπε, υπογραμμίζοντας ότι το Ισραήλ έχει οργανώσει μια «εκστρατεία εποικισμού» των παλαιστινιακών εδαφών και έχει δώσει «το ελεύθερο» στον στρατό του να σκοτώνει ή να κάνει χρήση υπέρμετρης βίας εναντίον των Παλαιστινίων.

«Ιδού η αλήθεια: Είναι ένα καθεστώς απαρτχάιντ», υπογράμμισε, απαιτώντας λογοδοσία για τις «σφαγές» και κατηγορώντας τη διεθνή κοινότητα ότι «προστατεύει» το Ισραήλ.

Δήλωσε, επίσης, για άλλη μία φορά ότι ζητά να οδηγηθεί το Ισραήλ ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ