ΚΟΣΜΟΣ

Έτοιμο για έκρηξη ηφαίστειο στην Κόστα Ρίκα (pics)

Έτοιμο για έκρηξη ηφαίστειο στην Κόστα Ρίκα (pics)
Instagram/roko77

Σε κύκλο έντονης δραστηριότητας πριν την έκρηξη έχει εισέλθει από χθες το ηφαίστειο Τουράλμπια στην κεντρική Κόστα Ρίκα, εκτινάσσοντας μεγάλες ποσότητες καπνού και τέφρας, που οι άνεμοι σπρώχνουν έως την πρωτεύουσα Σαν Χοσέ.

Στην πρωτεύουσα, που απέχει 30 χλμ. από το ηφαίστειο, η ατμόσφαιρα μυρίζει έντονα θειάφι, ενώ η τέφρα μειώνει την ορατότητα και επικάθεται σε αυτοκίνητα και κτήρια, καλύπτοντάς τα, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό πρακτορείο.

https://www.instagram.com/p/p

Πολλά σχολεία έχουν κλείσει στο Σαν Χοσέ και σ’ άλλες πόλεις της χώρας, εξαιτίας των προβλημάτων που έχουν αρχίσει να προκαλούνται στην υγεία πολλών μαθητών, ενώ πολλοί κάτοικοι με αναπνευστικά προβλήματα και δερματικούς ερεθισμούς έχουν αρχίσει να προσέρχονται αθρόα στα νοσοκομεία.

Η Εθνική Επιτροπή Εκτάκτων Αναγκών (CNE) προτρέπει τον πληθυσμό να χρησιμοποιεί μάσκες και κλειστά ρούχα για να αποφεύγει την έκθεση στην τέφρα.

https://www.instagram.com/p/p

Η Επιτροπή ανακοίνωσε την εφαρμογή των σχεδίων ανάγκης για τις παρακείμενες στο ηφαίστειο κοινότητες του Αλβαράδο και της Τουράλμπια και ήλθε σ’ επαφή με τις αρχές του μεγαλύτερου αεροδρομίου της Κόστα Ρίκα για το ενδεχόμενο της αναστολής λειτουργίας του σε περίπτωση που η εκπομπή τέφρας μειώσει δραστικά την ορατότητα.

«Θεωρώ πως πρόκειται για την ισχυρότερη έκρηξη την τελευταία εξαετία», δήλωσε ο ηφαιστειολόγος Γκίνο Γκονσάλες, την ώρα που η στήλη καπνού που υψώνεται από τον κρατήρα φτάνει τα τρία χιλιόμετρα.

https://www.instagram.com/p/p


Είχαν προηγηθεί την Πέμπτη τρεις σχετικώς ασθενείς εκρήξεις, όμως η δραστηριότητά του εντάθηκε σημαντικά την Παρασκευή με πολλαπλές ισχυρές εκρήξεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ