ΚΟΣΜΟΣ

Artemis 1: H NASA αναβάλλει εκ νέου την εκτόξευση για τη Σελήνη λόγω κυκλώνα «Ίαν»

Artemis 1: H NASA αναβάλλει εκ νέου την εκτόξευση για τη Σελήνη λόγω κυκλώνα «Ίαν»
Υπό την απειλή της τροπικής καταιγίδας Ίαν η Nasa θα μεταφέρει τον πύραυλο πίσω στο κτήριο συναρμολόγησης AP Photo / John Raoux

Αναβλήθηκε ξανά, η εκτόξευση του πυραύλου της αποστολής «Άρτεμις 1» για τη Σελήνη, λόγω κακών καιρικών συνθηκών που προβλέπουν οι μετεωρολόγοι.

Η εκτόξευση του νέου, πρωτοποριακού πυραύλου της NASA στο πλαίσιο της πολυαναμενόμενης αποστολής Artemis 1, δεν θα γίνει ούτε αυτήν την Τρίτη, όπως είχε ανακοινωθεί, ανέφερε συγκεκριμένα το Σάββατο η αμερικανική διαστημική υπηρεσία.

Υπό την απειλή της τροπικής καταιγίδας «Ίαν», που αυτήν τη στιγμή βρίσκεται στα νότια της Τζαμάϊκας, η Nasa θα προετοιμάσει τον πύραυλο και θα τον μεταφέρει για ασφάλεια στο κτήριο συναρμολόγησης.

Ο «Ίαν» αναμένεται ότι θα ενισχυθεί σε κυκλώνα τις επόμενες ημέρες και θα κατευθυνθεί, μέσω του Κόλπου του Μεξικού, προς τη Φλόριντα, όπου βρίσκεται το διαστημικό κέντρο Κένεντι.

Να σημειωθεί ότι στις 3 Σεπτεμβρίου, είχε αναβληθεί η δεύτερη απόπειρα εκτόξευσης του πρωτοποριακού πυραύλου SLS, που είχε προγραμματιστεί από τη NASA. Η αναβολή αυτή, ήταν η δεύτερη μέσα σε διάστημα ολίγων ημερών (η πρώτη σχετική απόπειρα εκτόξευσης επρόκειτο να γίνει την Δευτέρα, 29 Αυγούστου).

Η εκτόξευση που αναμένεται εδώ και πολύ καιρό θα ενεργοποιήσει το διαστημικό πρόγραμμα Άρτεμις της NASA για πτήση από το φεγγάρι στον Άρη, ενώ διαδέχεται το πρόγραμμα Απόλλων (Apollo Program) των σεληνιακών διαστημικών αποστολών των δεκαετιών του 1960 και του 1970.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ