ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Η Δούμα ενδέχεται να εξετάσει την προσάρτηση κατεχόμενων ουκρανικών εδαφών την Πέμπτη

Ρωσία: Η Δούμα ενδέχεται να εξετάσει την προσάρτηση κατεχόμενων ουκρανικών εδαφών την Πέμπτη
Τα δημοψηφίσματα θα αλλάξουν με βίαιο τρόπο το status quo στα κατεχόμενα εδάφη The State Duma, The Federal Assembly of The Russian Federation Press Service via AP

Η ρωσική Κρατική Δούμα (κάτω βουλή) ενδέχεται να θέσει προς συζήτηση την ερχόμενη Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου νομοσχέδια που ενσωματώνουν κατεχόμενα εδάφη της Ουκρανίας στη Ρωσία, μετέδωσε το Σάββατο το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, επικαλούμενο ανώνυμη πηγή.

Η Μόσχα ξεκίνησε την Παρασκευή τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων σε τέσσερις κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας, προκαλώντας την καταδίκη από το Κίεβο και την Δύση, που απέρριψαν τις ψηφοφορίες ως απάτη και δεσμεύτηκαν να μην αναγνωρίσουν τα αποτελέσματά τους.

Τα δημοψηφίσματα σε Ζαπορίζια, Λουχάνσκ, Ντονέτσκ και Χερσώνα, περιοχές που, όπως εξήγησε μιλώντας στο CNN Greece ο διεθνολόγος, Κωνσταντίνος Φίλης, αντιστοιχούν στο 15% περίπου της ουκρανικής επιφάνειας, αναμένεται ότι θα αλλάξουν με βίαιο τρόπο το status quo στα εδάφη αυτά.

Ωστόσο εκφράζονται φόβοι σχετικά με την αξιοπιστία διεξαγωγής τους καθώς το μεγαλύτερο μέρος των πολιτών σε αυτές τις περιοχές έχει εκτοπιστεί και οι εναπομείναντες αναγκάζονται να ψηφίσουν υπό το φόβο των ρωσικών όπλων.

Ο Serhiy Gaidai, κυβερνήτης του Λουχάνσκ, δήλωσε ότι στην πόλη Starobilsk απαγορεύτηκε η έξοδος του πληθυσμού και οι άνθρωποι αναγκάζονταν να βγουν από τα σπίτια τους για να ψηφίσουν στο «δημοψήφισμα».

Στην πόλη Bilovodsk, ένας διευθυντής εταιρείας είπε στους υπαλλήλους ότι η ψηφοφορία είναι υποχρεωτική και όποιος αρνηθεί να λάβει μέρος θα απολυόταν και τα ονόματά τους θα δίνονταν στις υπηρεσίες ασφαλείας.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι προέτρεψε τη διεθνή κοινότητα να καταδικάσει τα «ψευδοδημοψηφίσματα».

Συγκεκριμένα ανέφερε:

«Ο κόσμος θα αντιδράσει απολύτως δίκαια στα ψευδοδημοψηφίσματα – θα καταδικαστούν απερίφραστα».

Τα ψηφοδέλτια στις επαρχίες που ελέγχονται πλήρως ή εν μέρει από τις ρωσικές δυνάμεις έχουν απορριφθεί ως «απάτη» από το Κίεβο και τους δυτικούς συμμάχους του.

Σε σημερινή δήλωσή του, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι τα ρωσικά δημοψηφίσματα για την προσάρτηση τεσσάρων κατεχομένων περιοχών της Ουκρανίας είναι απάτη και διαμήνυσε ότι η Ουάσινγκτον «δεν θα αναγνωρίσει ποτέ το ουκρανικό έδαφος ως οτιδήποτε άλλο, παρά μόνο ως τμήμα της Ουκρανίας».

Στην ανακοίνωσή του ο Μπάιντεν τόνισε ότι οι ΗΠΑ θα συνεργαστούν με τους συμμάχους και εταίρους τους για να επιβάλουν σκληρές οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ