ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: Συγγενής της Αμινί μιλά για πρώτη φορά σε δυτικό Μέσο - «Τη βασάνισαν και την προσέβαλαν»

Ιράν: Συγγενής της Αμινί μιλά για πρώτη φορά σε δυτικό Μέσο - «Τη βασάνισαν και την προσέβαλαν»
Η Μαχσά Αμινί έχει γίνει «η φωνή της οργής του ιρανικού λαού», λέει ο εξάδελφός της AP Photo/Alastair Grant

Η 22χρονη Μαχσά Αμινί, η νεαρή γυναίκα της οποίας ο θάνατος στα κρατητήρια της αστυνομίας ηθών προκάλεσε πρωτοφανείς μαζικές διαμαρτυρίες στο Ιράν, υπέστη βασανισμούς και προσβολές πριν ξεψυχήσει στο νοσοκομείο, τρεις ημέρες μετά τη σύλληψή της, δηλώνει ο εξάδελφός της.

Σε αποκλειστική του συνέντευξη στο Sky News, ο Ερφάν Μορτεζάι είπε ότι η εξαδέλφη του Μαχσά Αμινί έχει γίνει «η φωνή της οργής του ιρανικού λαού», καθώς οι διαδηλώσεις συνεχίζουν να μαίνονται στη χώρα.

Ο Μορτεζάι καλεί τη διεθνή κοινότητα να θεωρήσει αποκλειστικό υπεύθυνο για τον θάνατο της 22χρονης το ιρανικό καθεστώς.

Πρόκειται για το πρώτο μέλος της οικογένειας της Αμινί που μιλά σε δυτικό Μέσο μετά τον θάνατό της, στις 16 Σεπτεμβρίου.

Με τους νεκρούς των διαδηλώσεων να αυξάνονται συνεχώς, ο θάνατος της Αμινί, η οποία συνελήφθη λόγω «ακατάλληλης ενδυμασίας», θεωρήθηκε αφορμή για να ξεσπάσει η οργή των Ιρανών απέναντι στο υπερσυντηρητικό θεοκρατικό καθεστώς.

Πολιτικός ακτιβιστής και μαχητής Πεσμεργκά, ο οποίος ζει στο Ιράκ, κοντά στα Ιρανικά σύνορα, o εξάδελφος της 22χρονης είπε ότι Μαχσά είχε πάει για ψώνια στην Τεχεράνη μαζί με συγγενείς της, μεταξύ αυτών ο αδελφός της, Ασκάν.

Εκεί έγινε η μοιραία συνάντησή της με αστυνομικούς των ηθών: «Όταν την είδαν, μαζί με άλλες, αποφάσισαν ότι οι χιτζάμπ τους δεν ήταν σωστές».

«Ο Ασκάν προσπάθησε να τους εξηγήσει ότι ήταν επισκέπτες στην Τεχεράνη, ότι δεν ήταν εδώ το σπίτι τους, παρακαλώντας τους να το λάβουν υπόψη τους για να μην τις συλλάβουν».

«Πάνω στη μάχη οι αστυνομικοί έριξαν σπρέι πιπεριού στον Ασκάν στο πρόσωπο και έβαλαν τη Μαχσά με τη βία στο φορτηγάκι για να την πάνε στο αστυνομικό τμήμα».

Ο Μορτεζάι είπε ότι ένας μάρτυρας που βρισκόταν στο όχημα είπε στην οικογένεια τι συνέβη στη συνέχεια.

«Κατά τη διαδρομή προς το αστυνομικό τμήμα την βασάνισαν και την προσέβαλαν», είπε. Όταν η κοπέλα έφτασε στο αστυνομικό τμήμα είχε αρχίσει ήδη να χάνει την όρασή της και να λιποθυμάει».

Χρειάστηκαν 30 λεπτά μέχρι να έρθει το ασθενοφόρο και η 22χρονη να μεταφερθεί στο νοσοκομείο.

Σύμφωνα, εξάλλου, με τον συγγενή της, ο ισλαμικό καθεστώς μετά τον θάνατό της προσπάθησε να τη θάψει μέσα στη νύχτα σε ερημική τοποθεσία, προκειμένου να αποσιωπίσει το γεγονός.

Ο Ιρανός πρόεδρος Εμπραχίμ Ραϊσί δεσμεύτηκε για τη διεξαγωγή έρευνας σχετικά με τα αίτια θανάτου της Μαχσά.

Στο μεσοδιάστημα, ο εξάδελφός της λέει ότι η οικογένεια έχει δεχτεί πιέσεις από τις αρχές να εμφανιστεί στην ιρανική τηλεόραση, αλλά και να μην αναφέρεται στα γεγονότα.

Ένα κύμα βίαιων διαδηλώσεων συγκλονίζει το Ιράν από τον θάνατο της 22χρονης Μάχσα Αμινί στις 16 Σεπτεμβρίου μετά τη σύλληψή της από την αστυνομία ηθικής της χώρας επειδή φέρεται να μην τηρούσε τον αυστηρό κώδικα ενδυμασίας της χώρας.

Σύμφωνα με το Ιράν, έως και 35 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων με τις δυνάμεις ασφαλείας.

Ιρανοί αξιωματούχοι λένε ότι πέντε μέλη του προσωπικού ασφαλείας έχουν επίσης σκοτωθεί, προσπαθώντας να καταπνίξουν την οργή γύρω από τον θάνατο της Αμινί.

Ωστόσο, ακτιβιστές λένε ότι ο αριθμός των νεκρών είναι τουλάχιστον 50 και πιθανότατα ακόμη μεγαλύτερος.

Η Οργάνωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Ιράν (IHRNGO), με έδρα τη Νορβηγία, ανέφερε ότι μέχρι τις 24 Σεπτεμβρίου, τουλάχιστον 54 άνθρωποι σκοτώθηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας σε διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα.

Οι διαδηλώσεις έχουν εξαπλωθεί στις περισσότερες από τις 31 επαρχίες του Ιράν και σχεδόν σε όλα τα αστικά κέντρα, φέρνοντας αντικυβερνητικούς διαδηλωτές αντιμέτωπους με δυνάμεις του καθεστώτος, συμπεριλαμβανομένου του στρατού, και θέτοντας το σκληροπυρηνικό κράτος αντιμέτωπο με την πιο σοβαρή δοκιμασία για την εξουσία του εδώ και περισσότερα από 13 χρόνια.

Ο Ιρανός πρόεδρος Εμπραχίμ Ραϊσί κατηγόρησε το Σάββατο τους συνωμότες για υποκίνηση αναταραχών και δεσμεύτηκε να πατάξει «αυτούς που αντιτίθενται στην ασφάλεια και την ηρεμία της χώρας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ