ΚΟΣΜΟΣ

Απειλείται με εξαφάνιση το εξωτικό ψάρι του «Νέμο»

Απειλείται με εξαφάνιση το εξωτικό ψάρι του «Νέμο»
Disney

Το μέλλον για το εξωτικό ψάρι-κλόουν, στο οποίο βασίστηκε η γνωστή ταινία κινουμένων σχεδίων «Ψάχνοντας το Νέμο» φαίνεται να είναι αβέβαιο σύμφωνα με Αυστραλούς επιστήμονες. 

Η ταινία που κυκλοφόρησε το 2003, οδήγησε μαζικά τις οικογένειες στην αναζήτηση του δημοφιλούς ψαριού στα καταστήματα πώλησης κατοικιδίων. Η κατακόρυφη αύξηση των πωλήσεων είχε ως αποτέλεσμα την απειλή εξαφάνισής του, όπως αναφέρουν οικολόγοι των πανεπιστημίων "Queensland" και "Flinders".

Ο υπεύθυνος της κινηματογραφικής παραγωγής, Κάρμεν ντα Σίλβα (Carmen da Silva) δήλωσε στην Guardian ότι οι κίνδυνοι που αντιμετώπιζε το είδος προέρχονταν από την άνοδο της στάθμης καθώς και οι υψηλές θερμοκρασίες.

Παρόλο που στην μεγάλη οθόνη ο Νέμο σώθηκε και επέστρεψε στο σπίτι του, οι μαζικές αγορές ψαριών από τα παιδιά που το είδαν στην ταινία, είχε ως αποτέλεσμα τα ψάρια-κλόουν να καταλήγουν στους υπονόμους.

Στο Twitter έχει δημιουργηθεί καμπάνια υποστήριξης των εξωτικών ψαριών.

Η εταιρεία ετοιμάζεται να βγάλει στη μεγάλη οθόνη μια νέα ταινία τον Ιούνιο, «Ψάχνοντας τη Ντόρυ». Το κοραλλιογενές ψάρι προκαλεί επίσης την ίδια ανησυχία με το Νέμο, καθώς η εμποροποίηση μπορεί να προκαλέσει κίνδυνο στον πληθυσμό του.

Ci7dFgMWsAEvQ8m

Πηγή: Twitter

Το ψάρι φιλοξενείται στα νερά της Ιαπωνίας, της Ανατολικής Αφρικής, της Σαμόα και της Νέα Καληδονίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ