ΚΟΣΜΟΣ

Παραδοχή Ρώσου επιχειρηματία: Εγώ ίδρυσα την ομάδα Wagner για να πολεμήσει στην Ουκρανία

Παραδοχή Ρώσου επιχειρηματία: Εγώ ίδρυσα την ομάδα Wagner για να πολεμήσει στην Ουκρανία
O Γεβγκένι Πριγκόζιν σε παλαιότερη κοινή του δημόσια εμφάνιση με τον Βλαντιμίρ Πούτιν Alexei Druzhinin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP, File

Την παραδοχή ότι ο ίδιος ίδρυσε, το 2014, την παραστρατιωτική ομάδα Wagner για να πολεμήσει στην Ουκρανία προχώρησε σήμερα ο Γεβγκένι Πριγκόζιν, Ρώσος επιχειρηματίας και άνθρωπος του Κρεμλίνου, ενώ ομολόγησε και τη δραστηριότητά της στην Αφρική, τη Μέση Ανατολή και τη Λατινική Αμερική.

Με ανακοίνωση της εταιρείας του Concord στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Πριγκόζιν δηλώνει ότι συγκρότησε την οργάνωση για να στείλει «ικανούς μαχητές» στο Ντονμπάς της ανατολικής Ουκρανίας το 2014.

«Εκείνη στην στιγμή, την 1η Μαΐου 2014 γεννήθηκε μία ομάδα πατριωτών που πήρε την ονομασία Τάγμα Μάχης Wagner», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Και τώρα, μία ομολογία (...) αυτοί οι τύποι, ήρωες, υπερασπίσθηκαν τον συριακό λαό, άλλους λαούς αραβικών χωρών, αφρικανούς και λατινοαμερικανούς δυστυχισμένους, έχουν γίνει ο πυλώνας της πατρίδας μας».

Η παραστρατιωτική οργάνωση Wagner θεωρείται εδώ και χρόνια ότι διεξάγει υπογείως τη βρώμικη δουλειά του Κρεμλίνου σε διάφορα θέατρα επιχειρήσεων, γεγονός που η Μόσχα διαψεύδει.

Ο Γεβγκένι Πριγκόζιν κατηγορείτο από δυτικές χώρες και ρωσικά μέσα ενημέρωσης ότι είναι ο χρηματοδότησης της οργάνωσης Wagner, μέλη της οποίας έχουν εντοπισθεί στη Συρία, τη Λιβύη, την Ουκρανία και την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία.

Ο Γεβγκένι Πριγκόζιν ξεκίνησε την «καριέρα» του ως προμηθευτής της κουζίνας του Κρεμλίνου, δραστηριότητα που του έδωσε το προσωνύμιο «μάγειρας του Πούτιν».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ