ΚΟΣΜΟΣ

Νίκη Μελόνι: Έτοιμη για «εποικοδομητικές σχέσεις» η Ρωσία - Η (προσεκτική) αντίδραση ΕΕ και ΗΠΑ

Η εισβολή στην Ουκρανία και το ζήτημα των ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Ρωσίας διαδραμάτισαν κεντρικό ρόλο στην προεκλογική εκστρατεία της Ιταλίας AP Photo/Gregorio Borgia, file

Ανοιχτό σε «εποικοδομητικές» σχέσεις με την Ιταλία μετά τη νίκη της Τζόρτζια Μελόνι στις βουλευτικές εκλογές της Ιταλίας, δήλωσε το Κρεμλίνο την επομένη της κάλπης που επιφύλαξε πολιτικό «σεισμό» στην Ευρώπη.

«Είμαστε έτοιμοι να χαιρετίσουμε κάθε πολιτική δύναμη ικανή να ξεπεράσει την επικρατούσα τάση που είναι γεμάτη μίσος προς τη χώρα μας [...] και να είμαστε πιο εποικοδομητικοί στις σχέσεις με τη χώρα μας», τόνισε σε δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, σε ερώτηση που δέχθηκε για τη νίκη του συνασπισμού υπό τα Αδέλφια της Ιταλίας.

Η εισβολή στην Ουκρανία και το ζήτημα των ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Ρωσίας διαδραμάτισαν κεντρικό ρόλο στην προεκλογική εκστρατεία της Ιταλίας.

Ο αρχηγός της Λέγκα Ματέο Σαλβίνι και ο πρώην πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι - που «συμπληρώνουν» το συνασπισμό της δεξιάς και βρίσκονταν ανέκαθεν «κοντά» στον Βλαντιμίρ Πούτιν - έχουν κάνει εκ νέου «στροφή» προς τη Μόσχα μετά την αρχική αποστασιοποίησή τους την επομένη της εισβολής.

Η Μελόνι έχει διαχωρίσει τη θέση της υποστηρίζοντας την Ουκρανία στην μάχη της κατά της ρωσικής εισβολής, και της αποστολής δυτικών όπλων προς υποστήριξη του Κιέβου.

Την ανάγκη συνέχισης της συνεργασίας Γαλλίας-Ιταλίας υπογραμμίζει ο Μακρόν

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, δήλωσε σήμερα, αναφερόμενος στο αποτέλεσμα των εκλογών στην Ιταλία, ότι ήταν μια «δημοκρατική επιλογή», τονίζοντας την ανάγκη συνεργασίας της Γαλλίας και της Ιταλίας.

«Ο ιταλικός λαός έκανε μια δημοκρατική και κυρίαρχη επιλογή. Την σεβόμαστε», ανέφερε σε δήλωση που απέστειλε το Μέγαρο των Ηλυσίων. «Ως γείτονες και φίλοι, πρέπει να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μαζί», πρόσθεσε ο Μακρόν.

Γερμανία: Θεωρούμε ότι η Ιταλία και οι Ιταλοί θα παραμείνουν φιλοευρωπαίοι

«Η Ιταλία είναι μια πολύ φιλοευρωπαϊκή χώρα, με πολύ φιλοευρωπαίους πολίτες και θεωρούμε ότι αυτό δεν θα αλλάξει», δήλωσε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, Βόλφγκανγκ Μπούχνερ, κληθείς να σχολιάσει το αποτέλεσμα των ιταλικών εκλογών.

Ο κ. Μπούχνερ ερωτήθηκε ακόμη εάν ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς θα συγχαρεί τον νικητή των εκλογών, για να απαντήσει ότι ακόμη δεν υπάρχει επίσημο αποτέλεσμα. Αρνήθηκε πάντως, ερωτώμενος σχετικά, ότι «είναι θέμα προσώπου».

Σε ερώτηση σχετικά με το εάν το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών ανησυχεί για τη σταθερότητα της ευρωζώνης μετά τις ιταλικές εκλογές, η εκπρόσωπος Φραντσίσκα Κάλβαϊ περιορίστηκε να επισημάνει ότι υπάρχουν στην ευρωζώνη συγκεκριμένοι κανόνες και το Βερολίνο αναμένει ότι τους τηρούν όλα τα κράτη-μέλη.

Κομισιόν: Ελπίζουμε ότι θα έχουμε εποικοδομητική συνεργασία

«Ελπίζουμε ότι θα έχουμε μία εποικοδομητική συνεργασία με τις νέες ιταλικές αρχές», ανέφερε ο επικεφαλής εκπρόσωπος της Κομισιόν, Ερίκ Μαμέρ, ερωτηθείς για τα αποτελέσματα των χθεσινών ιταλικών εκλογών.

Ο ίδιος σημείωσε ότι «η Κομισιόν και η πρόεδρος [Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν] εργάζονται με τις κυβερνήσεις, οι οποίες βγαίνουν από τις κάλπες των κρατών-μελών της ΕΕ». Ωστόσο επισημαίνεται ότι προς το παρόν αναμένεται η ανακοίνωση της νέας κυβέρνησης.

ΗΠΑ: Ο Μπλίνκεν «ανυπομονεί» να συνεργαστεί με τη νέα κυβέρνηση

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες προσμένουν να συνεργαστούν με την νέα ιταλική κυβέρνηση μετά τη νίκη της Τζόρτζια Μελόνι στις βουλευτικές εκλογές, σημειώνοντας ότι θα ενθαρρύνει τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Ανυπομονούμε να συνεργαστούμε με την ιταλική κυβέρνηση για τους κοινούς μας στόχους: Την υποστήριξη μιας ελεύθερης και ανεξάρτητης Ουκρανίας, τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την οικοδόμηση ενός βιώσιμου οικονομικού μέλλοντος», έγραψε ο Μπλίνκεν στον λογαριασμό του στο Twitter.

«Η Ιταλία είναι ένας ζωτικής σημασίας σύμμαχος, μια ισχυρή δημοκρατία και ένας πολύτιμος εταίρος», υπογράμμισε.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν έχει δεσμευτεί να θέσει την υπεράσπιση της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο επίκεντρο της εξωτερικής του πολιτικής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης