ΚΟΣΜΟΣ

Σε διαφορετική ρότα η Ιταλία: Οι επόμενες κινήσεις της Μελόνι και το «ξήλωμα» της εποχής Ντράγκι

Σε διαφορετική ρότα η Ιταλία: Οι επόμενες κινήσεις της Μελόνι και το «ξήλωμα» της εποχής Ντράγκι
AP Photo/Gregorio Borgia

Με την ξεκάθαρη νίκη της στις πρόωρες εκλογές της Κυριακής, η Τζόρτζια Μελόνι, έθεσε τον εαυτό της σε τροχιά ώστε να γίνει η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός στην πιο συντηρητική δεξιά κυβέρνηση της Ιταλίας μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και τον Μουσολίνι. Και τώρα όλοι αναρωτιούνται πώς θα εξαργυρώσει την εντυπωσιακή νίκη της. 

Αν τα πρώτα αποτελέσματα και τα exit polls επιβεβαιωθούν, η συντηρητική δεξιά θα έχει πάρει τον έλεγχο της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης σε μια εξαιρετικά κρίσιμη χρονικά συγκυρία, με τον πόλεμο στη Ρωσία να εκτοξεύει τους ευρωπαϊκούς πληθωρισμούς και να τεστάρει την ενότητα του μπλοκ απέναντι στη Μόσχα.

Το ποσοστό του περίπου 43%, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, που κερδίζει η συμμαχία της με τους Σαλβίνι και Μπερλουσκόνι, εξασφαλίζει στα τρία κόμματα άνετη επικράτηση στην ιταλική βουλή, με τουλάχιστον 114 έδρες, όταν μόνο 104 θεωρούνται υπέρ αρκετές για την απόκτηση της πλειοψηφίας.

Η Μελόνι αναδείχτηκε στο πολιτικό προσκήνιο της χώρας, ηγούμενη της αντιπολίτευσης κατά της τεχνοκρατικής διοίκησης του Μάριο Ντράγκι, η οποία τους τελευταίους 18μήνες σταθεροποίησε τη χώρα, μετά το τραύμα της πανδημίας.

Παρόλα αυτά, η οποία αναλαμβάνει καθήκοντα σε μια επικίνδυνη στιγμή για τη χώρα, η χαρισματική 45χρονη δημοσιογράφος και πολιτικός έχει ελάχιστη πείρα διακυβέρνησης.

Η επόμενη ιταλική κυβέρνηση αναμένεται να αντιμετωπίσει μια σειρά αλληλεπικαλυπτόμενων κρίσεων, καθώς οι ελλείψεις στην ενέργεια που προκλήθηκαν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τροφοδοτούν τον αχαλίνωτο πληθωρισμό και υπονομεύουν την ανάπτυξη.

Το πλήγμα στα οικονομικά της Ιταλίας και η προοπτική περισσότερων αυξήσεων των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχουν ωθήσει την απόδοση των 10ετών ομολόγων της Ιταλίας σε περισσότερο από 4,3% σε σύγκριση με λιγότερο από 1% τον Δεκέμβριο.

«Δεν φτάσαμε», είπε η Μελόνι στους υποστηρικτές τα ξημερώματα της Δευτέρας σε μια νηφάλια ομιλία στο κέντρο της Ρώμης. «Αυτό είναι ένα σημείο εκκίνησης. Και αύριο θα πρέπει να δείξουμε τι αξίζουμε».

Οι αγορές «κατάπιαν» με σχετική ψυχραιμία το αποτέλεσμα στην Ασία, με την προσοχή να επικεντρώνεται στην πτώση της λίρας.

Μόλις ανακοινωθούν τα τελικά αποτελέσματα, το επόμενο βήμα στη συνταγματική διαδικασία θα είναι οι διαβουλεύσεις του προέδρου Σέρτζιο Ματαρέλα με τους ηγέτες των κομμάτων προτού, σχεδόν σίγουρα, προτείνει στη Μελόνι να σχηματίσει την επόμενη κυβέρνηση.

Αυτή η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει ακόμη και εβδομάδες.

Το νέο κοινοβούλιο, το οποίο έχει μειωθεί σε 200 γερουσιαστές και 400 βουλευτές της Κάτω Βουλής, θα συνεδριάσει για πρώτη φορά στις 13 Οκτωβρίου.

Η Μελόνι ντεμπουτάρησε στην πολιτική ως «ακτιβίστρια» τη δεκαετία του 1990 και η εκστρατεία της εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται από φλογερές επιθέσεις κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των μεταναστών.

Παρόλα αυτά προσπάθησε επίσης να καθησυχάσει τους ψηφοφόρους και τους επενδυτές ότι θα κρατήσει υπό έλεγχο το χρέος-μαμούθ της Ιταλίας και δεν θα αμφισβητήσει τις ξένες συμμαχίες της χώρας ή την υποστήριξη προς την Ουκρανία.

«Το ερώτημα είναι αν θα παρεκκλίνουν από το σχέδιο μεταρρυθμίσεων του Ντράγκι, κάτι που θα επηρεάσει το αν τα χρήματα θα συνεχίσουν να ρέουν από την ΕΕ», δηλώνει στο Bloomberg ο Τζέφρι Γιου, ανώτερος τραπεζίτης στο Λονδίνο.

Η Μελόνι είναι πιθανό να προσπαθήσει να αναστρέψει ορισμένες από τις μεταρρυθμίσεις που είχε εισαγάγει ο Ντράγκι σε μια απόπειρα να τονώσει την ανάπτυξη. Η αναζήτηση σημαντικών αναθεωρήσεων θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο ένα σχέδιο δαπανών ύψους περίπου 200 δισεκατομμυρίων ευρώ του ευρωπαϊκού ταμείου ανάκαμψης για την πανδημία.

Επί των ημερών του, ο Ντράγκι ξόδεψε περίπου 66 δισεκατομμύρια ευρώ για να βοηθήσει οικογένειες και επιχειρήσεις, ωστόσο αντιστάθηκε στην πολιτική πίεση για διεύρυνση του δημοσιονομικού ελλείμματος.

Αυτό θα μπορούσε να είναι ένα από τα πρώτα διλήμματα με τα οποία πρέπει να παλέψει μια κυβέρνηση της Μελόνι.

Το δεξιό μπλοκ έχει επίσης αντιταχθεί στη μεταρρύθμιση του απαρχαιωμένου φορολογικού συστήματος και στην απελευθέρωση του ανταγωνισμού, δύο μεταρρυθμίσεις - κλειδιά που υποσχέθηκε ο Ντράγκι ώστε να πληροί τις προϋποθέσεις για τα κονδύλια της ΕΕ.

Το αποτέλεσμα σηματοδοτεί μια εντυπωσιακή άνοδο για την ομάδα της Μελόνι, τα Αδέλφια της Ιταλίας. Το κόμμα κέρδισε πάνω από 25% των ψήφων, έναντι 4% στις τελευταίες εκλογές του 2018.

Το Δημοκρατικό Κόμμα του Ενρίκο Λέτα, του κύριου αντιπάλου της Μελόνι στην προεκλογική εκστρατεία, ήρθε δεύτερο με 19% των ψήφων και πρόκειται να ηγηθεί της αντιπολίτευσης. Το αντικαθεστωτικό Κίνημα Πέντε Αστέρων του Τζουζέπε Κόντε κατέγραψε μια καθυστερημένη άνοδο, διεκδικώντας περίπου 16% και είναι πιθανό να είναι μια άλλη σημαντική δύναμη στην αντιπολίτευση.

Καθώς προσβλέπει στην ενδεχόμενη ανάληψη των καθηκόντων της προς το τέλος του επόμενου μήνα, η Μελόνι θα παρακολουθεί στενά τον σύμμαχό της στον συνασπισμό Σαλβίνι, το κόμμα του οποίου απέσπασε το περίπου 9% των ψήφων. Ο Σαλβίνι είδε τον εαυτό του ως τον επόμενο πρωθυπουργό της Ιταλίας το 2019, όταν το κόμμα του προηγήθηκε στις δημοσκοπήσεις με ποσοστό 34%, και φαίνεται να μην αποδέχεται με ενθουσιασμό το γεγονός ότι το κόμμα του θα είναι το δεύτερο βιολί, πίσω από τα Αδέλφια της Ιταλίας.

Εκτιμητές, δηλώνουν στο Bloomberg ότι η συμμαχία δεν θα αργήσει να δοκιμαστεί από εσωτερικές εντάσεις.

Καθ' όλη τη διάρκεια της εκστρατείας, ο Σαλβίνι υιοθέτησε μια πιο επιθετική γραμμή για την αύξηση του δανεισμού για να βοηθήσει τους Ιταλούς να ξεπεράσουν την ενεργειακή κρίση και αμφισβήτησε την αποτελεσματικότητα των κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Στην ομιλία της το βράδυ των εκλογών, η Μελόνι ευχαρίστησε τόσο τον ίδιο όσο και τον Μπερλουσκόνι για την υποστήριξή τους και το πνεύμα με το οποίο αγωνίστηκαν.

«Ξεκινάς κάνοντας ό,τι είναι απαραίτητο και μετά κάνεις ό,τι είναι δυνατό», είπε, κάνοντας αναφορά στον Άγιο Φραγκίσκο.


«Και θα καταλήξεις να πετύχεις το αδύνατο».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ