ΚΟΣΜΟΣ

Εκλογές Ιταλία: Ο διεθνής Τύπος για τη νίκη της Τζόρτζια Μελόνι

Εκλογές Ιταλία: Ο διεθνής Τύπος για τη νίκη της Τζόρτζια Μελόνι
Πώς σχολιάζουν τα διεθνή ΜΜΕ τα αποτελέσματα των εκλογών στην Ιταλία (AP Photo/Gregorio Borgia)

Τη νίκη της Τζόρτζια Μελόνι και τη διαφαινόμενη επικράτηση της συμμαχίας των Αδελφών της Ιταλίας, της Λέγκας του Βορρά και της Φόρτσα Ιτάλια στις εκλογές στην Ιταλία, σχολιάζει ο διεθνής Τύπος.

Η Τζόρτζια Μελόνι, η πιθανόν επόμενη πρωθυπουργός της Ιταλίας, θα είναι «η πιο ακροδεξιά πρωθυπουργός μετά τον Μουσολίνι», σχολίασε το CNNi έπειτα από τα αποτελέσματα των χθεσινών βουλευτικών εκλογών στη χώρα.

«Η Τζόρτζια Μελόνι φαίνεται έτοιμη να γίνει η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Ιταλίας επικεφαλής της πιο δεξιάς κυβέρνησής της από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, αφού ηγήθηκε μιας συντηρητικής συμμαχίας που θριάμβευσε στις εκλογές της Κυριακής», σχολιάζει σε δημοσίευμά του το Reuters.

«Η Μελόνι και οι σύμμαχοί της αντιμετωπίζουν μια τρομακτική λίστα προκλήσεων, όπως η άνοδος των τιμών της ενέργειας, ο πόλεμος στην Ουκρανία και η ανανέωση της επιβράδυνσης στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης», συνεχίζει το δημοσίευμα.

«Η Μελόνι υποβαθμίζει τις μεταφασιστικές ρίζες του κόμματός της και το απεικονίζει ως μια κυρίαρχη ομάδα όπως οι Συντηρητικοί της Βρετανίας. Έχει δεσμευτεί να στηρίξει τη δυτική πολιτική για την Ουκρανία και να μην πάρει ρίσκα με τα εύθραυστα οικονομικά της Ιταλίας», σημειώνεται ακόμη στο δημοσίευμα, προσθέτοντας πως «Οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και οι χρηματοπιστωτικές αγορές θα εξετάσουν προσεκτικά τις πρώτες της κινήσεις - ξεκινώντας από τις υπουργικές της επιλογές - δεδομένου του ευρωσκεπτικιστικού παρελθόντος της και της αμφίθυμης θέσης των συμμάχων της για τη Ρωσία».

«Ο θρίαμβος της Τζόρτζια Μελόνι ως της πρώτης γυναίκας που ηγήθηκε ενός νικηφόρου κόμματος στον ανδροκρατούμενο κόσμο της ιταλικής πολιτικής δεν είναι στιγμή για να γιορτάσουμε, γιατί έφερε την ακροδεξιά στο ευρωπαϊκό προσκήνιο, ακριβώς έναν αιώνα μετά την κατάληψη της εξουσίας από τον φασίστα πρόγονό της Μπενίτο Μουσολίνι», γράφει η Washington Post σε δημοσίευμά της με τίτλο «Η επιρροή της Μελόνι θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερη στην Ευρώπη παρά στην πατρίδα της».

«Αυτό που είναι επίσης βέβαιο είναι ότι διέλυσε μια συμφωνία στην ευρωπαϊκή πολιτική φέρνοντας στην εξουσία ένα κόμμα με τις ρίζες του στον νεοφασισμό για πρώτη φορά μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο - στο τιμόνι μιας ιδρυτικής χώρας της ΕΕ. Μετά την άνοδο των ακροδεξιών Δημοκρατικών της Σουηδίας αυτόν τον μήνα ως βασιλιάδων στον κυβερνητικό τους συνασπισμό, το ερώτημα είναι πού θα μπορούσε να πέσει το επόμενο ντόμινο;», συνεχίζει παρακάτω το δημοσίευμα.

(AP Photo/Gregorio Borgia)

«Ένα κόμμα με νεοφασιστικές ρίζες, τα Αδέλφια της Ιταλίας, κέρδισε τις περισσότερες ψήφους στις εθνικές εκλογές της Ιταλίας, σχεδιάζοντας να δημιουργήσει την πρώτη ακροδεξιά κυβέρνηση της χώρας μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και να κάνει την ηγέτη του, Τζόρτζια Μελόνι, την πρώτη γυναίκα πρωθυπουργό της Ιταλίας, έδειξαν τα σχεδόν τελικά αποτελέσματα τη Δευτέρα», γράφει το Associated Press σε δημοσίευμα με τον τίτλο «Η Ιταλία μετατοπίζεται προς τα δεξιά καθώς οι ψηφοφόροι επιβραβεύουν το κόμμα της Μελόνι».

«Η στροφή της Ιταλίας προς την άκρα δεξιά μετατόπισε αμέσως τη γεωπολιτική πραγματικότητα της Ευρώπης, τοποθετώντας ένα ευρωσκεπτικιστικό κόμμα σε θέση να ηγηθεί ενός ιδρυτικού μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας της. Οι ηγέτες της δεξιάς σε όλη την Ευρώπη χαιρέτησαν αμέσως τη νίκη της Μελόνι και τη κατακόρυφη άνοδο του κόμματός της ως ένα ιστορικό μήνυμα στις Βρυξέλλες», προστίθεται στο δημοσίευμα.

«Η ακροδεξιά κερδίζει τις εκλογές στην Ιταλία για πρώτη φορά και η συμμαχία συντηρητικών, μεταφασιστών και λαϊκιστών υπό την Τζόρτζια Μελόνι λαμβάνει 44% τόσο στη Βουλή όσο και στη Γερουσία», έγραψε η ισπανική εφημερίδα El Pais.

Σύμφωνα με την βρετανική Guardian, το κόμμα της Μελόνι Αδέλφια της Ιταλίας (FdI) έχει «νεοφασιστική προέλευση».

Το ρωσικό Rossiya-24 σημειώνει ότι οι εκλογές πιθανόν να οδηγήσουν σε μια «πολιτική αναδιάρθρωση της Ευρώπης» επικαλούμενο τον Πορτογάλο ηγέτη Αντρέ Βεντούρα.

Κατά την γαλλική Le Monde πρόκειται για μια ιστορική νίκη για την Μελόνι, ενώ η φινλανδική Helsingin Sanomat χαρακτηρίζει την νικήτρια των ιταλικών εκλογών «διάδοχο του φασισμού».

Η σουηδική εφημερίδα Svenska Dagbladet εκτιμά ότι θα είναι δύσκολο για τον συνασπισμό να αντέξει για πάνω από δύο χρόνια εξαιτίας των εσωτερικών εντάσεων.

Η Ιταλία «κινδυνεύει» με την νίκη του FdI, αλλά «δεν θα υπάρξει στροφή προς τον εξτρεμισμό» με την εκλογή της πρώτης γυναίκας, εκτιμούν οι Financial Times.

«Η Ευρώπη κατευθύνεται προς μια ακόμη στροφή προς την ακροδεξιά», σχολιάζουν οι New York Times με το βρετανικό BBC να μεταδίδει την είδηση «η ακροδεξιά Τζόρτζια Μελόνι αναμένεται να κερδίσει τις εκλογές και να γίνει η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της χώρας» χωρίς να προβαίνει σε περαιτέρω σχόλια.

Οι εκλογές στην Ιταλία και η διαφαινόμενη επικράτηση της συμμαχίας των Αδελφών της Ιταλίας, της Λέγκας του Βορρά και της Φόρτσα Ιτάλια απασχολούν και τα γερμανικά ΜΜΕ, τα οποία επισημαίνουν μεταξύ άλλων την ανησυχία στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για τις θέσεις της επικεφαλής των Αδελφών και προαλειφόμενης πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι για την Ευρώπη.

«Η ριζοσπαστική δεξιά κερδίζει τις εκλογές», συνοψίζει το περιοδικό Der Spiegel επισημαίνοντας την ιστορικά χαμηλή συμμετοχή των ψηφοφόρων στις εκλογές. «Πολλοί στην Ευρώπη έβλεπαν με ανησυχία ενδεχόμενη νίκη των Αδελφών της Ιταλίας (…). Το κόμμα έχει υιοθετήσει εθνικιστικές, επικριτικές για την ΕΕ και εν μέρει ρατσιστικές θέσεις και τα σύμβολά του θυμίζουν τον Μουσολίνι», εξηγεί το περιοδικό.

«Δεξιός θόρυβος στη Ρώμη» είναι ο τίτλος της εφημερίδας Bild, η οποία σημειώνει μεταξύ άλλων ότι «για πρώτη φορά μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου η Ιταλία αποκτά δεξιά εθνικιστική κυβέρνηση», καθώς και ότι η Τζόρτζια Μελόνι θα γίνει η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της χώρας. «Στις Βρυξέλλες και σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ανησυχούν πολλοί για μια κυβέρνηση με τους Αδελφούς της Ιταλίας και την Μελόνι στην ηγεσία. Οι Αδελφοί είναι το διάδοχο σχήμα φασιστικού κόμματος και η Μελόνι σύμφωνα με τους πολιτικούς της αντιπάλους δεν πήρε ποτέ αποστάσεις από τον φασισμό του Μουσολίνι», υπογραμμίζεται στο ρεπορτάζ και προστίθεται ότι η αρχηγός των Αδελφών της Ιταλίας θέτει ως πρώτη προτεραιότητα την σχέση της Ιταλίας με τις ΗΠΑ, όχι με την ΕΕ.

Η Frankfurter Allgemeine Zeitung εστιάζει στη χαμηλή συμμετοχή των Ιταλών στις εκλογές: «Το κόμμα της αποχής αναδείχθηκε ισχυρότερη πολιτική δύναμη», εξηγεί και επισημαίνει ότι η συμμετοχή μειώθηκε κατά 10 εκατοστιαίες μονάδες από το 2018, με την αποχή να φθάνει το 35%, χωρίς ωστόσο να φαίνεται ότι ευνοήθηκε κάποιο από τα κόμματα.

Η Süddeutsche Zeitung σε σχόλιό της σημειώνει ότι «η Ευρώπη χρειάζεται την Ιταλία και ακόμη περισσότερο η Ιταλία την Ευρώπη», κρίνοντας ότι «ακόμη και με τη νίκη των θορυβωδών και ακραίων δεξιών δεν θα αλλάξει —ευτυχώς— τίποτα».

Η εφημερίδα Die Welt από την πλευρά της θυμίζει ότι η κυρία Μελόνι ανέδειξε ως «αγαπημένο εχθρό» της τη Γερμανία στην αυτοβιογραφία της και εκτιμά ότι θα υπάρξει κλιμάκωση των φραστικών επιθέσεων κατά του Βερολίνου. «Η Μελόνι θα προσπαθήσει να παρουσιάσει τους Γερμανούς ως τους μπαμπούλες της Ευρώπης και ο κίνδυνος είναι η κριτική της να βρει γόνιμο έδαφος, όχι μόνο στην πατρίδα της, αλλά και σε χώρες όπως η Πολωνία, η Ελλάδα ή η Γαλλία», γράφει η εφημερίδα. Κατά την προεκλογική περίοδο, η αρχηγός των «Αδελφών» ισχυρίστηκε ότι η Γερμανία είναι πλουσιότερη από άλλες χώρες και μπορεί να αντέξει τις υψηλότερες τιμές φυσικού αερίου, ακόμη και να επωφεληθεί από τα προβλήματά των εταίρων της, ενώ δήλωσε ότι οι γερμανικές εταιρίες έχουν ιδιαίτερα ευνοϊκά συμβόλαια με την Gazprom και πληρώνουν το ένα τρίτο σε σχέση με ό,τι πληρώνουν οι ιταλικές εταιρίες. Δεν προσκόμισε ωστόσο κανένα τεκμήριο για τους ισχυρισμούς αυτούς όταν της ζητήθηκε.

Την επικράτηση του δεξιού συνασπισμού στην Ιταλία έσπευσε πάντως να χαιρετίσει η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), με την βουλευτή Μπεατρίξ φον Στορχ να γράφει στο Twitter: «Πανηγυρίζουμε με την Ιταλία. Η Σουηδία στον Βορρά, η Ιταλία στον Νότο — οι αριστερές κυβερνήσεις ανήκουν στο χθες».

Στην άλλη πλευρά, σε συνέντευξή της στη Welt η αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Καταρίνα Μπάρλεϊ εκφράζει ανησυχία για το αποτέλεσμα των εκλογών και λέει χαρακτηριστικά ότι τα πολιτικά πρότυπα της κυρίας Μελόνι είναι ο ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν και ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. Η κυρία Μελόνι «αποτελεί απειλή για την εποικοδομητική συνύπαρξη στην Ευρώπη, καθώς στο πρόσωπό της οι αυταρχικοί αποκτούν μια λομπίστρια για να θάψει το έργο της ΕΕ», προσθέτει η Γερμανίδα πολιτικός των Σοσιαλδημοκρατών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ