ΚΟΣΜΟΣ

Αντόνιο Γκουτέρες: «Πρέπει να τελειώσει η εποχή του πυρηνικού εκβιασμού»

Αντόνιο Γκουτέρες: «Πρέπει να τελειώσει η εποχή του πυρηνικού εκβιασμού»
«Σήμερα, δεκαετίες μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, ακούμε ξανά πυρηνικούς εκφοβισμούς», δηλώνει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ AP Photo/Seth Wenig

«Η εποχή του πυρηνικού εκβιασμού πρέπει να τελειώσει», τόνισε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, ζητώντας την «εξάλειψη» όλων των πυρηνικών όπλων μετά τις απειλές της Ρωσίας για ενδεχόμενη χρήση τους στην Ουκρανία. Την ίδια στιγμή, το Κρεμλίνο επιβεβαίωσε ότι υπάρχουν «σποραδικές «επαφές» με τις Ηνωμένες Πολιτείες για θέματα που σχετίζονται με τα πυρηνικά όπλα υπό τη μορφή «επείγουσας ανταλλαγής μηνυμάτων».

Ο Ψυχρός Πόλεμος είχε φέρει την ανθρωπότητα στα πρόθυρα του αφανισμού, υπενθύμισε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ σε ειδική συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη των Πυρηνικών Όπλων και συμπλήρωσε ότι «σήμερα, δεκαετίες μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, ακούμε ξανά πυρηνικούς εκφοβισμούς».

«Ας είμαστε ξεκάθαροι. Η εποχή του πυρηνικού εκβιασμού πρέπει να τελειώσει. Η ιδέα ότι μια χώρα μπορεί να προκαλέσει και να κερδίσει έναν πυρηνικό πόλεμο είναι παράλογη», είπε και πρόσθεσε ότι «χωρίς την εξάλειψη των πυρηνικών όπλων δεν μπορεί να υπάρξει ειρήνη ή αίσθημα ασφάλειας».

Στο διάγγελμα της 21ης Σεπτεμβρίου ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, απείλησε ότι μπορεί να χρησιμοποιήσει «όλα τα μέσα» που έχει στη διάθεσή του για να υπερασπιστεί τη χώρα του, εντείνοντας την ανησυχία για τον κίνδυνο πυρηνικής σύγκρουσης για πρώτη φορά από το 1945.

Ο Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος επισκέφθηκε τη Χιροσίμα τον περασμένο Αύγουστο για την 77η επέτειο της ρίψης ατομικής βόμβας, εξέφρασε επίσης τη θλίψη του για την έκβαση της διάσκεψης για την αναθεώρηση της Συνθήκης για τη Μη Διασπορά των Πυρηνικών Όπλων.

Ύστερα από τέσσερις εβδομάδες διαπραγματεύσεων μεταξύ 191 χωρών, η Ρωσία μπλόκαρε την υιοθέτηση κοινής διακήρυξης, κυρίως λόγω των αναφορών στον ουκρανικό πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, ο οποίος βρίσκεται υπό τον έλεγχο του ρωσικού στρατού.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν καλέσει τη Ρωσία να σταματήσει να εκτοξεύει πυρηνικές απειλές εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία, προειδοποιώντας ότι η χρήση πυρηνικών όπλων θα είχε «καταστροφικές συνέπειες».

Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν, δήλωσε την Κυριακή ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα «απαντήσουν αποφασιστικά» εάν η Ρωσία αναπτύξει παρόμοια όπλα κατά της Ουκρανίας. Ο ίδιος δεν έδωσε περαιτέρω επεξηγήσεις δημοσίως, αλλά είπε ότι η Ουάσινγκτον είπε κατ΄ιδίαν στη Μόσχα «με μεγαλύτερες λεπτομέρειες τι θα μπορούσε να σημαίνει αυτό».

Κρεμλίνο: Ρωσία και ΗΠΑ έχουν «σποραδικές» επαφές για τα πυρηνικά όπλα

Το Κρεμλίνο επιβεβαίωσε ότι υπάρχουν «σποραδικές «επαφές» με τις Ηνωμένες Πολιτείες για θέματα που σχετίζονται με τα πυρηνικά όπλα, λίγες μέρες αφότου ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι «δεν μπλοφάρει» όταν λέει ότι είναι έτοιμος να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα αν αισθανθεί ότι θα απειληθεί η εδαφική ακεραιότητα της Ρωσίας.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε ότι τα δύο μέρη διατηρούν έναν περιορισμένο ανοιχτό δίαυλο διαλόγου που επιτρέπει την «επείγουσα ανταλλαγή μηνυμάτων» μεταξύ των δύο μεγαλύτερων πυρηνικών δυνάμεων του κόσμου.

«Υπάρχουν δίαυλοι για διάλογο στο κατάλληλο επίπεδο, αλλά είναι πολύ σποραδικού χαρακτήρα. Τουλάχιστον επιτρέπουν την ανταλλαγή κάποιων επειγόντων μηνυμάτων σχετικά με τις θέσεις της άλλης πλευράς», δήλωσε ο Πεσκόφ στους δημοσιογράφους.

Ο ίδιος αρνήθηκε να σχολιάσει όταν ρωτήθηκε τι εννοούσαν οι Ηνωμένες Πολιτείες όταν μίλησαν στη Ρωσία για «καταστροφικές συνέπειες».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ