ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Εκρήξεις και διακοπή ηλεκτροδότησης στο Χάρκοβο εν μέσω της αντεπίθεσης κατά των Ρώσων

Ουκρανία: Εκρήξεις και διακοπή ηλεκτροδότησης στο Χάρκοβο εν μέσω της αντεπίθεσης κατά των Ρώσων
Ο ουκρανικός στρατός έχει ανακτήσει δεκάδες κοινότητες στην περιφέρεια του Χαρκόβου, στο πλαίσιο της αντεπίθεσης που έχει εξαπολύσει κατά των Ρώσων AP Photo/Kostiantyn Liberov

Τρεις εκρήξεις ακούστηκαν στο Χάρκοβο και λίγο αργότερα διακόπηκε η ηλεκτροδότηση σε μεγάλο τμήμα της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης στην Ουκρανία, όπως μετέδωσε το βράδυ της Τρίτης το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο μαρτυρίες.

Ο δήμαρχος του Χαρκόβου, Ιχόρ Τερέχοφ, επιβεβαίωσε τη διακοπή της ηλεκτροδότησης μέσω ανάρτησής του στο Telegram, ενώ διευκρίνισε ότι δεν έχει επιβεβαιωμένες πληροφορίες για θύματα από τις εκρήξεις.

Τις τελευταίες ημέρες το Κίεβο ανακοίνωσε ότι ο ουκρανικός στρατός απελευθέρωσε δεκάδες κοινότητες στην περιφέρεια του Χαρκόβου, στο πλαίσιο της αντεπίθεσης που έχει εξαπολύσει κατά των Ρώσων εισβολέων.

Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις συνεχίζονται και το Κίεβο διαμηνύει ότι τα «δημοψηφίσματα» για την προσάρτηση ουκρανικών εδαφών από τη Ρωσία «δεν θα αλλάξουν τίποτα» στις ενέργειες επί του πεδίου.

«Αυτό δεν θα αλλάξει τίποτα στην πολιτική μας, στη διπλωματία μας και στις ενέργειές μας στο στρατιωτικό πεδίο», δήλωσε ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών, Ντμίτρο Κουλέμπα, σε συνέντευξη Τύπου στο Κίεβο με τη Γαλλίδα ομόλογό του Κατρίν Κολονά.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας, «με τις αποφάσεις της, η Ρωσία δείχνει πως δεν επιδιώκει την ειρήνη», ενώ οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στο Κίεβο και στη Μόσχα βρίσκονται σε νεκρό σημείο εδώ και πολλούς μήνες.

Τα πρώτα μερικά αποτελέσματα της ψηφοφορίας σε τέσσερις κατεχόμενες από τη Ρωσία περιοχές της Ουκρανίας δείχνουν, ως ήταν αναμενόμενο, πως η συντριπτική πλειονότητα των κατοίκων τάχθηκε υπέρ της ένταξης στη Ρωσία, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων RIA, μετά τη διεξαγωγή των δημοψηφισμάτων που το Κίεβο και η Δύση έχουν καταγγείλει ως στημένα.

Το πρακτορείο RIA μετέδωσε πως οι αρχικές καταμετρήσεις δείχνουν πλειοψηφίες που κυμαίνονται από το 96,97% στην περιοχή της Χερσώνας, βάσει του 14% των ψήφων που έχουν καταμετρηθεί, μέχρι το 98,19% στη Ζαπορίζια, βάσει του 18% των ψήφων που έχουν καταμετρηθεί. Οι πλειοψηφίες στις αυτοαποκαλούμενες Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ είναι λίγο κάτω από το 98%, με καταμετρημένο το 14% και το 13% των ψήφων αντίστοιχα.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους «δεν θα αναγνωρίσουν ποτέ» την προσάρτηση από τη Ρωσία εδαφών της Ουκρανίας, ενώ ανάλογη δήλωση ήλθε και από τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος και είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ