ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Στρατιωτική βοήθεια 1,1 δισ. δολαρίων στέλνουν οι ΗΠΑ - Τι περιλαμβάνει το νέο πακέτο

Ουκρανία: Στρατιωτική βοήθεια 1,1 δισ. δολαρίων στέλνουν οι ΗΠΑ - Τι περιλαμβάνει το νέο πακέτο
Συστήματα πολλαπλής εκτόξευσης πυραύλων HIMARS (Φωτο) είναι μέσα στην αποστολή νέας στρατιωτικής βοήθειας που στέλνουν οι ΗΠΑ στην Ουκρανία AP Photo / Roman Koksarov (Φωτογραφία αρχείου)

Την αποδέσμευση στρατιωτικής βοήθειας ύψους 1,1 δισ. δολαρίων για την Ουκρανία υπό τη μορφή στρατιωτικού αμυντικού εξοπλισμού ανακοίνωσε την Τετάρτη το Αμερικανικό Πεντάγωνο. 

Το νέο αυτό πακέτο, που έχει ως στόχο να ενισχύσει μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα την άμυνα της Ουκρανίας, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων 18 συστήματα πολλαπλής εκτόξευσης πυραύλων HIMARS, 150 θωρακισμένα οχήματα «Χάμβι», ανταλλακτικά και συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας για την αντιμετώπιση μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Αυτά τα οπλικά συστήματα δεν προορίζονται για τις ουκρανικές δυνάμεις που πολεμούν αυτήν την περίοδο τον ρωσικό στρατό στην ανατολική και νότια Ουκρανία, καθώς θα παραδοθούν στο Κίεβο έπειτα από πολλούς μήνες.

Η νέα βοήθεια «αποδεικνύει τη δέσμευση των ΗΠΑ να συνεχίσουν να στηρίζουν μακροπρόθεσμα την Ουκρανία», υπογραμμίζει το Πεντάγωνο.

Με αυτό το νέο πακέτο, η αμερικανική στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία φτάνει τα 16,2 δισεκ. δολάρια από την έναρξη του πολέμου, τον Φεβρουάριο, και τα 16,9 δισεκ. αφότου ανέλαβε την προεδρία των ΗΠΑ ο Τζο Μπάιντεν, τον Ιανουάριο του 2021.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ