ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: Η Τεχεράνη απειλεί με διώξεις διασημότητες που στηρίζουν δημόσια τις διαδηλώσεις

Ιράν: Η Τεχεράνη απειλεί με διώξεις διασημότητες που στηρίζουν δημόσια τις διαδηλώσεις
Πρώην παρουσιαστής της ιρανικής κρατικής τηλεόρασης συνελήφθη και κατηγορείται για «ενθάρρυνση ταραχών και επίδειξη αλληλεγγύης στον εχθρό» AP Photo

Ηθοποιοί, παρουσιαστές, σκηνοθέτες, αθλητές και γενικότερα διασημότητες του Ιράν απειλούνται με δίωξη για τη δημόσια στήριξή τους στις αντικαθεστωτικές διαδηλώσεις που συνεχίζονται για 13η ημέρα στη χώρα, μετά τον θάνατο της Μάχσα Αμινί στα χέρια της αστυνομίας ηθικής.

Η κρατική ιρανική τηλεόραση ανέφερε ότι τουλάχιστον 41 διαδηλωτές και αστυνομικοί έχουν σκοτωθεί από τις 17 Σεπτεμβρίου που ξεκίνησαν οι διαδηλώσεις, ενώ η ΜΚΟ Iran Human Rights που εδρεύει στη Νορβηγία, κάνει λόγο τουλάχιστον 76 νεκρούς διαδηλωτές.

Περισσότεροι από 1.500 διαδηλωτές έχουν συλληφθεί, σύμφωνα με το Associated Press.

«Θα ασκήσουμε διώξεις σε διασημότητες που έριξαν λάδι στη φωτιά» των «ταραχών», δήλωσε σήμερα ο κυβερνήτης της επαρχίας της Τεχεράνης, Μοχσέν Μανσουρί, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων ISNA.

Την Τετάρτη, το πρακτορείο ειδήσεων Mehr ανέφερε τη σύλληψη του πρώην παρουσιαστή της κρατικής τηλεόρασης Μαχμούντ Σαχριάρι που κατηγορείται για «ενθάρρυνση ταραχών και επίδειξη αλληλεγγύης στον εχθρό».

Αρκετοί διάσημοι Ιρανοί αθλητές, καθώς και ηθοποιοί και κινηματογραφιστές έχουν υποστηρίξει ανοιχτά το κίνημα διαδηλώσεων, ζητώντας από τις αρχές να ακούσουν τα αιτήματα του πληθυσμού.

Ο δύο φορές βραβευμένος με Όσκαρ σκηνοθέτης, Ασγάρ Φαραντί, προέτρεψε τον κόσμο σε όλο τον κόσμο την Κυριακή να «σταθεί αλληλέγγυος» στους διαδηλωτές.

Ο Ασγάρ Φαραντί μάς καλεί όλους να στηρίξουμε τις γυναίκες του Ιράν

«Καλώ όλους τους καλλιτέχνες, τους κινηματογραφιστές, τους διανοούμενους, τους ακτιβιστές πολιτικών δικαιωμάτων σε όλο τον κόσμο (...) όλους όσους πιστεύουν στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια και ελευθερία, να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στις ισχυρές και θαρραλέες γυναίκες και άνδρες του Ιράν μέσω βίντεο, γραπτώς ή με οποιονδήποτε άλλο τρόπο», είπε σε ένα βίντεο που ανήρτησε στο Instagram.

Επίσης, ο πρώην σταρ της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου Αλί Καρίμι έχει αναρτήσει στο Instagram και στο Twitter επανειλημμένα μηνύματα συμπαράστασης στις διαδηλώσεις.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο Ιρανός ποδοσφαιριστής Σαρντάρ Αζμούν, ο οποίος αγωνίζεται στη γερμανική ποδοσφαιρική ομάδα Μπάγερ Λεβερκούζεν, είπε ότι δεν μπορεί να μείνει σιωπηλός μπροστά στους πολλούς θανάτους της καταστολής: «Δεν μπορεί να σβήσει από τη συνείδησή μας. Ντροπή σας», ανάρτησε. στα social media.

Πριν από λίγες μέρες, ο επικεφαλής της δικαστικής εξουσίας στο Ιράν, Γολαμχοσεΐν Μοχσενί Εζεΐ, επιτέθηκε επίσης στις διασημότητες.

«Όσοι έγιναν διάσημοι με τη στήριξη του συστήματος, στις δύσκολες μέρες, ενώθηκαν με τον εχθρό αντί να είναι με τον λαό. Όλοι πρέπει να ξέρουν ότι πρέπει να πληρώσουν την υλική και πνευματική ζημιά που προκλήθηκε στον λαό και τη χώρα», είπε χαρακτηριστικά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ